Paragino medžioti šernus

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio pasirašytas įsakymas dėl medžioklės ribojimų panaikinimo įsigalios artimiausiu metu.

Lietuvoje šernų populiacija yra labai gausi, todėl bet kokia užkrečiama liga tarp jų gali labai greitai ir lengvai išplisti.<br>V. Balkūnas
Lietuvoje šernų populiacija yra labai gausi, todėl bet kokia užkrečiama liga tarp jų gali labai greitai ir lengvai išplisti.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:44 AM

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio pasirašytas įsakymas dėl medžioklės ribojimų panaikinimo įsigalios artimiausiu metu.

Aplinkos ministerijos pavedimu regionų aplinkos apsaugos departamentai kreipėsi į medžiotojų būrelius ir klubus ir rekomendavo sumažinti šernų bandas, ypač pasienio su Baltarusija ir Rusija zonose.

Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Švenčionių ir Ignalinos rajonuose medžioklės plotus turintys būreliai prašomi suaktyvinti šernų medžiokles.

Taip pat medžiotojams primenama, kad medžiojant šernus privalu griežtai laikytis nustatytų veterinarinių reikalavimų, o pastebėjus bent menkiausius užkrečiamosios ligos požymius pranešti regionų aplinkos apsaugos departamentams ir VMVT.

Lietuvoje šernų populiacija yra labai gausi, todėl bet kokia užkrečiama liga tarp jų gali labai greitai ir lengvai išplisti.

„Jau turime karčią ir skaudžią patirtį, kai prieš 20 metų, 1994-1996 metais, nuo siautusio maro šalyje krito daugybė šernų - kai kuriose vietovėse net daugiau kaip 80 proc. Tai rodo, kaip greitai liga plinta ir kokia grėsmė gali kilti kiaulininkystei, o kartu ir mūsų ekonomikai“, - kalbėjo aplinkos ministras V. Mazuronis.

Viena svarbiausių prevencijos priemonių šernams nuo maro apsaugoti - sumažinti jų populiaciją.

Siekiant užkirsti kelią afrikinio kiaulių maro plitimui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius birželio 16-ąją pasirašė įsakymą, kuriuo laikinai uždraudžiama importuoti iš Baltarusijos į Lietuvą afrikiniam kiaulių marui imlius gyvūnus (kiaules ir šernus), jų produktus, šalutinius gyvūninius produktus, žaliavas, pašarus ir jų priedus.

Šiuo įsakymu taip pat uždrausta rajonuose, besiribojančiuose su Baltarusija ir Rusijos Federacija, prekiauti gyvomis kiaulėmis turgavietėse, organizuoti kiaulių parodas, muges ir kitus renginius. Sugriežtinta prekybos gyvūniniais produktais, žaliavomis, pašarais ir jų priedais turgavietėse valstybinė kontrolė, sustiprinta kiaulių laikymo vietų veterinarinė kontrolė.

Kiaulių laikytojai ir privatūs veterinarijos gydytojai perspėti dėl biologinės saugos priemonių sugriežtinimo, tarkim, draudžiama kiaules laikyti lauke. Veterinarijos gydytojai ir medžiotojai įpareigoti imti dagiau kiaulių ir šernų mėginių afrikiniam kiaulių marui nustatyti rajonuose, besiribojančiuose su Baltarusija ir Rusijos Federacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.