Tokio porų derliaus dar neturėjote: vos kelios taisyklės, o pavydės visi kaimynai

Kasdien saulei vis aukščiau patekant vis dažniau susimąstome apie pavasarinę sėją. Jau tikrai pats laikas peržiūrėti kokių sėklų turime likusių nuo praeito sezono, o kokių reikės įsigyti. Kadangi visos sėklos daugmaž daigios išlieka 1–2 metus, tai praeitais metais įsigytos, šiemet jos bus dar tikrai geros. Ne išimtis ir porai. Tad jeigu sėklų turite, jums belieka tik pasidomėti kada sėti porus, kokios dienos pagal sėjos kalendorių tinkamos, susirasti daigyklą, substrato ir susiplanuoti darbus, – rašoma tinklalapyje derlingas.lt.

Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Porų sėja ir sodinimas.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

derlingas.lt

Mar 9, 2024, 12:01 PM, atnaujinta Mar 9, 2024, 12:03 PM

Kada sėti porus: palankios dienos 2024 metais

Žinoma, kiekvienas daržininkas turi savo sėjos planą. Aš – viena iš jų. Tikrai labai dažnai vadovaujuosi tiesiog savo nuojauta ir jos vedama pasirenku daržovių sėjos dienas.

Tačiau, čia tik mano nuomonė ir nebūtinai ji turi visiems tikti ir patikti. Didžioji dalis daržininkų seka kiekvienų metų sėjos kalendorių ir savo darbus planuojasi pagal jį.

Taigi, pagal mėnulio fazes sudaryti sėjos kalendoriai šiais metais nurodo, kad palankiausio dienos porų sėjai ir daigų persodinimui yra:

kovo mėnesį – 1, 27, 28, 29,

balandį – 1, 2, 24, 25,

gegužę – 3, 4, 26, 27, 30.

Kaip ir kada sėti porus daigams

Žinoma, porus, kaip ir kitas daržoves galima sėti tiesiai į dirvą, tačiau jie augs gerokai ilgiau, nes pasėti juos galėsite tik gerai sušilus orams ir žemei. Todėl, labai rekomenduoju pasisėti porus daigams, o po to juos persodinti arba į dirvą, arba į nešildomą šiltnamį.

Jeigu nėra galimybės suteikti augalams papildomos šviesos, porų sėti neskubėkite. Drąsiai juos galite sėti kovo mėnesį arba net balandžio pradžioje. Porų sėja yra gana standartinė:

Daigyklas pripildykite substrato ir kruopščiai jį sudrėkinkite purkštuvu. Pageidautina, kad daigyklos būtų bent 10 cm gylio ir būtinai turėtų drenažo angas, nes porai nepakenčia užmirkimo. Porams tinka bet koks universalus substratas, skirtas daigams.

Dirvos paviršiuje išdėliokite sėklas. Geriausia po 1 sėklą į vieną langelį.

Sėklas užberkite 5–10 mm storio substrato sluoksniu.

Pasėtas sėklas lengvai sudrėkinkite purkštuvu.

Daigyklas galite uždengti plėvele.

Temperatūra, reikalinga porų dygimui, turėtų būti 22–24 laipsniai. Porams nereikalinga per daug didelė šiluma. Vos pasirodžius daigams, maždaug savaitę, temperatūrą reikėtų sumažinti iki 16–18 laipsnių, o naktį dar 4–6 laipsniais.

Porų sodinukų priežiūra

Porų daigų paprastai tenka laukti nuo 2 iki 3 savaičių. Jei juos sėjote į bendrus konteinerius, daigus reikės pikuoti praėjus 1 mėnesiui nuo pirmųjų daigų pasirodymo. Tam juos turėsite iškasti su dideliu kiekiu dirvožemio, neatidengiant šaknų. Porų šaknis lengva pažeisti.

Per visą daigų auginimo laikotarpį (nuo daigų sudygimo momento) dienos šviesos trukmė turi būti ne trumpesnė kaip 10, o geriausia – 11–12 valandų.

Porų daigus laistykite atsargiai, venkite stiprios vandens srovės ir užmirkimo.

Sodinimo vietos parinkimas

Darže parinkti vietą porams – nesunki užduotis. Saulę mėgstantys ir vėjui atsparūs porai mėgsta geros kokybės derlingą dirvą. Dirva turi būti laidi orui, gerai drenuota. Vieta jiems patinka lygi, be vandens stygiaus, bet tuo pačiu be užmirkimo pavojaus.

Porams puikiai tinka priemoliai ir priesmėliai, gausiai praturtinti organinėmis trąšomis. Ši kultūra ypač gerai reaguoja į mėšlą. Mineralinės trąšos taip pat porams priimtinos, bet tik labai skurdžioje dirvoje.

Porus galite sodinti į lysves po ankštinių daržovių, šakniavaisių, pomidorų ir kopūstų. Po svogūnų taip pat galite sodinti, bet tik ne anksčiau, kaip po 3 metų. Porai puikiai dera mišriose lysvėse – su braškėmis, salotomis ar įvairiomis šakniavaisinėmis daržovėmis.

Kada sodinti porus į dirvą?

Porų daigus į dirvą persodinti galėsite tik tada, kai praeis stiprių naktinių šalnų grėsmė. Paprastai atvirame grunte porai auginami nuo gegužės trečiosios dekados, o nešildomuose šiltnamiuose – nuo gegužės pradžios.

Porai persodinimui tinkami, kai jų stiebas pasiekia 1 mm storį (o geriausiai 12–15 cm aukštį) ir bent 3 pilnus lapus.

Daigus prieš sodinimą į atvirą gruntą būtinai reikia ne mažiau kaip 2 savaites grūdinti, dienomis išnešant daigyklas į lauką.

Porus sodinkite į atskiras, maždaug 12 cm gylio duobutes. Tarp augalų palikite maždaug 10–12 cm atstumus, o tarp eilių – 15–40 cm. Į duobučių dugną papildomai galite įterpti saują subrendusių organinių trąšų ir šiek tiek pelenų.

Porų daigus sodinkite griežtai vertikaliai, kad augalai tvirtai įsitvirtintų dirvoje ir užaugintų gerą derlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.