Uodų sezonas prasideda. Koks jis bus ir kaip gintis?

Ko gero, nekenčiamiausias garsas šiltą vėlyvo pavasario ar vasaros naktį yra plonytis „zyyyy“ prie ausies. Uodai apkartina poilsį gamtoje, neduoda ramybės kaime bei sode, nekviesti įskrenda ir pro atlapotus miesto daugiabučių langus. Kiek kartų per naktį gali įkąsti vienas tamsiame kambario kampe pasislėpęs niekadėjas?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

May 17, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:09 PM

Ką daryti, kad uodo įkandimų neniežėtų? Kur uodų daugiausia? Kokias ligas jie perneša? Ar šią vasarą tikėtinas didelis uodų antplūdis? Apie visa tai kalbamės su Vilniaus Universiteto Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresniąja mokslo darbuotoja Rasa Bernotiene.

- Karštos dienos, lietingos naktys – ar tokios sąlygos labai palankios uodams daugintis?

- Dabar gana sausa, nėra labai lietinga. Šiltas oras jiems palankus. Ten, kur lietingiau, žinoma, uodams yra palankiau vystytis. Bet jie jau pradėjo skraidyti, nesivysto balose, todėl balų buvimas jau nelabai lemia jų gausumą.

- Ar didelis uodų antplūdis tikėtinas šiemet?

- Neturėtų būti labai didelis. Gali būti, kad bus net šiek tiek mažesnis, nei įprastai, dėl to, kad labai sausa. Kelias ankstesnes savaites nebuvo lietaus. Aišku, uodų bus, ir dabar jau yra, bet nebus tiek mirtinai daug, kaip buvo manoma pradžioje.

- Kodėl uodo įkandimą niežti?

- Niežėjimą sukelia tai, kad uodas įkąsdamas įleidžia savo seiles. Seilėse yra medžiagų, kurios suskystina kraują, anestezuoja. Tos svetimos medžiagos ir sukelia vietinę organizmo reakciją, kuri pasireiškia niežuliu.

Paburkimas arba patinimas būna beveik nuo visų vabzdžių įkandimo. Visais atvejais tai vabzdžių seilių sukelta reakcija. Nuo mašalų labiau tinsta, uodų labiau niežti, kitų vabzdžių lieka tiktai nedidelė dėmelė, bet vis vien matosi, kur vabzdys buvo įkandęs.

Seilės vabzdžiams reikalingos visų pirma, kad mes nepajustume, kaip jie kanda, o antra – kad kraujas krešėdamas neužkimštų vabzdžio vidaus organų. Todėl jis yra atskiedžiamas.

- O uodai perneša ligas, ar tiktai erkės?

- Uodai perneša ligas. Bet mūsų platumose tai tik keletas virusų, ir jie nėra mirtinai pavojingi. Pietų Europoje yra pernešami ir rimtesni virusai – vakarų Nilo karštinė, Dengė karštinė. Bet tų ligų registruojami tik vietiniai atvejai. Tada skambinama pavojaus varpais, bandoma naikinti uodus.

Tie virusai, kuriuos uodai platina mūsų platumose, turi daugiau mokslinę reikšmę, ne praktinę. Jie sukelia nebent laikiną sveikatos pablogėjimą. Viena iš versijų yra, kad kūdikių tridienė karštinė gali būti sukelta būtent tų virusų. Vėliau pasveikstama, įgyjamas imunitetas, ir daugiau nebesusergama.

- Visus uodus vadiname vienu žodžiu, bet tikriausiai Lietuvoje yra ne viena jų rūšis?

- Trisdešimt šešios.

- Ar ne specialistui įmanoma pastebėti jų skirtumus?

- Jie skiriasi. Vieni yra didesni, kiti mažesni. Vieni labiau skraido patalpose, kiti daugiau miške. Specialistai mato, kad vieni turi ant kojų baltus žiedelius, kiti neturi. Vienų sparnai su dėmelėmis, kitų be.

- Jeigu į kambarį įskrido uodas – kiek kartų per naktį jis maitinsis, kiek niežtinčių įkandimų paliks?

- Jeigu jis pilnai pasimaitina, bus vienas įkandimas. Bet per gyvenimą uodas gali maitintis iki šešių kartų. Jis pasimaitina, po savaitės padeda kiaušinius, tada vėl nori kraujo. Bet jeigu maitinantis jam kas nors sutrukdys, jis nuskris ir eis kitą kartą maitintis.

- Kiek laiko uodas gyvena?

- Patelės apie mėnesį ar net šiek tiek ilgiau. Patinai trumpai gyvena.

- Kiek kiaušinių patelė prideda per tą mėnesį?

- Viena dėtis yra apie šimtą kiaušinėlių. Dėčių – apie keturias. Visi vabzdžiai labai sparčiai veisiasi, musės – dar sparčiau.

- Kada Lietuvoje būna didžiausias uodų bumas?

- Gegužės pabaigoje - birželio pradžioje. Jeigu būna lietinga vasara, antras bumas būna liepos gale – rugpjūčio pradžioje.

- Kokie efektyviausi būdai saugotis uodų? Ar purškalai – efektyviausia priemonė?

- Purškalai – turbūt pats praktiškiausias būdas. Patalpas galima apsaugoti tinkleliais.

- Ko bijo uodai? Pavyzdžiui, laužo dūmų bijo?

- Jie bijo kai kurių kvapų. Nepastebėjau, kad laužo bijotų. Kai kurie bijo dūmų. Žiūrint, kas svarbiau tam uodui – ar jį atbaidys kažkoks kvapas, ar pritrauks žmogaus kvapas, kūno šiluma.

- Jeigu uodas įkando, kokiomis priemonėmis atsikratyti niežėjimo?

- Viena pagrindinė priemonė – nesikasyti. Tada greitai praeina. Jeigu tik pradedi kasytis, viskas pasklinda po oda, ir tada labai niežti. Todėl reikia kantriai išlaukti.

- Kur Lietuvoje daugiausia uodų? Gal galima išskirti kuriuos nors rajonus?

- Daugiausia uodų prie pelkių. Kai kurie uodai skrenda tiktai kilometrą nuo savo veisimosi vietos. Todėl daug uodų būna pelkėje ir kilometrą aplink ją.

Mieste pelkių nėra, bet yra visokių statinių, pripiltų vandens, kitų šlapių vietų. Jiems nebūtina didelė pelkė, užtenka ir mažos balos.

Padėti kiaušinėliai išsirita per tris-keturias savaites, mažiausiai – dvi. Tiek laiko bala turėtų neišdžiūti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.