Už gamtos taršą nubaustas seniūnas sulaukė ministro užuojautos

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, neseniai viešėdamas Panevėžyje, išsitraukė piniginę ir Panevėžio rajono merui Povilui Žaguniui įteikė 100 litų, prašydamas perduoti Paįstrio seniūnui. Naujasis ministras taip sureagavo į pasakojimą apie tai, kad šis seniūnijos vadovas turėjo sumokėti tokį dydžio baudą aplinkosaugininkams už valant pakeles nupjautų krūmų deginimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 11, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:55 AM

Vis dėl to meras P. Žagunis iš ministro pinigus imti atsisakė, paaiškinęs, kad tik norėjo atkreipti jo dėmesį į kartais pernelyg griežtus įstatymus. O norėjęs ekonomiškiau atsikratyti brūzgynų Paįstrio seniūnas sako dabar pakelėse laikysiąs nukirstų šakų krūvas kaip paminklą aplinkosaugininkams.

Bauda – už sudegintas šakas

Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas aplinkosaugininkų nemalonę užsitraukė prieš kiek daugiau nei mėnesį, kai nurodė sudeginti pakelėje netoli Piniavos kaimo iškirstus krūmokšnius. Jie augo prie pat judraus kelio, kuriuo žmonės važiuoja į Šeškų kaime esančias sodų bendrijas. Norėdamas pagerinti matomumą tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams, seniūnas genėti brūzgynų nusiuntė už socialines pašalpas visuomenei naudingą darbą dirbančius bedarbius.

Nupjautas šakas šie nedidelėmis krūvelėmis sudėjo palei kelią, o sausio pradžioje, joms apdžiūvus, padegė.

Laužai palei kelią nepatiko vienai vietos gyventojai – ši atskubėjui juos nufotografavo ir pasiskundė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui.

Aplinkosaugininkai sausio 16 dieną šakų deginimo iniciatoriui V. Šležui skyrė 200 litų baudą. Kadangi seniūnas iš karto sutiko ją sumokėti, o anksčiau už aplinkosaugos pažeidimus nebuvo baustas, tai jam reikėjo sumokėti perpus mažesnę sumą – 100 litų.

Nerado kitos išeities

Tačiau tai, kad teko sumokėti tik nedidelę baudą, V. Šležo nepaguodžia. „Jei antrąkart aplinkosaugininkai mane baus, mokėsiu jau tūkstantį litų baudos“, – lrytas.lt sakė Paįstrio seniūnas.

V. Šležo teigimu, deginti šakas, nors žinodamas, jog tai draudžia aplinkos apsaugos reikalavimai, jis liepė nesurasdamas kitos išeities.

Pakelėse nupjautus brūzgynus jis bandė įsiūlyti biokuro gamyba užsiimančioms įmonėms, tačiau išgirdo kad dėl sąlyginai nedidelių kiekių jie net nevažiuoja. „Kai anksčiau per tas firmas skambinau, tai sakė, kad mažiausias kiekis, kurio jie atvažiuoja paimti – 100 kubinių metrų, o dabar, kai jie daug darbo biržėse turi, nesurinkus 300 kubų nevažiuoja“, – pasakojo seniūnas.

Seniūnija buvo susitarusi su vienu vietos gyventoju, kad šis į savo kiemą susivežtų iš pakelių netoli jo namų nukirstas šakas, o tada išsikviestų biokuro gamintojus ir jas parduotų. „Tačiau degalams išleidęs apie 850 litų, iš biokuro gamintojų jis gavo 900 litų – net nebuvo verta gaišti laiko ir vargti šakas kraunant“, – sakė V. Šležas.

Seniūno teigimu, kai jis apie problemas dėl šakų papasakojo aplinkosaugininkams, tie paaiškino, kad jas seniūnija turėtų gabenti į regioninį sąvartyną prie Liūdynės arba į žaliųjų atliekų laikymo aikštelę Ramygaloje.

„Tačiau vien iki Liūdynės iš Paįstrio – apie 30 kilometrų, iki Ramygalos – dar toliau. O juk šakų daug neprikrausi į priekabą, tai neįsivaizduoju, kiek kartų reikėtų važiuoti, kad visas išvežtume ir kiek tai kainuotų“, – už galvos susiėmė tokį pasiūlymą išgirdęs V. Šležas. Palikti išpjautų brūzgynų likimo valiai, kad jie patys supūtų, seniūnija taip pat negali – tuomet nebebus įmanoma nupjauti vasarą užaugusios pakelių žolės.

Kaip lrytas.lt sakė Paįstrio seniūnas, po to, kai buvo nubaustas, jis domėjosi, kaip šią problemą sprendžia seniūnai kituose rajonuose. Pasiklausinėjęs kolegų iš Lietuvos seniūnų asociacijos, jis išgirdo, kad ir ten šakos deginamos, o kol niekas nesiskundžia, tai ir aplinkosaugininkai nebaudžia.

Kadangi valyti pakelių seniūnijoje V. Šležas neketina liautis, žada dabar šakų nebedeginti, o krauti jas į kuo didesnes krūvas. „Tegu tai būna paminklas aplinkosaugininkams“, – juokavo Paįstrio seniūnas, ir prisipažino neprarandąs vilties, kad kas nors dar susidomės šiomis šakomis ir jas išsigabens.

Ministrui papasakojo kaip anekdotą

Praėjusį penktadienį naujajam Aplinkos ministrui lankantis Aukštaitijoje, Panevėžio rajono meras P. Žagunis, kai jau buvo aptarti svarbiausi klausimai, pasiūlė papasakoti anekdotinę situaciją, į kurią pakliuvo Paįstrio seniūnas.

Mero nuomone, aplinkosaugininkai, nubaudę šį valdininką už sudegintas šakas, perlenkė lazdą – vežti šakas atliekų tvarkytojams ir brangu, ir gamtai labiau būtų pakenkusios transporto išmetamosios dujos nei deginamos medienos skleidžiami dūmai.

P. Žagunis neabejojo, kad Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento, kurio vadovai taip pat dalyvavo susitikime su ministru, darbuotojai skirdami baudą elgėsi pagal įstatymus. Tačiau meras teigė nointis atkreipti V. Mazuronio dėmesį į pernelyg griežtus įstatymus, kurie suriša rankas savivaldybėms ūkiškai bei ekonomiškai tvarkytis.

Panevėžio rajono meras siūlė Aplinkos ministerijai peržiūrėti ir keisti kai kuriuos teisės aktus. Tačiau susitikime dalyvavęs Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas ir jo pavaduotoja Angelė Plančiūnaitė merui ėmė prieštarauti. Jie ministrui įrodinėjo, kad reikia keisti ne įstatymus, o visuomenės požiūrį į aplinkos apsaugą.

Ginčas tarp Panevėžio rajono savivaldybės atstovų ir aplinkosaugininkų tęsėsi keliolika minučių. Galiausiai jų klausęsis Aplinkos ministras staiga išsitraukė iš piniginės šimtą litų, padavė banknotą Panevėžio rajono merui ir juokdamasis paprašė perduoti Paįstrio seniūnui. P. Žagunis pinigų nepaėmė ir dar kartą patikino svečią neturėjęs tikslo apskųsti aplinkosaugininkų, bet prašantis peržiūrėti įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?