Kankina sausas namų oras? Sužinokite, kaip padėti sau ir artimiesiems

Atvėsus orams ir prasidėjus šildymui natūraliomis sąlygomis visada pasikeičia ir oro kokybė. Tai išduoda įvairūs neigiami mūsų kūno pojūčiai. Tai gali būti besielektrinantys plaukai, perštinčios ir greitai pavargstančios akys, galvos skausmai, nepaaiškinamas nuovargis, išsausėjusi nosies bei gerklės gleivinė, šerpetojanti ir plyštanti oda ar net lūpos. Kodėl svarbu rūpintis patalpų drėgme ir kuo yra pavojingas sausas oras sveikatai pasakoja Oro1 ekspertai.

Siekiant išlaikyti komfortišką ir sveikatai palankią aplinką namuose ir darbe – būtina drėkinti orą.
Siekiant išlaikyti komfortišką ir sveikatai palankią aplinką namuose ir darbe – būtina drėkinti orą.
Siekiant išlaikyti komfortišką ir sveikatai palankią aplinką namuose ir darbe – būtina drėkinti orą.
Siekiant išlaikyti komfortišką ir sveikatai palankią aplinką namuose ir darbe – būtina drėkinti orą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 1:01 PM

Sauso oro atsiradimo priežastys

„Rekomenduojama oro temperatūra yra 21 laipsnis Celsijaus, o oro drėgmės lygis turėtų būti 40–60 procentų. Tačiau žmonės šaltuoju sezonu yra linkę palaikyti ne tik komfortišką, bet ir aukštesnę oro temperatūrą patalpose. O įkaitę radiatoriai išgarina iš oro daug drėgmės.

Dėl šalčio lauke taip pat vengiama reguliariai atverti langus ir pravėdinti namus ar biurą. Taigi, sutrikus cirkuliacijai ir atsiradus drėgmės garinimo šaltinių oras ne tik neatsinaujina, bet ir tampa kenksmingas žmogaus sveikatai“ – išsausėjusio oro priežastis įvardija įmonės vadovas Povilas.

Tiksinti bomba sveikatai

Nukritus oro drėgmei žemiau nei 40 procentų, pirmiausia padidėja pavojus mūsų sveikatai. Sausame ore lengvai dauginasi ir plinta virusai. O išsausėjusi nosies gleivinė nebeatlieka apsauginių funkcijų. Į organizmą lengviau patenka įvairios bakterijos ir kiti mikroorganizmai, kurie sukelia virusines bei peršalimo ligas. Be to, gali atsirasti arba paūmėti įvairios alergijos bei susirgimai, imti silpti imuninė sistema.

Būnant sausame ore kūnas sunkiau įsisavina deguonį. Miegoti ir kokybiškai pailsėti tokioje aplinkoje tampa vis sudėtingiau. Taigi, prastėja darbingumas ir koncentracija, mažėja energingumas bei nuolat jaučiamas nuovargis. Toks oras kenkia ir grožiui. Sausas namų mikroklimatas skatina odos senėjimą, nagų ir plaukų skilinėjimą bei lūžinėjimą.

Galiausiai, sausas oras yra pavojingiausias kūdikiams ir vaikams. Jie įkvepia žymiai dažniau ir daugiau oro, tenkančio 1 kilogramui, nei suaugusieji. Todėl į mažųjų šeimos narių organizmą greičiau ir daugiau patenka įvairių bakterijų, virusų ir mikroorganizmų, kurie silpnina imuninę sistemą ir skatina įvairius susirgimus.

Svarbiausia – drėkinimas

Siekiant išlaikyti komfortišką ir sveikatai palankią aplinką namuose ir darbe – būtina drėkinti orą. Vienas iš pirmųjų veiksmų – reguliariai kasdien vėdinti namus bent po 10 minučių. Taip į patalpas įleisite drėgno lauko oro bei užtikrinsite pastovų oro atsinaujinimą. Tačiau, jei norite šią problemą spręsti komfortiškiau, be skirtingų oro temperatūros gūsių – vertėtų pagalvoti apie oro drėkintuvą.

„Oro drėkintuvo įsigijimas gali būti geriausias jūsų sprendimas oro kokybės kontrolei. Ypač jei pasirinksite Adolus gamintoją. Jis savo pažangiomis technologijomis daro tikrą perversmą oro drėkintuvų rinkoje. Jais naudotis yra ypač paprasta, todėl drėkintuvų pagalba greitai ir efektyviai atkursite bei palaikysite oro drėgmę. Taip pat be tiesioginės savo funkcijos įrenginys gali iš oro pašalinti įvairius teršalus bei garinti eterinius aliejus“ – Adolus oro drėkintuvų privalumus vardija Oro1 projektų vadovas Laurynas.

Adolus oro drėkintuvai

Vienas pažangiausių oro drėkintuvų gamintojų Adolus ne tik padeda spręsti neigiamą įtaką sveikatai turinčias problemas, bet ir efektyviai gerina oro kokybę. Išskirtinis dizainas, inovatyvios funkcijos, ilgaamžiškumas ir lengvas įrenginių pritaikymas pagal individualius poreikius atpirks investicijas su kaupu.

Adolus oro drėkintuvai yra nedideli, stilingi, elegantiški, turintys prabangos prieskonį bei galimybę keisti įrenginyje esančias šviesos spalvas, todėl yra lengvai priderinami prie įvairaus tipo interjero. Jie gali tarnauti ir kaip difuzoriai, todėl malonus patalpų aromatas suteiks dar daugiau jaukumo.

