Rekordinio žąsies kiaušinio laukia keptuvė

Neįprastai dideliais kiaušiniais Jevgenijos ir Mindaugo Gražulių šeimos ūkio žąsys stebino jau kurį laiką, bet neseniai rastu gigantu, sveriančiu lygiai 260 gramų, pora nusprendė pasidžiaugti viešai ir rekordą užfiksuoti. Velykų kiaušinis nesulauks – bus pačirškintas keptuvėje ir suvalgytas artimiausiu metu, mat virti tokį reikėtų beveik pusvalandį.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Feb 25, 2013, 7:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:36 AM

Kuri žąsis padėjo rekordininką, pora veikiausiai taip ir nesužinos, mat šeimos ūkyje jų net trys, yra ir vienas žąsinas. Paprastai žąsies kiaušinis sveria kiek mažiau nei porą šimtų gramų. Paukščius Jevgenija ir Mindaugas sako šeriantys įprastai – daugiausia grūdais ir košėmis, tad sėkmės recepto jauna pora pati nežino.

Perinimo paslapčių mokosi iš interneto

Į portalo lrytas.lt redakciją Gražuliai pirmadienio vidurdienį užsuko nešini rekordininku. Jevgenija kiaušinį įvyniojo į šūsnį popierinių servetėlių ir įtaisė kibirėlyje, o dėdama ant svarstyklių neslėpė jaudulio ir drebančių rankų – taip bijojo sudaužyti.

Dar prieš keletą mėnesių iš Italijos kilusios veislės paukštis padėjo 220 ir 240 gramų svėrusius kiaušinius. Žąsys kiaušinių padeda gerokai mažiau nei vištos – iki 40 per metus. Jevgenija pasakojo, kad žąsų kiaušiniai ypatingu skoniu nepasižymi. „Baltymas tik kiek tvirtesnis nei vištos kiaušinio, bet skonio, jei nesi gurmanas, neatskirsi“, – aiškino moteris.

Itališką veislę auginanti šeima žąsis perina pačių sukonstruotame inkubatoriuje. Vilniečių pora į kaimą išsikėlė prieš kiek daugiau nei vienerius metus. Mindaugas augo kaime, bet Jevgenija, kaip pati juokauja, yra pats tikriausias asfalto vaikas. „Kaip sukalti inkubatorių, kaip išperinti kiaušinius, kuo maitinti paukščius ir kaip išmokyti šunis ganyti avis – visko išmokstame iš interneto“, – džiaugiasi iš miesto pabėgusi pora.

Lietuvos žąsų rekordas – pirmas

Šiuo metu iš ūkio besiverčianti šeima augina ne tik žąsis, bet ir įvairiausių rūšių vištas, putpeles, avis. Vis dėlto mylimiausi ūkyje – basetų veislės šunys. Pastaruosius pora moko ganyti auginamas avis.

Apie rekordininką pora pati pranešė žurnalistams. „Spauda mirga nuo žinučių apie politiką, partijų jungimąsi ir Ūkio banką, tad norėjome įpūsti šiek tiek smagumo, gerų emocijų“, – itin gerai nusiteikusi pasakojo Jevgenija. Pora skubėjo sverti kiaušinį ir užfiksuoti rekordą, mat kasdien dėl garavimo procesų pastarasis nežymiai palengvėja.

Pasirodo, anksčiau Lietuvoje užfiksuotas tik vištos kiaušinio rekordas, o apie žąsies pranešama pirmą sykį. Pasiekimus registruojančios agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis portalui lrytas.lt pasakojo, kad apie rekordinį žąsies kiaušinį sužinojo pirmą sykį. Iki šiol agentūra užfiksavo tik 190 gramų svėrusį vištos kiaušinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.