Kaip sutilpti mažame name? Šeima dalinasi patirtimi

72 kv. metrų bendro ploto namą baigiantis įrengti verslininkas, šilauogių ūkio savininkas Saulius Girniukaitis nejaučia nerimo, kad po metų kambariai atrodys per ankšti ir bus keblu rasti vietos susikaupusiems daiktams sukamšyti. Trijų asmenų šeima labiau galvoja apie tai, kaip jais neapsikrauti ir sutiko pasidalinti kasdienybę palengvinusiais sprendimais.

Nedidelis namas.
Nedidelis namas.
Ieva Gintautaitė.
Ieva Gintautaitė.
Saulius Girniukaitis.
Saulius Girniukaitis.
Žvakidė iš stiklainio.
Žvakidė iš stiklainio.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 3:58 PM

Savo drabužius Saulius gali lengvai išvardinti ir suskaičiuoti: dvejos kelnės, trys džemperiai, tvarkingi marškiniai ir pusiau klasikinės kelnės. Turėti klasikinio kostiumo, kurį apsivilktų kartą per metus ar dvejus, jis nemato prasmės, juo labiau, dėl tokių ypač retai dėvimų drabužių įsigyti erdvesnę spintą.

Šiemet Didžiojoje Britanijoje atlikta apklausa atskleidė, kad vidutiniškai namų spintose yra 26 niekada taip ir neapsivilkti drabužiai. Jie ne tik nenaudingai užima vietą, bet ir primena apie bergždžiai išleistus pinigus.

Sauliaus mylimoji Ieva Gintautaitė asketiškai žvelgti į aprangą bei daiktus ėmė mokydamasi aktorystės. Dėstytojai skatino neužgriozdinti scenos ir dirbant išsiversti su kuo mažesniu daiktų kiekiu. Taip lieka daugiau erdvės mintims ir kūrybai.

„Retai naudojami daiktai anksčiau ar vėliau ima erzinti, jiems sunku surasti vietos. Neprasminga tokius dalykus sandėliuoti“, – įsitikinusi televizijos laidos „Atliekų kultūra“ rubrikos „Minimalistai“ pašnekovė.

Nedidelis namas – mažiau išlaidų įrengimui, mažesnės energijos sąnaudos, mažiau laiko bei jėgų tvarkymuisi. Saulius ir Ieva šiuo klausimu puikiai sutaria.

Atsispirti prekybininkų vilionėms kol kas sunkiausia poros penkiamečiui. Ievai apmaudu, kad populiarūs vaikiški filmukai skatina mažuosius patirti laimę gausoje, dovanose, nors realybė neretai būna priešinga.

„Žaislų parduotuvėje jis, atrodo, nori visko. Sutarėme, kad nufotografuosiu visus patikusius dalykus, tuomet sūnus išsirinks vieną, kurio prašys Kalėdų senelio. Liks tik parašyti laišką ir pridėti nuotrauką“, – planu pasidalino I. Gintautaitė.

Kitą laidos „Atliekų kultūra“ pašnekovę Nidą Dilę kurti įkvėpė atžalos – jiems ėmė siūti drabužius. Nuo šios patirties atsispyrusi menininkė nėrė į skiautinių kūrimo ir baldų atnaujinimo vandenis.

Nida renkasi siūti ne iš naujų, o iš jau naudotų audinių, taip sukurdama vienkartinius, išskirtinę istoriją turinčius daiktus.

Sekmadienį su „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovais ji pasidalins idėja, kaip iš stiklainio sukurti augalų raštais puoštą Advento žvakidę ir suteikti jaukumo vis tamsėjantiems rudens vakarams.

Paaugliai Fausta ir Artūras sutaria – apie būtinybę saugoti gamtą jauni žmonės išmano daugiau nei suaugusieji mano. Auganti karta mielai įsitraukia į įvairias švarinimosi akcijas, lyg kempinės susiurbia naujausias žinias, rūšiavimo patarimus ir pasidalina jais grįžę į namus.

Tiek, kiek trunka pamoka mokykloje – 45 minutes – skyręs paežerės tvarkymui, Artūras kreipsis į šiukšlintojus. Ką pasakys? Išgirsite sekmadienio laidoje.

Tvaraus gyvenimo būdo laida „Atliekų kultūra“ – jau šį sekmadienį, 11 val. per „Lietuvos ryto televiziją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.