Adolus oro drėkintuvai yra pagaminti iš aukščiausios kokybės medžiagų. Taip pat juose nėra mechaninių detalių, todėl įrenginių gedimo tikimybė yra labai maža.

Patogiam Adolus įrenginių naudojimui, jie gali turėti funkcijas, kurios palengvins patogų įrenginio naudojimą. Pavyzdžiui, oro drėkintuve gali būti vandnes nukalkinimo funkcija, kuri leis naudoti oro drėkinimui vandenį tiesiog iš krano. Hidrostatas nuolat rodys oro drėgmę realiu laiku, pagal tai galėsite rinktis skirtingus įrenginio veikimo režimus. OUV sterilizacija bei jonizacija padės išnaikinti iš oro net ir mažiausius virusus.

Pagalba jau sergantiems

Oro drėkintuvai yra patikima pagalba jau turintiems sveikatos problemų. Įrenginys gali palengvinti alergijos, astmos ir kvėpavimo ir net odos ligų simptomus. Pakankamai drėgname ore įvairios bakterijos, virusai bei alergenai prilimpa prie vandens molekulių ir nusėda ant paviršių. Taip yra sumažinama rizika įkvėpti didesnį jų kiekį į organizmą.

Be to, kvėpuojant pakankamai vandens turinčiu oru palaikoma ir tinkama nosies, burnos ir gerklės gleivinė, kuri filtruoja įkvėptą orą ir neleidžia mikroorganizmams patekti į vidų.

Drėkinimas ultragarsu, šiltais, šaltais garais arba be jų

Oro drėkintuvų asortimentas yra platus. Jie skiriasi ne tik savo išvaizda, funkcijomis, bet ir veikimo principu. Todėl norint išsirinkti geriausią įrenginį patalpų oro drėkinimui, būtina žinoti drėkintuvų tipus, kurie įvardija esminius jų skirtumus.

Drėkinimas ultragarsu. Tokio tipo oro drėkintuvuose speciali įmontuota membrana vibruodama sukuria vandens debesį. Pro jį praėjęs oras prisipildo drėgmės ir ventiliatoriaus pagalba yra paskleidžiamas po erdves. Ultragarso oro drėkintuvai veikia taip tyliai, kad gali būti naudojami net ir naktį miegamajame ar vaikų kambaryje.

Drėkinimas šalto oro garais. Drėkinant orą šio tipo įrenginiu nėra pakeliama patalpų temperatūra. Priešingai, ji gali net šiek tiek atvėsti. Sausas oras keliaudamas per drėgną filtrą ne tik prisotinamas vandens, bet kartu ir išvalomas. Todėl į patalpas grįžta mažiau dulkių ir teršalų turintis oras.

Drėkinimas šilto oro garais. Drėkinant erdves su tokio tipo drėkintuvu galite šiek tiek pakelti patalpų oro temperatūrą. Įrenginio veikimo metu jo viduje yra užvirinamas vanduo, o susidarę garai lengvai pasklinda erdvėje. Didžiausias šio drėkintuvo privalumas yra tai, kad drėkinant orą dėl karščio jame yra išnaikinami virusai ir bakterijos. Taigi, sumažėja ir tikimybė susirgti įvairiomis kvėpavimo takų bei virusinėmis ligomis.

Drėkinimas be garų. Tai išskirtinė Adolus oro drėkintuvo unikali evaporacinė technologija. Ji leidžia rūpintis oro drėgme ir jo kokybe be šalutinių produktų. Oro drėkinimas vyksta įrenginio viduje, todėl į orą nėra leidžiami vandens garai ir išnyksta rizika kalkėms nusėsti ant paviršių. Dėl šios priežasties sumažėja namų interjero ir baldų tarša.

Patarimai renkantis

Išsirinkti Adolus oro drėkintuvą nėra sudėtinga, kai žinomi esminiai atrankos punktai. „Vienas iš svarbiausių kriterijų, pagal kuriuos rinksitės oro drėkintuvą – patalpų dydis ir asmeniniai poreikiai. Abu šie dalykai nulems, kokio tipo, galingumo ir skirtingų funkcijų turintis oro drėkintuvas jums yra tinkamiausias.“ – atkreipia dėmesį projektų vadovas Laurynas.

„Kuo patalpos yra didesnės, o oras – sausesnis, tuo galingesnio įrenginio jums reikės. Jei patalpoje būna asmenys, kurie turi sveikatos problemų arba yra itin jautrūs – jums bus naudingiausias įrenginys, kuris ne tik drėkina, bet ir valo orą. Ypač pravartu atkreipti dėmesį į oro drėkintuvus su jonizatoriumi. Jis padės išlaikyti teigiamų ir neigiamų jonų balansą patalpoje. O tai reiškia, kad kūnas lengviau įsisavins deguonį bei bus užkertamas kelias lengvam ore esančių teršalų patekimui į organizmą.“ – kolegą papildo Oro1 vadovas Povilas.

Jei norite lengviau valdyti įrenginį arba turite papildomus oro kokybės gerinimo tikslus – peržvelkite galimas oro drėkintuvo funkcijas ir ieškokite įrenginių su jomis. Na, o jei patiems nepavyksta išsirinkti Adolus oro drėkintuvo, visada galima kreiptis į specialistus, kurie su šia įranga dirba jau ne vienerius metus. Vertingos nemokamos konsultacijos gali padėti sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.