Tvoros įrengimas: kokią pasirinkti ir į ką atkreipti dėmesį ją statant?

Tvora – svarbus statinys, kuris ne tik apsaugo teritoriją, bet ir sujungia visą sklypą estetiškai. Be abejonės, tvora yra svarbus elementas tiek miesto, tiek kaimiškose vietovėse. Pastarosiose tokiu būdu užkertamas kelias benamiams ar laukiniams gyvūnams patekti į teritoriją, o mieste tvora dažniausiai pasirenkama teritorijai atskirti ir privatumui sukurti. Vis dėlto, nusprendus sumontuoti tvorą gali kilti daugybė klausimų – kokią rinktis, nuo ko pradėti, į ką atkreipti dėmesį? Specialistai pataria šiuos klausimus spręsti dar nepradėjus tvoros statybos – taip sutaupysite ir laiko, ir pinigų.

Tvora.
Tvora.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-27 12:37

Medinė ar metalinė tvora?

Vienas pirmųjų klausimų, nusprendus sklypą aptverti tvora, yra kokią medžiagą rinktis? Populiariausios jų jau daugelį metų išlieka mediena ir metalas, tačiau rinkoje tiek gausu šių elementų variacijų, tad priimti sprendimą gali būti sudėtinga. Rinkdamiesi tarp medžio ir metalo, turėtumėte įvertinti keletą kriterijų:

Tvoros priežiūra. Nenorintiems skirti laiko priežiūrai, verčiau rinktis skardinę ar metalinę cinkuotą tvorą – pastarieji variantai yra ilgaamžiai ir nereikalauja jokios papildomos priežiūros. Be abejo, kitos įvairios metalinės tvoros taip pat ilgus metus išliks nepakitusios, tačiau vėliau gali tekti pasirūpinti rūdžių prevencija. Jei, vis dėlto, pirmenybę teikiate medžiui ir savo skypą norite aptverti medine tvora, turėkite omenyje, kad pastaroji nepakitusi gali išlikti iki 10 metų, o vėliau teks ją pakartotinai dažyti bei impregnuoti. Ilgaamžiu sprendimu tokioje padėtyje gali tapti termiškai apdorotos medienos arba kompozito (WPC) tvoros. Jų priežiūra itin paprasta, o vaizdas išlieka natūralus ir artimas kraštovaizdžiui.

Privatumas. Tiek metalinė, tiek medinė tvora gali užtikrinti visapusį privatumą. Šiuo atveju svarbu pasirenkami segmentai ir profiliai. Vertinantiems privatumą patariama rinktis horizontalias medžio kompozito, tvoras iš blokelių, o štai norintiems tik apsisaugoti nuo įsibrovėlių, pakaks ir atviros segmentinės tvoros. Ji žymės teritoriją, tačiau nesudarys privatumo.

Namo ir tvoros suderinamumas. Rinkdamiesi tvorą atkreipkite dėmesį ir į suderinamumą su namo stiliumi. Prie klasikinio modelio namų derės metalinių vertikalių strypų ar dekoratyvinės tvoros su ornamentais, o gamtos apsuptyje gražiai atrodys medinės tvoros. Moderniai architektūrai apjuosti tiks šiuolaikinės horizontalių profilių metalinės, žaliuzinės tvoros, frezuotų lakštų tvoros, įvairūs modernūs platūs stulpai, konsolės. Rinkdamiesi tvoros spalvą, derinkite ją prie namo langų rėmų, durų, garažo vartų, stogo spalvų.

Pirmenybę teikite patikimiems gamintojams

Nepriklausomai nuo to, kokį variantą pasirinksite savo teritorijos apsaugai, specialistai pataria visuomet atkreipti dėmesį į gamintojų patikimumą. Nesirinkite kainų nenurodančių bei produkcijos aprašymų stokojančių gamintojų. Patikimų gamintojų produktai ne tik tarnaus ilgiau, bet ir išliks nepakitę net esant nepalankioms oro sąlygoms, o pati išvaizda bus patraukli ir nesenstanti.

Metalinės, skardinės ar segmentinės tvoros kaina dažnai nėra pagrindinis pasirinkimo kriterijus. Paskutinės tendencijos rodo, kad klientai tapo išrankesni ir reiklesni, tad didesnį dėmesį kreipia į gaminio kokybę ir produkto išvaizdą. Gamybos etapų sertifikavimas nėra tik reikalavimas, tai suderintas procesas, leidžiantis sukurti aukštos kokybės standartus atitinkanti produktą.

Tvorų pardavimų ir montavimo ekspertai iš įmonės „UAB Tvora“ taip pat pataria apsižiūrėti tvoros medžiagas gyvai – taip prisijaukinsite tekstūrą ir galėsite realiau įsivaizduoti suderinamumą. Aukštos kokybės produktus galite apžvelgti ir naujajame UAB „Tvora“ biure su ekspozicijomis Kaune, Pramonės prospekte 4A balandžio pradžioje.

Nepamirškite atlikti „namų darbus“

Pasak specialistų, prieš įrengiant tvorą, būtina kruopščiai apsvarstyti ir įvertinti aspektus, kurie nulems bendrą sklypo vaizdą – tinkamai atlikti „namų darbai“ yra vienas pagrindinių tinkamai pastatytos tvoros kriterijų:

Teritorija ir jos riba. Tveriant tvorą, būtina žinoti savo teritorijos ribas tam, kad jūsų tvora nebūtų pastatyta kaimyno ar valstybinėje žemėje. Tvoros pastatymas ne savo teritorijoje gali baigtis tarnybų dėmesiu, baudomis ir įpareigojimu tvorą nugriauti. Aiškių ribų išaiškinimui reikia kreiptis į Registrų centrą ar matininkus, kurie atliks išsamius sklypo matavimus.

Sklypo ypatybės. Sklypo savybės, tokios kaip dirvožemis, gali lemti tvoros montavimo ypatumus – vėjuotoje, smėlingoje vietoje reikės rinktis ilgesnius stulpus. Prieš imdamiesi bet kokių montavimo darbų patys, būtinai pasikonsultuokite su specialistais.

Komunikacijos. Statant tvorą visuomet iškasamos gilios duobės kuolų įtvirtinimui, todėl prieš tai svarbu pasidomėti, ar būsimos tvoros linijoje nėra elektros laidų ar komunalinių vamzdynų. Kitu atveju rizikuojate jas pažeisti, nutraukti tiekimą ir sukelti nepatogumų tiek sau, tiek kaimynams.

Specialistų konsultacija. Tvoros montavimas – didelis ir atsakingas darbas. Būtent todėl reikėtų įvertinti, ar tokios svarbos statinį galite sumontuoti patys. Statant tvorą reikalingi specialūs įrankiai ir žinios, todėl rekomenduojama šį darbą patikėti profesionalams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.