Elektrėnuose dviračių tako kaina – dešimtys liepų ir klevų

Į portalą lrytas.lt kreipėsi nusivylusi elektrėniškė. Šio miesto „Versmės“ gimnazijos geografijos mokytoja Diana Niparavičienė piktinosi, kad miesto valdžia nepagailėjo 50 jaunų liepų ir apie 20 klevų – medžius išrovė, kai tiesė naują, pavyzdinį dviračių taką. „Dėl ES pinigų jie pametę galvas. Ta (liepų - Red.) alėja buvo tokia graži, bitės dūzgė, liepžiedžiai žydėjo. Tiesiog širdį skauda, net apsižliumbiau iš nevilties“, - guodėsi Elektrėnų gyventoja.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 13, 2012, 6:15 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:06 PM

Moteriai nusibodo su valdininkais kariauti – niekas jai nepateikė atsakymų. Tiesa, ne šiuo klausimu. Ji kreipėsi dėl nuvažinėto ežero kranto: skambino, susitiko su aplinkosaugininkais, į jos klausimus niekas neatsakė, tik atsišaudė juokeliais. „Jie turi savus atsakymus. Biurokratiški atsakymai. Prie jų neprisibelsi“, - pyko moteris.

Saugojo asfaltą ir laidus

Elektrėnų savivaldybės Ūkio plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Algirdas Jašauskas gynė sprendimą rauti medžius. „Medžių šaknys augdamos gadintų tako asfaltą, nutrauktų po žeme esančius kelio apšvietimo elektros laidus, kitas komunikacijas. Labai gaila medžių, bet juos reikėjo išrauti“, - apgailestavo A. Jašauskas.

Jis aiškino, kad nuo šaligatvių iki medžių turi likti 0,7 metro atstumas, gatvės apšvietimo elektros laidus po žeme turi juosti 4 metrų apsauginė zona, dujotiekius – 1,5 metro zona be medžių šaknų. Medis nuo pastato turi būti nutolęs per 10 metrų. „Dviračių tako tiesėjai laikėsi visų tų taisyklių. Sprendimas rauti medžius buvo suderintas su Aplinkos apsaugos agentūra. Be leidimo negalima kirsti nė vieno medžio“, - tikino specialistas.

Jo teigimu, mieste netrūksta medžių, Elektrėnai – žalias miestas. „Be to, medžiai prie važiuojamosios dalies sukelia vairuotojams nepatogumų: kai pradeda kristi lapai, jie ilgina stabdymo kelią“, - pridūrė A. Jašauskas. Jis kvietė pasipiktinusią moterį skambinti tiesiai jam, žadėjo atsakyti į jos klausimus.

Valdininkas ragino ne skųstis, bet džiaugtis naujuoju projektu. „Šaligatviai aplink Elektrėnus buvo nuo sovietmečio nepakeisti. Atsinaujino ir pėsčiųjų takas, reikia tik džiaugtis, kad savivaldybė laimėjo šitą konkursą“, - tikino savivaldybės darbuotojas.

Elektrėnų ir Jonavos dviračių takų projektai buvo pripažinti geriausiais Susisiekimo ministerijos skelbtame pavyzdinio dviračių tako konkurse. Iš valstybės biudžeto projektams įgyvendinti buvo skirta per 3,5 mln. litų.

Pavyzdys kitiems?

Medžius rauti reikėjo dar ir dėl ypatingos dangos. Pirmą kartą Lietuvoje takui tiesti naudojamas raudonas asfaltas. Specialus bitumas vežamas iš Prancūzijos.

Jei medžių šaknys iškeltų tokį asfaltą, reikėtų raudoną takelį taisyti juodu bitumu, o dangą kiekvienais metais dažyti.

Prieš kelerius metus buvo patvirtintas Elektrėnų dviračių tako projektas. Takas apjuos pagrindinius gyvenamuosius rajonus. Vėliau bus tiesiamas aplink Elektrėnų marias, į Vievį, kitas greta esančias gyvenvietes.

Nemyli gamtos

Elektrėniškė D. Niparavičienė įsitikinusi, kad norint, buvo galima išlaikyti visus reikalingus standartus, patraukti šaligatvį pusmetriu nuo kelio. „Jeigu medis yra vertybė, jeigu nori jį išsaugoti, tai sprendimą visada galima rasti. Taip, dviračių takas reikalingas, puiku, važinėsis ir džiaugsis vaikai, bet tie patys vaikai kvėpuos automobilių išmetamomis dujomis, gyvens dulkėse ir triukšme, nes medžiai jų jau nebesugers, nebesulaikys“, - piktinosi moteris.

Ji nesutinka su nuomone, kad Elektrėnuose medžių ir taip pakanka. „Medžių, švaraus, nedulkėto oro niekada nebus per daug. O dvasingumo, geranoriškumo ir pagarbos gamtai, akivaizdu, valdininkai stokoja, - geranoriškumu netikėjo mokytoja. - Akivaizdu, ypatingas, raudonas asfaltas yra vertybė ir prioritetas, ne medis ir jo nauda žmogui ar miestui. Bus puikus pavyzdys kitoms savivaldybėms, kaip Elektrėnų savivaldybės vyrai išpjovė jaunus ir sveikus medžius, užuot pasukę galvas ir radę išeitį. Va čia ir visa esme – parodyti kaip puikiai dirbama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.