Astos iš Alytaus rajono sėkmingos kurklių medžioklės receptas plinta jau ne tik tarp lietuvių

Prasidedant darbams lauke, sodininkai ir daržininkai išsyk nusiteikę – teks kovoti ir su augalus bei derlių niokojančiais kurkliais, kurie išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.

Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.<br>lrytas.lt montažas
Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.<br>lrytas.lt montažas
Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.<br>A. Tubelevičienės nuotr. / lrytas.lt montažas
Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.<br>A. Tubelevičienės nuotr. / lrytas.lt montažas
Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.
Kurkliai išsirausia ilgiausius urvelius, o gyvendami po žeme naikina daržovių, gėlių ir jaunų sodo augalų šaknis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 3:13 PM

Bene populiariausi patarimai – į urvelius įpilti vandens ir aliejaus. Vienai stiklinei vandens pakaks šaukšto aliejaus. Supylus mišinį, būtina palaukti, kol kurkliai ims lįsti į paviršių. Kaip www. lyubimaya.pro rašo patyrę daržininkai, geriausia į kurklių „medžioklę“ leistis keliese – tuomet bus paprasčiau juos pagauti.

Dar vienas populiarus patarimas – panaudoti alų. Siūloma į žemę įkasti indą, trečdalis kurio pripildytas alaus. Tuomet – jį uždengti kartonu, paliekant skylutę kenkėjams sulįsti. Indą į žemę reikėtų įkasti taip, kad jis būtų viename lygyje su žemės paviršiumi. Žemė aplink turėtų būti drėgna.

Sodininkai ir daržininkai socialiniame tinkle dalijasi ir kitais savo atradimais kovoje su kurkliais.

Alytaus rajone gyvenanti Asta šiuos daržo žudikus gaudo pačios pasiruoštu tirpalu. 10 litrų vandens ištirpina 30–50 ml indų ploviklio, tuomet darže ar sode susiradusi piršto storio skylutes ir šalia jų sukeltus žemės kauburėlius į tas landas pila atskiestą ploviklį.

Po poros minučių kurkliai išropoja į paviršių, tada moteris juos surenka žirklėmis. Moteris juokauja, kad jos patarimų paklausiusi giminaitė iš Lenkijos taip pat sėkmingai juos naudoja.

Kiti daržininkai į kurklių urvelius pridėlioja jauko – iš sumaltų kiaušinio lukštų ir aliejaus suminkytų kukulių.

„Neišmetame nė vieno kiaušinio lukšto, malame su sena mėsmale, į gautus maltus lukštus pripilame pigesnio aliejaus, kad sudrėktų ir sėjant ar sodinant augalus, negiliai įterpiame į žemę aplink augalus“, socialiniame tinkle patarimu dalijosi daržininkė Ona.

Kalbama, kad kurkliai nemėgsta gendančios žuvies kvapo, tad patariama jų urveliuose užkasti žalios žuvies gabaliukų.

Kai kurie daržininkai, norėdami apsaugoti šiltnamius nuo kurklių invazijos, aplink juos iškasa griovelius ir, pripylę smėlio ar pjuvenų, palaisto stipriai dvokiančiu skysčiu, pavyzdžiui, žibalu.

Kurkliams nepatinka ir serenčių kvapas. O, priešingai, vilioja mėšlo krūvos, taigi, augalų geriau netręšti šviežiu karvės mėšlu.

O štai skiestas paukščių mėšlas šiuos kenkėjus atbaido. Vasarą galima naudoti ir kitokius kovos būdus: į kurklių urvų landas įlašinti po kelis lašus saulėgrąžų aliejaus ir tuoj pat įpilti 1–2 litrus vandens.

Po kelių minučių kurkliai išlenda į dirvos paviršių ir žūva. Į landas taip pat galima pripilti maždaug po 0,5 l muilino vandens (kibire vandens ištirpinama 10 g ūkinio muilo ir 50 g skalbiamųjų miltelių).

Naudojant alų, galima daryti ir taip: į stiklinius butelius įpilkite po 50–100 g alaus. Kaklelius apriškite gabalėliu marlės. Butelius įkaskite 45 laipsnių kampu į žemę ir užberkite 3–4 cm storio žemių sluoksniu.

Kurkliai pragrauš marlę ir sulįs į vidų, bet atgal išlįsti nebegalės. Dar vienas siūlymas – darže prikaišioti alksnio šakelių arba užkasti sudžiovintų chrizantemų šakelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.