Jonavos bendruomenę aplenkė apylinkių aktyvistai: du kaimai pasigerino gyvenimo kokybę

Jonavos miesto ir rajono gyventojai šią vasarą pirmą kartą turėjo galimybę iš savivaldybės gauti lėšų, už kurias norėjo gražinti ir gerinti savo gyvenamąją aplinką. Šia galimybe pasinaudojo dvi kaimo bendruomenės.

Užusalių tvenkinio pakrantėje kaimo bendruomenė įsirengė sūpuokles, lauko treniruoklius, bus ir suolai bei gultai.<br>Nuotr. iš Šilų seniūnijos archyvo
Užusalių tvenkinio pakrantėje kaimo bendruomenė įsirengė sūpuokles, lauko treniruoklius, bus ir suolai bei gultai.<br>Nuotr. iš Šilų seniūnijos archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 8, 2022, 8:17 PM

Jonavos rajono savivaldybės taryba šiais metais pirmą kartą patvirtino naują – dalyvaujamojo biudžeto – programą ir gyventojus pakvietė pasidalyti idėjomis, kaip jie norėtų pagražinti viešąsias erdves, kuriose būna, ir balsuoti už labiausiai patikusius projektus.

Savivaldybės atstovus maloniai nustebino tai, kad konkurse aktyviai dalyvavo rajono kaimuose įsikūrę gyventojai, ir kiek nuvylė, kad Jonavos miesto gyventojai nebuvo labai aktyvūs.

Konkurso nugalėtojams savivaldybė jau skyrė lėšų projektams įgyvendinti. Viena bendruomenė už gautus pinigus jau susikūrė erdvę poilsiui ir pramogoms.

Balsavo visa bendruomenė

Jonavos miesto ir rajono gyventojai galėjo teikti pasiūlymus trims konkurso kategorijoms – mažos apimties projektams Jonavos mieste, taip pat Jonavos rajone. Tokiems projektams įgyvendinti numatyta skirti po 25 tūkstančius eurų.

Didelės apimties projektams Jonavos rajono savivaldybėje planuota skirti 100 tūkstančių eurų.

Mažos apimties projekto Jonavos rajone kategorijoje daugiausia – 375 balsus – surinko ir 25 tūkstančius eurų laimėjo Užusalių kaimo bendruomenė.

Gyventojai norėjo įsirengti poilsio ir laisvalaikio erdvę prie Vyturių gatvės esančioje tvenkinio pakrantėje.

Įranga – jau pakrantėje

Ši idėja kilo Užusaliuose gimusiai, augusiai ir dabar gyvenančiai kaimo seniūnaitei Lauritai Puškovai. Jauna aktyvi moteris pasakojo, kad tvenkinio pakrantėje vietinė bendruomenė švenčia šventes ir ilsisi.

„Tačiau joje tik želdavo žolė, per kurią žmonės traukdavo maudytis į tvenkinį. Pamaniau, kad reikėtų įsirengti daugiau patogumų, ir sukūriau projektą, kurį palaikė visi kaimo gyventojai“, – pasakojo L.Puškova.

Už iš savivaldybės gautus pinigus jau nupirktos ir pievoje pastatytos 4 sūpuoklės, 5 komplektai lauko treniruoklių, įrengti trys pontoniniai tiltai.

Netrukus bus nupirkti ir 4 gultai bei suolų.

„Dabar vakarais tvenkinio pakrantė pilna žmonių. Vaikai supasi, senoliai sako, kad ant pontoninių tiltų patogu sėdėti įmerkus kojas į vandenį.

Džiaugiamės, kad mūsų idėją pavyko įgyvendinti“, – sakė L.Puškova.

Tvarkys seną dvaro parką

Kadangi mažos apimties projektas mieste nesurinko reikiamo balsų skaičiaus, o jam įgyvendinti buvo numatyta 25 tūkstančiai eurų, komisija nusprendė šias lėšas skirti dar vienam kaimo mažos apimties projektui, už kurį buvo atiduotas 151 balsas.

Tai – Šilų seniūnijoje esančio Markutiškių kaimo parko atnaujinimo projektas.

Šilų seniūnas Valeras Mikalauskas pasakojo, kad XIX amžiaus antrojoje pusėje Markutiškiuose buvo dvaras. Jo nebeliko, bet tebėra dvarvietės parkas.

Jame yra 5 tvenkiniai, teka Lokio upelis. Auga daug vertingų medžių ir krūmų, pavasarį sužydi kelių veislių jazminai, kuriais pasigrožėti atvyksta ir jonaviškiai.

„Tačiau takai gana prastos būklės, kai kurių alėjų likę tik kontūrai.

Todėl norime takus ir automobilių stovėjimo aikštelę nukloti skaldele, prie takų ir tvenkinių salose pastatyti suolų, pavėsinę, šiukšlių dėžių.

Norime, kad šią gražią vietą atrastų kuo daugiau žmonių“, – pasakojo seniūnas.

Šiuo metu vyksta konkursas, kas šiuos darbus atliks.

Miestiečiai nuvylė – nebuvo aktyvūs

Birutė Gailienė. Jonavos rajono mero pavaduotoja

„Pasibaigus balsavimui ir susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad tiek mažos apimties projektai mieste, tiek pasiūlyti didelės apimties projektai Jonavos rajono savivaldybėje nesurinko būtino balsų skaičiaus, kad galėtų būti įgyvendinami. Balsų reikėjo atitinkamai 100 ir 300.

Už mažuosius kaimo vietovių projektus tereikėjo surinkti 50 balsų, kad projektas laimėtų, tačiau gyventojai balsavo kur kas aktyviau. Toks kaimo vietovių gyventojų aktyvumas labai maloniai nustebino, akivaizdu, kad žmonės kaimo seniūnijose itin susitelkę, o štai miestui aktyvumo pritrūko.

Neatmetu, kad jau pasiūlytos idėjos ateityje galėtų būti įgyvendinamos ir kitomis, nebūtinai dalyvaujamojo biudžeto, lėšomis. Pavyzdžiui, gyventojai siūlė Jonavoje įrengti vandens batutų parką ar didelę krepšinio aikštelę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.