Statybinėms atliekoms vietų šalinti vis daugės

Seni baldai, po remonto likusios apdailos medžiagų atliekos, nebereikalingi langų rėmai – visas šias atliekas Lietuvoje galima šalinti specialiose stambiagabaričių atliekų aikštelėse. Iki šių metų pabaigos jų, įrengtų pasinaudojant Europos Sąjungos paramos lėšomis, skaičius Lietuvoje sieks 83. Tai numatyta Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane.

Susirasti arčiausiai namų esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę gyventojai gali savo regiono atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susirasti arčiausiai namų esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę gyventojai gali savo regiono atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 9, 2014, 6:34 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:57 PM

Per artimiausią šešerių metų laikotarpį savivaldybės šiemet priimtu Atliekų tvarkymo planu įpareigojamos užtikrinti, kad jose būtų eksploatuojama ne mažiau kaip po vieną didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę penkiasdešimčiai tūkstančių gyventojų, tačiau ne mažiau kaip po vieną tokią aikštelę savivaldybės teritorijoje.

Didžioji dalis numatytų įrengti stambiagabaričių atliekų aikštelių savivaldybėse eksploatuojamos jau nebe pirmus metus. Pavyzdžiui, Vilniuje vien praėjusių metų pradžioje buvo atidarytos net keturios naujos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, kuriose iš gyventojų nemokamai priimama nebenaudojama buitinė technika, baldai ir kitos stambios atliekos.

Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos ir leidimų departamento Atliekų licencijavimo skyriaus vedėja Marija Lippa teigė, kad stambiagabaritės atliekos iš gyventojų visur turėtų būti priimamos nemokamai. „Tokia turi būti tvarka, tačiau teko susidurti su tam tikrais atvejais savivaldybėse ir įsitikinti, kad taip ne visuomet yra“, - teigė M. Lippa.

Specialistė priminė, kad prieš kelis mėnesius Seimui pateiktas siūlymas numatyti atsakomybę toms savivaldybėms, kuriose atliekų tvarkymo sistema šlubuoja. „Iki šiol savivaldybėms tokios atsakomybės nėra numatyta. Tačiau turi būti tam tikros sankcijos“, - įsitikinusi specialistė.

Susirasti arčiausiai namų esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę gyventojai gali savo regiono atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose. Čia pat pateikiamos ir atliekų rūšys, kurias į konkrečią aikštelę galima atvežti ir palikti nemokamai. Mat skirtingose aikštelėse gali būti priimamos skirtingų rūšių stambiagabaritės atliekos.

„Pirmiausia rengti šias aikšteles reikėjo tam, kad gyventojai galėtų tinkamai ir patogiai atsikratyti atliekomis, kurių negalima šalinti komunalinių atliekų konteineriuose“, - teigė M. Lippa.

Į stambiagabaričių atliekų aikšteles galima atvežti senus baldus, langus, duris, radiatorius, dviračius, kilimus ir kitas didelių matmenų buityje susidarančias atliekas. Taip pat – statybos ar remonto metu susidariusias atliekas (ši galimybė skirta gyventojams, tačiau ne statybos ar remonto darbus atliekančioms įmonėms).

Specialistai įspėja, kad numetus tokias atliekas prie konteinerių ar kitose tam netinkamose vietose gyventojams gresia baudos. Tiesa, regioninių atliekų tvarkymo centrų specialistai pripažįsta, kad situacija kasmet po truputį gerėja, ir senų sofų ar fotelių, slapčia naktimis atnešamų ir numetamų prie bendrojo naudojimo konteinerių, aptinkama vis mažiau.

Valstybiniame atliekų tvarkymo plane skelbiama, kad 2010-2011 m. savivaldybių organizuojamose komunalinių atliekų tvarkymo sistemose stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse buvo surinkta 2 procentai viso komunalinių (taip pat didžiųjų ir kitų buityje susidarančių atliekų) kiekio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.