Vilniuje paukščių – vis daugiau

Ketvirtadienį į Vilnių grįžo paukščiai. Po aikštes skraidė karveliai, ties Žygimantų gatve Neryje plaukiojo gulbės. Lietuvos ornitologų draugijos duomenimis, tą pačią dieną paukščiai grįžo ir į kitus šalies miestus.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Feb 15, 2014, 8:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:15 AM

Aptirpus sniegui paukščiai iš Vilniaus kuriam laikui buvo pasitraukę į užmiesčio laukus. Daugiausia jų rinkosi kapstytis kalvose prie parduotuvės „Ikea“.

Išbadėjusių paukščių nebaidė net kylantys ar besileidžiantys lėktuvai, rašo „Sostinė“.

Prieš mėnesį ne vienas vilnietis kraipė galvą, kad iš miesto dingo paukščiai. Per šalčius įpratę juos lesinti sostinės gyventojai nustebo, kad prie jų lesalo nebeatskrisdavo net balandžiai.

Buvo net pradėję sklisti gandai, jog miesto valdžia ėmė naikinti sparnuočius.

Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vadovas Sigitas Mikėnas „Sostinę“ patikino, kad jų departamentas šiais metais jokių leidimų naikinti paukščius Vilniuje nėra išdavęs.

O Ornitologų draugijos pirmininkas Liutauras Raudonikis tikino pernai pavasarį pats matęs, kaip per naktį iš Lukiškių aikštės dingo visi kovų lizdai.

Tuomet savivaldybė neigė, kad naikino lizdus, o nepagautas – ne vagis, rašo „Sostinė“.

Šiais metais ornitologai ketina rinkti tokio naikinimo įrodymus, jeigu kas norės skriausti paukščius.

„Lietuvoje prasidėjo šaudymo manija: šaudomi šernai, kuosos. Yra rizikos, kad netrukus bus pradėta šaudyti kiekvieną nepatikusį gyvūną, – svarstė ornitologas. – Šiuo metu pasaulio miestai stengiasi paukščius privilioti, kad jų gatvės ir aikštės nebūtų tokios tuščios. Jokie paukščiai nekelia tiek triukšmo, kiek transportas.“

R.Raudonikis pabrėžė, kad baidyti paukščius ne veisimosi metu beprasmiška, nes jie nereaguoja. Paukščių baidymas prasmingas tik pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.