Ragina kuo skubiau įvertinti savo pašto dėžutes, kitaip jose nerasite jums skirtos korespondencijos Prasuko ratą Kaune

Kaune vis dar galima užtikti net daugiau kaip 50 metų daugiabučio gyventojams tarnaujančių medinių pašto dėžučių. Netrukus, norint ir toliau gauti korespondenciją, bus svarbus ne jų amžius, o būklė.

 V.Grybo gatvėje kabo sulūžusių ir nebenaudojamų pašto dėžučių blokas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Grybo gatvėje kabo sulūžusių ir nebenaudojamų pašto dėžučių blokas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Riomerio gatvės daugiabučio laiptinėje gyventojai naudojasi senomis medinėmis, neįprasto dydžio pašto dėžutėmis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Riomerio gatvės daugiabučio laiptinėje gyventojai naudojasi senomis medinėmis, neįprasto dydžio pašto dėžutėmis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Paškevičius mano, kad pašto dėžutės yra ir dizaino objektas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Paškevičius mano, kad pašto dėžutės yra ir dizaino objektas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Studentų gatvės daugiabučio dėžutės jau surūdijusios.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Studentų gatvės daugiabučio dėžutės jau surūdijusios.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-29 08:31

Artėja diena, kai netvarkingas pašto dėžutes turintys gyventojai jose neberas jiems skirtos korespondencijos.

Nuo liepos 1-osios bendrovės Lietuvos pašto laiškininkai į tokias dėžutes nieko nebemes, žmonės pasiimti jiems skirtą spaudą, laiškus ar siuntinius turės keliauti į pašto skyrius.

Ar kauniečiai apie tai žino ir kokiomis pašto dėžutėmis naudojasi?

„Laikinosios sostinės“ žurnalistai aptiko ir tokių, kokios bet ką galėtų nustebinti.

Kaunietis panoro išsiskirti

Vis daugiau kauniečių, įsikūrusių individualiuose namuose, įsirengia ir naujas tvarkingas pašto dėžutes.

Kai kurie tam net skiria ypatingą dėmesį.

Pašto dėžutę, kaip dizaino detalę, įsirengė ir kaunietis Valdas Paškevičius.

Vyras įsikūręs Vilijampolėje, Kulautuvos gatvėje. Į namą supančią naują tvorą įmontuota metalinė konsolės formos pašto dėžė. Ant jos išpjaustytas gatvės pavadinimas ir namo numeris.

Pašto dėžutė susilieja su nauja ruda metaline tvora ir iš pirmo žvilgsnio ją net sunku pastebėti, bet įsižiūrėjus geriau matyti, kad daiktas pagamintas specialiai užsakius.

„Kai įrenginėjau naują tvorą, panorau ir įdomesnės pašto dėžutės. Idėjų, kaip ji turi atrodyti, ieškojau internete. Nuotraukas parodžiau tvorą gaminusiems meistrams ir jie mano norą įgyvendino. Dėžutė kainavo apie 100 eurų“, – pasakojo kaunietis.

Stebi situaciją mieste

Kalbantis paaiškėjo, kad V.Paškevičiaus noras turėti išskirtinę pašto dėžutę – ne atsitiktinis. Jis didžiąją gyvenimo dalį dirbo vairuotoju-ekspeditoriumi, vežiojo įvairias siuntas, laiškus, sąskaitas ir tik šį mėnesį išėjo į pensiją.

Vyras sakė, kad visada atkreipia dėmesį, kaip atrodo kauniečių pašto dėžutės.

„Tie, kurie stato naujus namus ar juos atnaujina, įsirengia ir naujas dėžutes, kai kurie ieško išskirtinių, nes tai jau yra ne tiek praktiškas daiktas, o namo eksterjero detalė. Blogesnė situacija ten, kur namai seni, jų gyventojai nesirūpina ir pašto dėžutėmis“, – kalbėjo kaunietis.

Numeriai tiesiog būtini

V.Paškevičius pastebėjo, kad mieste vis dar yra senų sublokuotų pašto dėžučių. Dažniausiai jos labai apleistos, sulaužytos, surūdijusios.

„Tokios dėžutės prie gatvių buvo įrengiamos 1985–1990 metais ir tarnavo iki šiol. Buvo manoma, kad paštininkui patogiau į vienoje vietoje esančias dėžutes sumesti tai, ką atnešė. Bet dabar daugelis dėžutes jau įsirengė prie savo namų ir senosios liko nenaudojamos“, – pasakojo vyras.

Priešais kauniečio namą ant tvoros taip pat vis dar kabo senosios metalinės sublokuotos pašto dėžutės. Matyti, kad prieš daug metų ant jų buvo priklijuoti namų ir butų numeriai.

