Profesinių aukštumų svetur pasiekusi lietuvė kraštovaizdžio dizainerė: 5 patarimai mažų sklypų šeimininkams

Mažo sklypo dizainas išties kelia nemažų iššūkių, ypač kai šeimininkai patys ryžtasi kurti savo kiemo jaukumą. Kaip padaryti, kad erdvė vizualiai atrodytų didesnė? Netikėtų idėjų ir praktiškų sprendimų gali pasiūlyti kraštovaizdžio architektė Ūla Marija Bujauskaitė.

Prestižinių apdovanojimų laureatė Ūla Marija Bujauskaitė pasidalins patirtimi šių metų „Garden style“ konferencijoje.
Prestižinių apdovanojimų laureatė Ūla Marija Bujauskaitė pasidalins patirtimi šių metų „Garden style“ konferencijoje.
Ieškokite įkvėpimo sklypą supančioje gamtoje, rinkitės natūralistinio stiliaus augalus.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Ieškokite įkvėpimo sklypą supančioje gamtoje, rinkitės natūralistinio stiliaus augalus.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Derinkite skirtingas faktūras, pavyzdžiui, medį su plytelėmis ir lengvai krentančiais augalais.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Derinkite skirtingas faktūras, pavyzdžiui, medį su plytelėmis ir lengvai krentančiais augalais.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Geriau mažiau augalų, bet tegul jie atsikartoja – taip sukursite harmoningą vaizdą.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Geriau mažiau augalų, bet tegul jie atsikartoja – taip sukursite harmoningą vaizdą.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Nebijokite mažose erdvėse naudoti didelių daiktų, taip sukursite didesnės erdvės iliuziją.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Nebijokite mažose erdvėse naudoti didelių daiktų, taip sukursite didesnės erdvės iliuziją.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Mažo sklypo dizainas su vertikaliais elementais kviečia pakelti akis aukštyn.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Mažo sklypo dizainas su vertikaliais elementais kviečia pakelti akis aukštyn.<br>Ū. M. Bujauskaitės nuotr.
Prestižinių apdovanojimų laureatė Ūla Marija Bujauskaitė pasidalins patirtimi šių metų „Garden style“ konferencijoje.<br>Rebekah Kennington nuotr.
Prestižinių apdovanojimų laureatė Ūla Marija Bujauskaitė pasidalins patirtimi šių metų „Garden style“ konferencijoje.<br>Rebekah Kennington nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 3:17 PM, atnaujinta Aug 12, 2022, 4:12 PM

Didžiojoje Britanijoje gyvenanti Ūla Marija šiandien tikrai gali didžiuotis savo pasiekimais. Pradėjusi studijuoti Vilniaus dailės akademijoje, mokslus tęsė Birmingamo miesto universitete, ten įgijo kraštovaizdžio architektūros bakalauro ir magistro laipsnius. Už gerą mokslą gavo „Landscape Institute’s John Knight“ apdovanojimą.

Talentingai lietuvei taip pat buvo įteiktas Karališkosios sodininkystės draugijos jaunojo dizainerio titulas, jos sukurti sodo dizainai sulaukė puikių įvertinimų prestižinėse parodose. Žurnalas „Gardens' Illustrated“ įtraukė Ūlą Mariją į labiausiai įkvepiančių britų sodų kūrėjų moterų sąrašą.

Na, o visai neseniai ji išleido knygą „Green“, kurioje dėmesį kaip tik ir skiria mažų miesto erdvių kūrimui ir jau šį savaitgalį bus galima susipažinti su Ūla Marija - jos pranešimo galėsite paklausyti aplinkos dizaino konferencijoje „Garden style“, rugpjūčio 27 dieną Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Viešnios pranešimo tema – „Kaip sukurti ilgaamžį sodą su unikalia atmosfera, kuris būtų nepavaldus madoms“.

