Prieskonių aromatas gali sklisti ir nuo žaliuojančios palangės

Kaip pasaulis būtų blankus be spalvų, taip maistas – be prieskonių, įvairių prieskoninių žolelių. Ypač smagu šių kvapnių žolynų užsiauginti patiems. Nenusiminkite, jei neturite nei lopinėlio žemės – prieskoninius augalus galima įkurdinti ir dailiuose vazonuose bute ant palangės.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 20, 2013, 8:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:38 PM

Vazonuose sėkmingai auga bazilikai, petražolės, raudonėliai, čiobreliai, mairūnas, rozmarinas, šalavijas. Taip pat puikiai ant palangės galima užsiauginti ir gausiai vitaminų sukaupiančių žalumynų – pipirnės, gražgarstės ar lapinių ridikėlių. Jei žiemą dauguma šių augalų kambaryje skursta dėl šviesos stokos, tai dabar – ypač tinkamas metas jų užsiauginti.

Pasėti padės smėlis

Dabar parduotuvėse – gausus sėklų pasirinkimas, todėl vertėtų iš anksto apsispręsti, kokių augalų labiausiai norėsite, nes palangės – ne guminės, o visiems augantiems daigams reikia ir šviesos, ir erdvės.

Prieskoninius augalus sėti reikėtų į smulkų durpių substratą ar komposto žemę, sumaišytą su smėliu, nes daugumai jų labiausiai patinka puri, lengva žemė. Sėti galima į kokius nors nedidelius vazonėlius ar plastikinius indelius. Neblogai tinka persišviečiantys plastikiniai indeliai nuo kivių ar uždengiamos dėžutės nuo sausainių ar tortų. Tik pastaruoju atveju vertėtų dėžučių dugne pradurti kelias skylutes, kad išbėgtų vandens perteklius.

Daugumos prieskoninių augalų sėklytės – itin smulkios, todėl, kad pernelyg tankiai nepribertumėte, galima jas sėti sumaišius su smėliu.

Jums pasisekė, jei namie turite mažųjų smaližių – iš šokoladinio kiaušinio viduje būnančio atsidarančio plastikinio burbulo galima pasidaryti mini sėjyklą. Su ja sėklas išbersite tolygiau, nesi sėdami ranka. Šio plastikinio burbulo viename gale reikėtų įkaitinta adata ar virbalu išdurti nedidelę skylutę. Į burbulo vidų įbėrus sėklyčių ir jį uždarius, bus lengva rečiau jas pasėti.

Patogu sėti ir ant popierinės juostelės suklijuotas sėklas – tuomet pernelyg tankiai tikrai nepasėsite. Parduotuvėse galima rasti taip sėjai paruoštų bazilikų.

Į drėgną substratą pasėtas sėklas reikia užberti plonu sluoksniu durpių ar smėlio ir šį sluoksnį dar sudrėkinti rankiniu purkštuvu. Indelius reikėtų uždengti polietileniniu maišeliu ir palikti šiltoje vietoje.

Dygsta nevienodai

Kol daigai nepradės lįsti iš žemės, indelius galima laikyti ir tamsioje vietoje, svarbu, kad patalpoje būtų šilta: 22-25 laipsniai šilumos. Jei ant maišelio, kuriuo uždengtas indas su sėklomis, vidinės pusės prisikaupia daug vandens lašelių, reikia pravėdinti – kasdien kelioms valandoms indelius nudengti.

Vos pradėjus dygti sėkloms, uždangalą reikėtų visam laikui nuimti, o vazoną statyti į šviesią vietą.

Skirtingų prieskoninių augalų sėklos dygsta skirtingu greičiu, todėl kartais tenka apsišarvuoti kantrybe, laukiant pasirodančių daigelių. Pavyzdžiui, jei bazilikai sudygsta per 5-8 dienas, čiobreliai, rozmarinas, mairūnas, raudonėlis, petražolės – maždaug per 15-20 dienų.

Kai augalėliai išaugina tikruosius lapelius, juos reikėtų išpikuoti į atskirus vazonėlius, nes tankiai augdami jie tik skurs.

Jauniems daigeliams reikia rasti šviesią ir šiltą vietą. Puikiai jie augs ant pietinės palangės. Jei tokios vietos nėra, užsiauginsite prieskoninių žalumynų ir ant vakarinės ar rytinės palangės.

Vis dėlto reikia neužmiršti, kad šie augalai – šilumamėgiai. Pavyzdžiui, vienu metu, kovo viduryje, pasėti, o šią savaitę išpikuoti bazilikai gerokai skyrėsi dydžiu. Ant vakarinės palangės, tačiau šiltesnėje patalpoje augę daigai buvo perpus aukštesni ir vešlesni nei rytinės saulės gaunantys, tačiau vėsiai augę „broliai“.

Beje, kad baziliko krūmas gražiai šakotųsi, kiek paūgėjusiam reikia nugnybti viršūnę. O lapelius maistui gardinti reikėtų nukirpti, bet ne plėšte nuplėšti.

Orams atšilus, prieskoniniai augalai sėkmingai gali augti ir balkone ar terasoje. Tiesa, prieš tai juos reikėtų kurį laiką grūdinti – iš kambario išnešti tik dieną, o nakčiai parnešti atgal. Taip pat reikėtų nepraleisti pro ausis ir orų prognozės – pranešus apie šalnų tikimybę, vazonus su prieskoniai reikėtų įkelti į vidų ar bent jau pridengti keliais sluoksniais daržo plėvelės.

Rozmarinas dauginamas ir šakelėmis

Rozmariną patogu dauginti ir auginiais. Šakučių nuo motininio krūmo galima nusiskinti bet kuriuo metų laiku. Šakelės įšaknydinamos įsmeigus į smėlį arba vandenyje. Ūgliuko šaknys turėtų pasirodyti po 3-4 savaičių.

Į vazoną galima pasodinti ir atskyrus dalį čiobrelio, raudonėlio krūmo, augančio darže. Į namus galima perkelti ir lauke užaugusias petražoles.

Ant palangės – ir žalumynai

Patiekalams pagardinti namuose galima užsiauginti ir itin sparčiai visus metus augančių pipirnių, riešutų skonio gražgarsčių ar lapinių ridikėlių.

Skirtingai nei prieskoniniai augalai, pipirnė sėjama itin tankiai. Ji sudygsta ir užauga itin greitai – jau po savaitės galima skinti jos lapelius, turinčius itin daug naudingų medžiagų. Tiesa, tai trumpaamžis augalas. Todėl, norėdami jų lapelių turėti nuolat, turėtumėte jų kas 2-3 savaites vis pasisėti iš naujo.

Lapiniai ridikėliai užauga maždaug per savaitę nuo sėjos. Valgomi jų skilčialapiai.

Sėjamoji gražgarstė – taip pat nereiklus augalas. Jos savito skonio lapelius galima skinti praėjus 2-3 savaitėms po sėjos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.