„Kadangi pats esu vežiojęs sąskaitas, žinau, kad nepatogu, jei ant pašto dėžučių nėra numerių arba jie pakeverzoti bet kaip, sunkiai suprantami. Tokiu atveju sąskaitą galima įmesti ne į tą dėžutę, o jos negavęs žmogus gali už ką nors įsiskolinti ir sulaukti nemalonumų. Apie tai visada pagalvodavau. Todėl ant dėžučių, kuriomis anksčiau naudojausi pats ir kaimynai, numerius ir užklijavau“, – pasakojo V.Paškevičius.

Kadangi senosiomis sublokuotomis dėžutėmis jau niekas nesinaudoja, visi prisitvirtino prie savo namų tvorų naujas, vyras sakė, kad atitarnavusias dėžutes planuoja išvežti į didelių gabaritų atliekų surinktuvę.

Permainos rūpi ne visiems

Tokios pat nenaudojamos pašto dėžutės kabo ir A.Strazdo gatvės bei V.Grybo aklagatvio sankirtoje. Jos pakabintos ant tvoros, kuri supa sklypą su apleistu namu.

A.Strazdo gatvės gyventoja Rima Grigaliūnienė sakė, kad šios pašto dėžutės buvo įrengtos prieš kelis dešimtmečius ir jomis gyventojai gana ilgai naudojosi.

„Dabar pensijos pervedamos į banko sąskaitas, mokesčius taip pat mokame internetu, laikraščių mažiau užsisako, tad pašto dėžutės tapo nereikalingos.

Be to, jas visi įsirengė prie savo namų, nes taip patogiau. Senosios taip ir liko prie gatvės. Kadangi namas, prie kurio jos įrengtos, apleistas, niekas ir dėžutėmis nesirūpina“, – svarstė kaunietė.

Moteris sakė negirdėjusi apie laukiančias pašto permainas, bet jai jos ir nėra aktualios.

Investuoti į naujas nenori

Studentų gatvėje esančio 32-uoju numeriu pažymėto daugiabučio gyventojai yra įsteigę bendriją ir šiuo metu rūpinasi, kad prie namo būtų suformuotas sklypas, nes nori susitvarkyti kiemą.

Lauke prie kiekvienos laiptinės kabančias pašto dėžutes jau taip pat reikėtų atnaujinti. Nors jos užrakinamos, jau surūdijusios. Matyti, kad į dėžutes korespondencija vis dar metama.

Šio namo gyventojas Irmantas Šimkus sakė, kad dėžutės dar tarnauja ir jų keisti gyventojai kol kas neketina.

„Į jas dažniausiai metama reklama, tik vienas kitas kaimynas užsisako spaudos. Todėl daugeliui tos dėžutės ir nerūpi, žmonės nenori mokėti pinigų už naujas“, – mintimis dalijosi vyras.

Kad pašto atnešimo tvarka liepos mėnesį keisis, I.Šimkus nebuvo girdėjęs.

„Reikės pasidomėti, taip pat ir kaimynams pasakyti. Bet mūsų pašto dėžutės tik iš išorės nelabai gražios, jos veikia gerai, tai gal ir laikraščius į jas mes“, – svarstė vyras.

Naudojasi medinėmis dėžutėmis

M.Riomerio gatvėje galima išvysti tikrą antikvariatą.

1961 metais pastatytame keturaukštyje, laiptinės aikštelėje tarp pirmojo ir antrojo aukštų, įrengtos medinės pašto dėžutės. Jos labiau kvadratinės ir mažesnės, nei esame įpratę matyti.

Tai nustebina, nes namas neseniai atnaujintas, o pašto dėžutės liko nepakeistos. Pirmajame aukšte vienose buto duryse įrengtas net plyšys laiškams ir spaudai įmesti.

Šiame name įsikūrusi Daiva pasakojo, kad namas buvo renovuotas dar 2015 metais.

„Tada kaimynai disk–utavo, ar reikia atnaujinti ir laiptinę, pašto dėžutes. Tokių planų buvo, bet remonto niekas taip ir nedaro.

Šiame name yra tik 16 butų. Dalis gyventojų neturi santaupų, nenori mokėti už remontą, nes laiptinė dar visai neblogos būklės“,  pasakojo moteris.

Kaunietė sakė, kad pati pašto dėžute nesinaudoja. Kai kurie kaimynai užsisako spaudą, ją paštininkas turi sulankstyti, kitaip į dėžutes netelpa, bet priekaištų dėl to niekam nėra sakęs. Jai pačiai neįprastos pašto dėžutės atrodo simpatiškos.