Keliomis idėjomis kraštovaizdžio architektė pasidalijo ir su skaitytojais, tačiau prieš pradedant užtvirtinkime dar vieną svarbų dalyką.

Mažo sklypo dizainas prasideda nuo gero plano

Kol neįsibėgėjome vardyti atskirų idėjų, kraštovaizdžio architektė pabrėžė, kad kiemo aplinkos kūrimas prasideda toli gražu ne nuo dekoro detalių ar augalų sodinimo, o nuo planavimo. Tad pirmiausia ramiai prisėskite su pieštuku ir popieriaus lapu ir pagalvokite, kokį vaizdą norite matyti savo kieme.

Susiplanuokite funkcines kiemo zonas, pavyzdžiui:

ramaus poilsio (vieta, kur galima ramiai paskaityti, pasideginti ar pan.)

aktyvaus poilsio (pvz., žaidimų aikštelė)

maisto gaminimo (kur stovės kepsninė, stalas ir pan.);

daržo ir šiltnamio.

Atskiras zonas į bendrą sklypo piešinį turėtų apjungti takai. O paskui jau galima galvoti ir apie augalus, kurie derėtų su bendru kiemo stiliumi.

Na, o dabar grįžkime prie konkrečių idėjų mažam kiemui.

Dideli daiktai mažoje erdvėje

Labai dažnai mažose erdvės naudojami maži daiktai (nedidukai augalai, maži vazonėliai, kuo mažesni baldai ir pan.) manant, kad tik tokie čia tinka. Bet specialistė sako, kad maži daiktai visai nepadeda padidinti erdvės, o kaip tik ją dar labiau mažina ir paverčia miniatiūrine. Tad kur kas geriau naudoti iš pirmo žvilgsnio per didelius akcentinius daiktus: masyvius vazonus ar aukštus augalus.

Toks kontrastas sukuria tam tikrą iliuziją, kad erdvė didesnė nei yra iš tikrųjų. Be to, žiūrint į didelius, aukštus daiktus, akys natūraliai krypsta į viršų ir taip žvilgsniu aprėpiama daugiau erdvės, nei stengiantis įžiūrėti smulkius daiktus, esančius kažkur po kojomis.

Vertikalus sluoksniavimas

Kai nėra galimybės plėstis į šonus, visada galima stiebtis į viršų. Todėl mažo sklypo dizainas paprastai paremtas vertikalumu, žaidžiama skirtingais kiemo elementų aukščiais.

Pavyzdžiui, dizaineriai mažuose kiemuose dažnai iš karto projektuoja pakeltas lysves (gali būti ir kelių pakopų), kad augalai natūraliai atsidurtų aukščiau. Ū.M. Bujauskaitė pataria priešais tokias pakeltas lysves dar statyti augalus vazonuose, kad sukurtume dar daugiau sluoksnių. Toks sluoksniavimas tarsi panaikina aiškią kiemo ribą, ją pagilina, sukuria iliuziją, kad erdvė yra didesnė.

Prie pakeltų lysvių derinkite ir įvairias sieneles, treliažus, pergoles. Tokie vertikalūs elementai atlieka praktinę funkciją, padeda sutaupyti vietos, puošia aplinką, suteikia struktūriškumo ir optiškai didina erdvę.

Žaidimas faktūromis

Specialistė siūlo nebijoti eksperimentuoti ir maišyti įvairias faktūras, pavyzdžiui, šalia glotnių blizgaus metalo baldų labai gerai atrodys grubios faktūros akmuo.

Skirtingos faktūros tarpusavyje sukuria įdomų šešėlių žaismą, praturtina bendrą vaizdą, bet jo neapkrauna, todėl labai tinka mažoms erdvėms.

Savo kiemo aplinkoje derinkite įvairių faktūrų:

Augalus – lygiais ir blizgiais, pūkuotais ar plunksniškais lapais;

Baldus ir mažosios architektūros elementus – jie gali būti iš medienos, blizgaus ir rūdinto metalo;

Tekstilę – nuo švelnių audinių pagalvėlių iki grubaus pynimo krepšių;

Dekoravimo elementus – grubius masyvius betoninius vazonus šalia blizgaus metalo detalių ir pan.

