Neringos siaubas – įžūlūs meškėnai

Kuršių nerijoje įsikūrę Šiaurės Amerikos meškėnai nebijo žmonių, net leidžiasi fotografuojami. Bet aplinkosaugininkai šiurpsta pagalvoję, kas bus, kai žvėreliai pradės veistis miškuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 2, 2014, 9:11 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 10:13 PM

Juodkrantėje, prie Gintaro įlankos, pasirodantis meškėnas jaučiasi puikiai – drąsiai slampinėja miško takeliais, karstosi po medžius. Gyvūnas netgi pradėjo brautis į gyventojų sodybas, rašo „Lietuvos rytas".

Iš pradžių žmonės manė, kad jų sodybas aplanko usūrinis šuo.

Meškėnai ir usūriniai šunys iš snukio yra labai panašūs, bet pastarieji nėra tokie judrūs, nelipa į medžius, nebrenda į vandenį. Meškėną išdavė dryžuota uodega.

„Mielas jo snukis dar nieko nesako. Meškėnai drasko paukščių lizdus, suėda ir kiaušinius, ir vos išsiperėjusius jauniklius. Jie kaišioja letenas ir į drevėse sukrautus lizdus, graibsto inkilus“, – kalbėjo buvęs ilgametis Neringos medžiotojų vadovas Viktoras Kolokšanskis.

Pernai du meškėnai gąsdino žmones Nidos centre naršydami po šiukšlių konteinerius. Pabaidyti ėmė urgzti, nenorėjo trauktis. Vienas liuoktelėjo į medį, kitas užsikorė ant namo stogo.

Manoma, jog Gintaro įlankos meškėną, kuris nebijo žmonių, į mišką galėjo paleisti koks nors laukinių žvėrelių augintojas.

Greičiausiai tas pas meškėnas Juodkrantėje, prie užeigos „Žuvelė“, varto kibirus ir dėžes su maisto atliekomis.

Kai šeimininkams nepavyko nuvyti alkano gyvūno, jie paprašė miškininkų pagalbos.

„Kai priartėjau prie jo per žingsnį, žvėrelis mikliai įsiropštė į medį ir smalsiai žiūrėjo į mane iš viršaus. Po to nurūko į mišką“, – akistatą su meškėnu prisiminė Juodkrantės girininkas Tomas Jukna.

Nidos gyventojams pernai ramybę drumstusių meškėnų neliko – medžiotojai juos nušovė.

Kiek jų dar laksto Kuršių nerijos miškuose, nežinia.

„Tikrai ne vienas – žmonės jų matė skirtingose vietose. Jauniklių nepastebėta – gal dar nepradėjo veistis?“ – sakė T.Jukna.

Meškėnų jaunikliai – jaukūs ir meilūs, bet paūgėję tampa agresyvūs, krečia šunybes.

Anksčiau šių gyvūnų buvo galima įsigyti zoologijos prekių parduotuvėse.

Miškininkai neabejoja, kad meškėnai – Kuršių nerijos lankytojų dovana. Tikriausiai norėję atsikratyti šių žvėrelių žmonės padarė meškos paslaugą draustiniui, kuriame peri daug retųjų paukščių.

„Kur tik pasirodo meškėnų, paukščių giesmės nutyla“, – perspėjo V.Kolokšanskis.

Žvejai viliasi, kad pakenks kormoranams

Visaėdžiai meškėnai minta pelėmis, sraigėmis, kirminais, kriauklėmis, žuvimis, bet labiausiai jiems patinka paukščių kiaušiniai.

Kuršių nerijos žvejai puoselėja slaptą viltį, kad meškėnai galėtų duoti ir naudos – padėtų naikinti Juodkrantės sengirėje įsikūrusią kormoranų koloniją. Mat šie paukščiai įžūliai tuština žvejų tinklus.

V.Kolokšanskis tokias žvejų kalbas vertina skeptiškai: „Meškėnams neįsakysi, kad plėštų tik kormoranų lizdus – jie nusiaubs viską.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.