„Turbūt daugiau Kaune niekas tokių neturi“, – šypsojosi kaunietė.

Pirmajame aukšte, bute, kurio duryse yra anga korespondencijai įmesti, gyvena neįgalus žmogus. Jis užlipti iki pašto dėžučių negali, todėl ir padarytas toks sprendimas.

„Ant to buto pašto dėžutės net parašyta, kad spaudą mestų per durų angą“, – rodė moteris.

Gyventojai pageidauja net trispalvių gaminių

Raimundas Gecevičius

Bendrovės „Glori ir Ko“ vadovas

„Rodos, 2016 metais Lietuvos paštas taip pat skelbė, kad į blogos būklės pašto dėžutes korespondencijos laiškininkai nebeneš. Tada nemažai kauniečių suskato įsigyti naujas. Šiuo metu klientų antplūdžio nėra, gal žmonės dar neskuba atsinaujinti.

Pašto dėžutes kauniečiai renkasi pagal tai, kiek vietos turi. Jos gali būti vertikalios arba horizontalios.

Svarbu, kad jos būtų iš cinkuoto metalo, nes tada tarnaus ilgai. Tie, kurie prekybos centruose randa ir perka juodojo metalo dėžutes, turi žinoti, kad dažai po kelerių metų nusilups ir dėžutės surūdys.

Sublokuotų pašto dėžučių, skirtų daugiabučiams, vieno skyrelio kaina – 10–12 eurų. Jei tai individuali dėžutė, ji gali kainuoti 10–30 eurų. Mažesnės yra pigesnės ir jas renkasi tie, kurie gauna tik nedidelio formato pranešimus, neprenumeruoja spaudos.

Dažniausiai kauniečiai renkasi tokios spalvos pašto dėžutes, kokios yra ir tvora, ant kurios ji kabinama. Kartais, artėjant lietuviškoms šventėms, kauniečiai nori trispalvės vėliavos spalvų pašto dėžučių.“

Svarbu, kad būtų sandarios ir rakinamos

Lukas Zadarackas

Bendrovės Lietuvos pašto komunikacijos projektų vadovas

„Nuo liepos 1 dienos mūsų laiškininkai netvarkingose dėžutėse saugumo sumetimais nebepaliks jokios gyventojams skirtos korespondencijos. Jei pašto dėžutė bus netvarkinga, laiškas ar siuntinys keliaus atgal į pašto skyrių, iš kurio jį turės pasiimti pats klientas ar jo paprašytas žmogus. Korespondencija pašto skyriuose bus saugoma 30 dienų.

Visoje Lietuvoje vis dar galima rasti tūkstančius netvarkingų pašto dėžučių, kuriose rizikinga palikti smulkias siuntas, prenumeruojamus leidinius, laiškus ar svarbius pranešimus.

Norėdamas atkreipti dėmesį į šią problemą Lietuvos paštas gegužės pabaigoje inicijavo akciją „Padovanok pašto dėžutę“, kurios metu kvietė gyventojus fotografuoti pamatytas netvarkingas pašto dėžutes ir atsiųsti šias nuotraukas mums.

Lietuvos paštas visiems akcijoje dalyvavusių asmeninių – neblokinių pašto dėžučių savininkams nusprendė padovanoti po naują tvarkingą pašto dėžutę.

Laiškininkai yra pastebėję, kad Kaune, kaip ir kituose šalies miestuose, net iki 30 proc. pašto dėžučių yra netvarkingos. Kviečiame gyventojus jas susitvarkyti arba įsirengti naujas ir išvengti nepatogumų, kurių gali kilti keliaujant atsiimti korespondencijos į pašto skyrių.

Įsirengiant pašto dėžutę svarbu nepamiršti keleto svarbių dalykų. Pirmiausia ji turi būti rakinama, sandari ir neperpildyta. Kita svarbi detalė – ant pašto dėžutės arba ant šalia jos esančio namo privalo būti nurodytas tikslus ir lengvai įskaitomas adresas.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad pašto dėžutės būtų įrengtos laiškininkams lengvai prieinamose vietose. Prie individualių namų jos turėtų būti įrengtos prie įėjimo į sklypą arba ant šalia gatvės esančios namo sienos, tvoros ar ant stovo.

Jeigu pašto dėžutė įrengta už užrakintų vartų pastato kieme arba šalia yra agresyvių augintinių, korespondencijos laiškininkas turi teisę ir neatnešti.

Daugiabučiuose pašto dėžutės privalo būti kiekvienoje laiptinėje ne aukščiau kaip antrame aukšte arba prie įėjimų į laiptines. Įmonėse, įstaigose, organizacijose – prie pagrindinių įėjimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.