Joniškio medžiotojai vaišinosi užkrėsta šerniena

Joniškio rajone – neregėto masto trichineliozės protrūkis. Trichinelų lervomis užkrėsta šerniena besivaišinusių ir susirgusių joniškiečių trečiadienį jau buvo dvylika.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 12, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:10 AM

Joniškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (JVMVT) specialistai nustatė užkrato šaltinį, bet kaltieji nerasti. Todėl bus kreipiamasi į policiją, kad jie surastų ir nubaustų kaltininkus. Išsiaiškinta, kad užkratas išplito po praėjusių metų gruodžio 21-ąją įvykusios medžioklės. Bet neįmintų mįslių liko, mat veterinarijos gydytojui atvežtuose šernienos mėginiuose užkrato nebuvo. Prieš didžiąsias metų šventes Vilkiaušio (Joniškio r.) miške surengtoje medžioklėje dalyvavo 15 medžiotojų.

Žiemgalos būrelio nariai nušovė 5 šernus, o vadovas Raimondas Motuzas išvežė patikrinti mėsą į Joniškį.

Privačia praktika besiverčiantis veterinarijos gydytojas Nerijus Vaitkus nustatė, kad mėsa saugi. Medžioklės dalyviai skerdieną pasidalijo – kiekvienam teko po 8-10 kg žvėrienos.

Kai kilo trichineliozės protrūkis, buvo atliktas papildomas tyrimas, patvirtinęs joniškiečio veterinaro išvadą. Bet sertifikuotos laboratorijos specialistai trichinelų lervų aptiko šernienos dešroje ir žalioje mėsoje.

„Radome dar beveik 40 kilogramų šernienos, kuri bus išgabenta utilizuoti“, - „Lietuvos rytui“ sakė JVMVT viršininkas Giedrius Kuolas, pažymėjęs, kad tokio trichineliozės protrūkio nebuvo pastaruosius du dešimtmečius.

Specialistai gūžčiojo pečiais, paklausti, kodėl žmonės susirgo, jei ištirta šerniena buvo saugi. „Į šį klausimą atsakys pareigūnai“, - sakė JVMVT viršininkas.

Užkratas išlieka visa gyvenimą

Trichineliozę sukelia šerno ar kiaulės mėsoje esančios trichinelų lervos (Trichinella spiralis). Jų nešiotojai gali būti katės, lapės, žiurkės ar pelės.

Žmogus, priklausomai nuo užkrato kiekio, organizmo atsparumo, suserga per 3-45 paras. Ligos požyliai panašūs į gripo: pakyla temperatūra, ima mausti raumenis.

Trichinelų visiškai išnaikinti neįmanoma. Kirmėles galima išnaikinti medikamentais, bet jų lervos lieka organizme visa gyvenimą. Todėl būtina kuo greičiau pradėti gydymą.

2013 m. Joniškio rajone ištirtos 854 kiaulės ir šernai. Trichinelų aptikta 2 kiaulių ir 4 šernų mėsoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.