Vieviškė kasmet juoduosius serbentus, lyg vyšnias skina – uogos 20 mm skresmens, esmė: teisinga priežiūra

Kodėl serbentai pas vienus sodininkus lyg vyšnios dideli, o pas kitus vargsta šie krūmai ir derlius skurdus? as. O štai Miroslavos iš Vievio net senos, todėl, sakytum, nederlingos veislės duoda neįitikėtiną derlių? Nes krūmais rūpinaisi lyg mažu vaiku.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2023, 8:58 PM

Argi jus taip nebūna: pavasarį pasodinote jaunus, sveikus sodinukus. Kitą vasarą ant jų jau bręsta pirmasis derlius, uogos ant jų – didelės, saldžios ir kvapnios. Tačiau, op, ir amarai beigi vikšrai užpuola  jaunus augalus, o miltligė užbaigia tai, ką pradėjo šie kenkėjai.

Štai tokį scenarijį galite numatyti dar rudenį ir tam ruoštis: būtina pašalinti visus nukritusius krūmo lapus ir juos sudeginti. Išraukitevisą, šalia krūmų augančią žolę, o dirvą išpurenkite, tik atsargiai, kad nepažeistumėte šaknų. Po purenimo po kiekvienu krūmu įberkite 0,5 l pelenų ir įkaskite bulvių lupenų. Plotą aplink krūmus  mulčiuokite džiovinta žole.

Per žiemą pakaupkite svogūnų lukštų ir bulvių lupenų – juodiesiems serbentams jie labai patinka. Kartkartėmis nugrėbkite sniegą, išbarstykite po krūmu šias gėrybes.

Ankstyvą pavasarį, kai pumpurai tik pradeda žydėti, po kiekvienu krūmu įberkite 2–3 šaukštus karbamido, o krūmus apipurkškite svogūnų lukštų antpilu.

Prieš pat žydėjimą dar kartą apipurkškite svogūnų lukštų antpilu (1–1,5 litro vienam krūmui). Nenustebkite,  taip prižiūrimi serbentai žydės itin gausiai. Kai jau susiformuos uogos, po šaknimis nepagailėkite superfosfato tirpalo (2 šaukštai 10 litrų vandens) - pagirdykite juo krūmą ir dar – svogūnų lukštų užpilu.

Serbentai nemėgsta sausos žemės, todėl stebėkite, kad ji visuomet būtų drėgna. Iki liepos pradžios lepinami serbentų krūmai bus ryškiai žalios spalvos, pasipuošę stambiomis uogomis.

„Patikėkite, tik tiek priežiūros užteks, kad juodųjų serbentų uogos būtų įspūdingo, 15–22 mm skersmens – dydžio", – pažada Miroslava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.