Pūgos neišsigandę moksleiviai Žaliojoje girioje kėlė inkilus

Į Žaliąją girią netoli Panevėžio pirmadienio vidurdienį sugužėjo būrys moksleivių ir miškininkų. Neišsigandę prasidėjusios tikros žiemiškos pūgos, vaikai atvažiavo į mišką kabinti sparnuočiams inkilų. Vyresni juos pagamino patys, mažesniems padėjo tėveliai ar seneliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 17, 2014, 3:29 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:47 AM

Į Panevėžio miškų urėdijos darbuotojų kvietimą gaminti inkilus šiemet atsiliepė nemažai miesto ir rajono mokyklų. Kai kurie moksleiviai, padedami artimųjų, namelius sparnuočiams gamino namuose, kiti – per technologijų pamokas mokyklose. Manoma, kad iš viso Panevėžio miškų urėdijai jaunieji gamtos mylėtojai sukalė apie 300 inkilų.

Keli Paliūniškio pagrindinės mokyklos moksleiviai atsivežė originalių inkilėlių, puoštų išdegintais užrašais „Privati valda“, „Sveiki sugrįžę“ arba piešiniais gamtos tema. Vaikai paaiškino norėję, kad paukščiams nameliai būtų gražūs.

Panevėžio „Ažuolo“ pagrindinės mokyklos technologijų mokytojas Romas Kupčinskas su „Miško bičiulių“ būrelio nariais – nuolatiniais Panevėžio miškų urėdijos pagalbininkais – grįžtantiems į Lietuvą paukščiams šiemet sukalė net 70 inkilų.

Net 90 inkilų sukalė Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos būrelio „Miškinukas“ nariai. Dalį jų gimnazistai patys pirmadienį įkėlė girioje į medžius, likusius miškininkai iškabino skirtingose girios vietose.

Prie kiekvieno inkilo nugarėlės buvo pritaisyta metalinė kilpa, kuria jis buvo kabinamas ant šakos maždaug 3 metrų aukštyje. Moksleiviai įsidėmėjo miškininkų patarimus – namelius paukščiams kabino taip, kad jų landa būtų pietinėje pusėje, ne arčiau kaip 20–30 metrų vienas nuo kito, nes miško paukščiai nemėgsta artimos kaimynystės.

Pasak miškininkų, inkilu paprastai sparnuočiai naudojasi maždaug 4–5 metus. Vėliau jį būtina išvalyti, nes per tiek laiko viduje prisikaupia šiukšlių, prisiveisia parazitų.

Nuo išpjautos inkilo landos dydžio priklauso, kokie paukščiai juose apsigyvens – patys smulkiausieji ar didesni. Tiesa, nusižiūrėjęs patikusį žmonių pakabintą namelį, genys neretai pats praplatina landą, kad galėtų įlįsti ir įsikurti. Todėl kai kurie meistrai prie landos prikala skersą medžio atbrailą – tokio medžio genys nesugeba prakalti. Atbraila iš dalies apsaugo lizdo gyventojus ir nuo plėšriųjų žvėrių, pavyzdžiui, kiaunių ar žebenkščių.

Beje, plėšrūnės žebenkštys inkiluose kartais ir apsigyvena. O išpuvus ir nukritus senų inkilų dugnams, juose žiemoti apsistoja šikšnosparniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.