Augalų grupavimas

Kraštovaizdžio dizainerė pataria mažose erdvėse nenaudoti labai daug skirtingų rūšių ir spalvų augalų bei nedėlioti jų po vieną. Tikrai pakaks 5 skirtingų rūšių augalų, bet kiekvienos rūšies įsigykite bent po 3 vienetus. O tada šiuos augalus grupuokite, kurkite jų kompozicijas, eksperimentuokite su jų aukščiais.

Jei skirtingų rūšių augalų bus daugiau ir po erdvę jie bus išmėtyti padrikai ir po vieną, aplinkai trūks vientisumo. Tuo tarpu atsikartojantys ir sugrupuoti augalai suteikia kiemo stiliui ritmiškumo ir harmonijos.

Mažiau spalvų

Neišsigąskite, tikrai nesiūlome atsisakyti spalvų. Tiesiog mažoje erdvėje labai lengva jų padauginti ir sukurti ne harmoningą vaizdą, o tikrą „vizualinį triukšmą“. Todėl verta atsirinkti kelias pagrindines spalvas, kurios atsikartotų visoje kiemo aplinkoje: namo eksterjere, augalų žieduose, dekoro detalėse ir pan. Taip mažo sklypo dizainas bus subtilus, vieningas ir malonus akiai.

Gamtos padiktuotas stilius

Ištikus idėjų badui, įkvėpimo ieškokite gamtoje. Pašnekovė sako, nėra geresnio dizainerio už gamtą. Todėl dažnai pakanka apsidairyti aplink ir pabandyti savo kieme sukurti miško, pievos, pelkės, upės pakrantės ar kitokį jums patinkantį kraštovaizdį. Tikrai nebūtina stengtis tiksliai atkartoti natūralią gamtą ir pulti savo kieme sodinti laukinių augalų. Pakanka gamtą interpretuoti.

Pavyzdžiui, jeigu gyvenate prie miško, tai ir savo kieme pabandykite atkartoti miško žalumą, rinkitės subtiliai žydinčius, natūralistinio stiliaus augalus ir venkite labai ryškios, su mišku stipriai kontrastuojančios stilistikos. Įkvepia upės pakrantės vaizdas? Siūlau kieme įrengti dailiai kaip upė vingiuojančius takelius ir rinktis į smilgas panašius varpinius augalus.

Apibendrinimui – nebijokite mažose erdvėse akcentuoti didelius daiktus, įtraukite vertikalius dizaino elementus, nepersistenkite su spalvomis ir žaiskite faktūromis. O įkvėpimo visuomet galite paieškoti aplink supančioje gamtoje. Tada net ir nedidukas kiemelis vizualiai atrodys didesnis, patrauklesnis.

Konferencija augalų entuziastams „Garden Style“

Dar daugiau apie mažo sklypo dizainą sužinoti galėsite šių metų „Garden Style“ konferencijoje, kurioje Ū. M. Bujauskaitė skaitys pranešimą „Kaip sukurti ilgaamžį sodą su unikalia atmosfera, kuris būtų nepavaldus madoms“. Ieškote idėjų savo kiemui? Ji atsakys į klausimus, kokius augalus, kokias architektūrines detales, medžiagas pasirinkti siekiant unikalumo.

Konferencijoje Jūsų lauks ir kiti ekspertai iš Austrijos, Ukrainos bei Lietuvos. Jie noriai dalinsis augalų idėjomis, nes šių metų konferencijos tema – „Gėlių fiesta“.

Kviečiame rugpjūčio 27 dieną atvykti į „Garden Style“ konferenciją Vilniuje ir praleisti įkvepiančią dieną gėlių apsuptyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.