Išradinga moteris jau 10 metų nemoka už elektrą: neketina to daryti ir toliau

Europiečiai desperatiškai ieško būdų, kaip sumažinti sąskaitas už energiją. Tačiau 62 metų Tokijuje gyvenanti Chikako Fujii puikiai žino, kaip sutaupyti. Tiesą sakant, ji jau 10 metų nemoka sąskaitų už elektrą.

62 metų Tokijuje gyvenanti Chikako Fujii puikiai žino, kaip sutaupyti.<br>pixabay.com / Stopkadras, lrytas.lt montažas.
62 metų Tokijuje gyvenanti Chikako Fujii puikiai žino, kaip sutaupyti.<br>pixabay.com / Stopkadras, lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 2:22 PM, atnaujinta Mar 18, 2024, 9:38 AM

Ir visai ne todėl, kad atsisakė mokėti – viskas dėl 2011 metais įvykusio žemės drebėjimo, po kurio vis dingdavo elektra. Tuomet moteris ir nusprendė elektros energija rūpintis pati, rašo rašo www.euronews.com.

Chikako Fujii neturi televizoriaus, orkaitės, skalbimo mašinos ar oro kondicionieriaus. Vieninteliai jos turimi elektros prietaisai naudoja keturių saulės baterijų, sumontuotų balkone, sugeneruotą energiją. Ir saulės baterijų moters namuose vis daugėja.

Saulėtą dieną šios generuoja vidutiniškai 1000 vatų elektros energijos – to pakanka turimiems elektros prietaisams ir apšvietimui.

Kai saulės mažiau, Chikako Fujii rytais 10 minučių mina elektrą gaminantį dviratį, kuris sugeneruoja apie 10 vatų elektros energijos. Moteris teigia, kad to užtenka, jog elektros lemputė šviestų tris valandas. Drabužius moteris džiovina salotų džiovyklėje. 

Japonė stebina ir dar viena idėja – ji gamina maistą naudodama saulės šviesą.

Saulėtomis dienomis moteris balkone sustatytuose juoduose puoduose, kuriuose ruošia maistą, palieka ruošiamą gaminti produktą. Saulėtomis dienomis, anot moters, gabalėlį žuvies galima išvirti maždaug per valandą, o vištienos krūtinėlę – per pusantros valandos.

Ryžiams virti ir pyragui kepti reikia daugiau šilumos, todėl ji naudoja vadinamąją saulės viryklę. Pasitelkus veidrožius, saulės spinduliai nukreipiami į vieną tašką, kuris įkaista tiek, kad galima iškepti maistą. Moteris, norėdama įkaitinti viryklės kaitvietę, naudoja ir žvakes.

Japonė pripažįsta: kylant aplinkos temperatūrai ir ekstremalioms karščio bangoms, tampa vis sunkiau išsiversti be oro kondicionieriaus ar atšaldyto maisto bei gėrimų. Neseniai ji nusipirko nedidelį šaldytuvą, kuriam elektros energijos taip pat sugeneruoja saulės baterija.

Dėl savo amžiaus ir alinančio vasaros karščio ji svarstė galimybę atsisakyti ekologiško gyvenimo būdo. Visgi, teigia, kad net ir vėl imtų naudoti elektrą, bent maistą ir toliau gamintų taupiai.

„Maistas, paruoštas saulėje, yra skanus, be to, tam nereikia jokių dujų ir elektros energijos. Šis būdas praverstų ir ištikus stichinei nelaimei. Noriu ir toliau gaminti maistą saulėje ir tobulinti įgūdžius“, – sakė japonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.