Nuo pokylių triukšmo gaišta žvėrinčiaus gyventojai?

„Užpernai krito dvi lūšys. Manau, kad jas pražudė triukšmas. Lūšys labai jautrios triukšmui. O situacija dėl iš greta esančios sodybos, kur savaitgaliais vyksta pokyliai, sklindančio triukšmo yra nevaldoma. Niekas su mumis nesiskaito“, – portalui lrytas.lt guodėsi unikalaus Telšių rajone, Laustėnų kaime, įsikūrusio žvėrinčiaus prižiūrėtojas Petras Dabrišius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Sep 20, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:46 PM

„Tai – žaidimas į vienus vartus. Iš sodybos sklindančio triukšmo lygis neviršija leistinų normų. Tai įrodo musų atliktų bandymų rezultatai.

Manau, kad skųstis dėl neva keliamo triukšmo žvėrinčiaus prižiūrėtoją skatina paprasčiausias lietuviškas pavydas“, – į jiems mestus kaltinimus atsikirto sodybos „Miško žiedas“ atstovas Arūnas Margelis.

Triukšmas trikdo žvėris

Prieš dvylika metų įkurtame ir gausiai žmonių lankomame žvėrinčiuje šiuo metu auga 12 lūšių, 3 didieji apuokai, 10 vilkų, 8 šernai, 10 danielių, 8 muflonai, viena stirna ir šio minirezervato įžymybė – 14 metų lokys Timofejus.

Gyvūnai įkurdinti aptvaruose, kurių bendras plotas siekia apie 30 hektarų. Stebėti gyvūnus žvėrinčiaus lankytojai gali iš čia įrengtų apžvalgos aikštelių.

„Ilgą laiką mes kaip ir neturėjome kaimynų. Pamatę, kad pas mus plūsta lankytojai, verslininkai nusprendė tuo pasinaudoti – greta iškilo sodyba „Miško žiedas“. Iš pradžių sodyboje buvo įrengta kavinė – čia siūloma pavalgyti. Kadangi valgančiųjų daug neatsirado, sodybos savininkai nusprendė ją nuomoti pokyliams.

Nuo to laiko praradome ramybę. Triukšmas ir iš sodybos savaitgaliais sklindanti muzika trikdo ir žvėrinčiaus lankytojus, ir čia gyvenančius žvėris.

Miško ramybe pasimėgauti čia besitikintys žmonės gretimoje sodyboje užgrojus muzikai pasijunta lyg patys dalyvautų pokylyje. O ką jau bekalbėti apie žvėris, kurių klausa penkis-dešimt kartų jautresnė už žmonių klausą“, – retoriškai klausė P.Dabrišius.

Situacija yra nevaldoma

Žvėrinčiaus prižiūrėtojo nuomone, būtent triukšmas užpernai pražudė čia gyvenusias lūšis. Ypač neigiamai triukšmas veikia lokį Timofejų. Arčiausiai triukšmingų kaimynų įkurdintas žvėris atsklidus muzikos garsams neberanda sau vietos ir blaškosi po savo aptvarą.

„Dėl per savaitgalio pokylius sklindančio triukšmo ne kartą kalbėjome su sodybos šeimininkais. Tačiau kalbos ir liko kalbomis. Kol pokylis vyksta viduje, dar nieko, bet vos šventės dalyviai išeina į lauką...

Dėl triukšmo skundėmės ir policijai, bet nieko iš to neišėjo. Pareigūnai atvažiuoja, užfiksuoja ir viskas tuo pasibaigia.

Situacija yra nevaldoma, ir niekas negali padėti. Aš tokį triukšmavimą traktuoju kaip gyvūnų kankinimą“, – sakė gyvūnus žvėrinčiuje prižiūrintis P.Dabrišius.

Triukšmo lygį išmatavo specialistas

„Lietuviais esame mes gimę“, – tokiais žodžiais į žurnalisto klausimą apie iš sodybos sklindantį ir gyvūnus žalojantį triukšmą atsikirto sodybos „Miško žiedas“ atstovas A.Margelis.

Pasak A.Margelio, čia kaltas ne triukšmas, o lietuviškas pavydas.

„Sulaukę priekaištų mes specialiai pasisamdėme muzikantą ir išsikvietėme triukšmo matavimo specialistą iš Klaipėdos, kuris grojant muzikantui ir išmatavo iš sodybos sklindantį triukšmą. Paaiškėjo, kad jis neviršija nustatytų normų. Su šio tyrimo rezultatais galime supažindinti visus norinčius.

Tam, kad vasaros metu pokylių dalyviai neatidarinėtų langų ir durų, sodyboje specialiai įrengėme kondicionierių.

Greta mūsų gyvena dar vienas kaimynas, kuris jokių pretenzijų dėl neva iš mūsų sodybos sklindančio triukšmo nereiškia.

Neseniai buvau šį kaimyną sutikęs, tai jis manęs paklausė, ar mes jau neberengiame pokylių, nes jam nieko nesigirdi“, – aiškino A.Margelis.

Ieškos sprendimo būdų

Kas šioje situacijoje teisus, o kas ne, pirmadienį Telšių apskrities policijos komisariate aiškinsis ir šios problemos sprendimo būdų ieškos prie vieno stalo susėdę policijos, Telšių urėdijos bei Telšių maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.