Sumani moteris pomidoro prigimtį pakeitė su bulve

Viršuje – gėlės, apačioje – pomidorai. Tokį vaizdą prieš kelias dienas dar buvo galima pamatyti S.Utavičienės kieme. Moteris sumanė kabančiuose vazonuose pomidorų prisiauginti šaknimis į viršų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:21 AM

Nuo lietaus parudavus šių pomidorų lapams, moteris nusprendė derlių skinti. O jis buvo toks pat, kaip lysvėje augusių pomidorų. Šaknimis į viršų augusių pomidorų buvo netgi daugiau nei šiltnamyje, rašo „Lietuvos rytas“.

„Šiemet pomidorų metai, nes buvo palyginti sausa. Gal todėl ir taip pasodinus vazonuose jų priaugo”, – šypsojosi Pamūšio gyventoja.

Aukštyn šaknimis auginamų pomidorų S.Utavičienė neskabė nei viršūnių, nei lapų, nors daržininkai tai daryti rekomenduoja. Tačiau derlius vis tiek buvo neblogas.

Pasodinti į tris vazonus pomidorų daigus buvo nelengva.

S.Utavičienė sodino dviese su marčia. Viena pakėlusi laikė vazoną, kita pro skylę vandeniui išbėgti suglaudusi lapus kišo daigą.

Kol buvo neužsimezgę vaisiai, pomidorai vis rietėsi į viršų, nenorėjo augti stiebais žemyn. Tad S.Utavičienė vakarais prie kiekvieno pomidoro viršūnės pririšdavo po bulvę.

„Pomidoro tokia jau prigimtis – augti į viršų. Tačiau nekaip atrodo, kai prie jų, augančių stiebais žemyn, dar ir bulvės pririštos. Tad jos kabodavo tiktai per naktį”, – pasakojo daržininkė.

Kai užmezgė vaisius, pomidorų tiesinti nebereikėjo.

„Be laistymo, pomidorams nereikėjo jokios priežiūros. Aš manau, kad kuo daugiau kieme žalumos, tuo gražiau”, – samprotavo S.Utavičienė, nesirinkusi pomidorų veislės, kuriuos ketino auginti neįprastai. Kokie liko pasodinus šiltnamyje, tokius į vazonus ir susodino.

Taip sodinti pomidorus S.Utavičienė sumanė internete paskaičiusi straipsnių apie taip auginamas gėles. Vėliau ji apie savo eksperimentą paskelbė internete. Sulaukė priekaištų, kad tai augalų kankinimas.

Pavykus šiam eksperimentui, S.Utavičienė taip balkonuose auginti pomidorus patarė ir miestiečiams. Gėlės vazonų viršuje puoš ir erdvė neatrodys panaši į daržą. O kitąmet pamūšietė taip ketina auginti ne tik pomidorus, bet ir agurkus.

Pamūšyje (Pakruojo r.) gyvenančios Skirmos Utavičienės eksperimentas pavyko – iš neįprastai vazonuose pasodintų pomidorų ji prispaudė sulčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.