Kur dėti spyglius, giles ir kankorėžius?

Žinia, bioskaidžias atliekas taip pat reikia rūšiuoti. Rudenį gyventojams dažnai kyla klausimų, kur dėti nuo šių medžių nukritusius lapus, spyglius, kankorėžius ar giles. Pastarosios trys išvardintos atliekos sunkiai pūva, tad išmestos į kompostavimo konteinerius, jos greitai užpildo vietą.

Spyglius, kankorėžius, giles, kaip ir kitas žaliąsias atliekas, griežtai draudžiama mesti į mišrių atliekų konteinerius.<br>V.Balkūno nuotr.
Spyglius, kankorėžius, giles, kaip ir kitas žaliąsias atliekas, griežtai draudžiama mesti į mišrių atliekų konteinerius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:16 AM

Pasirodo, yra kita išeitis. Tokias atliekas, taip pat ir medžių šakas galima vežti į specialias kompostavimo aikšteles. Jose lėčiau yrančios bioskaidžios atliekos priimamos ir sutvarkomos nemokamai.

„Kiekvieną rudenį sulaukiame gyventojų klausimų, kaip tvarkyti lėtai pūvančius spyglius, kankorėžius ar giles ir siūlymų šias atliekas surinkti atskirai. Tačiau visos atliekos yra tvarkomos vienodai, laikantis nustatytų taisyklių, kurios jokių išimčių nenumato. Žaliąsias atliekas privalu kompostuoti namuose arba vežti į kompostavimo aikšteles“, – pranešime spaudai teigė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro ekologė Erika Mockevičienė.

Spyglius, kankorėžius, giles, kaip ir kitas žaliąsias atliekas, griežtai draudžiama mesti į mišrių atliekų konteinerius. Prikrauti tokių atliekų jie nebus ištuštinami. Prie bendro naudojimo konteinerių paliktų tokių atliekų taip pat niekas neprivalo išvežti. Už tokį elgesį gyventojai rizikuoja užsitraukti administracinę baudą.

Ekologė E. Mockevičienė teigė, kad nuo „svetimų“ medžių nukritusius lapus ar spyglius sutvarkyti yra kiekvieno piliečio pareiga.

„Jei vasarą norime džiaugtis žaliuojančiais medžiais, rudenį turime sutvarkyti tai, ką jie numeta. Tai padaryti yra kiekvieno sąmoningo ir atsakingo žmogaus pareiga, kurią įvykdyti – daug paprasčiau, nei bandyti atskirti, kurie lapai, spygliai ar kankorėžiai nukrito nuo savo, o kurie – nuo svetimo medžio“, – cituojama specialistė.

Atliekų tvarkymo taisyklės numato, kad kiekvieno žemės sklypo valdytojas yra atsakingas už atliekų surinkimą, išvežimą ir tvarkymą. Iš įmonių ir organizacijų žaliosios atliekos yra surenkamos, remiantis sudarytomis sutartimis.

Be to, svarbu akcentuoti tai, kad miestuose ir miesteliuose medžių lapų, kaip ir kitų žaliųjų atliekų, negalima deginti. Deginamų žaliųjų atliekų dūmai kenkia žmonių, turinčių kvėpavimo takų, alerginių ar kitokių susirgimų sveikatai.

Lapus deginantiems miestų ir miestelių gyventojams gresia baudos iki aštuonių šimtų litų. Savo sklypuose tai daryti gali tik kaimų gyventojai.

Patarimas sodnininkams ir daržininkams:

Natūralioje gamtoje nepridengta, plika, juoda žemė yra anomali dirvos būklė. Gamtoje dirva pasidengia nukritusiais lapais, spygliais, apmirusių augalų dalimis.

Tad dar vienas būdas, ką galima padaryti su nukritusiais kankorėžiais, lapais ir spygliais – panaudoti juos sodo ar daržo mulčiavimui.

Pavyzdžiui, medelynuose mulčio dangai panaudojamos susmulkintos organinės atliekos ir sideratiniai augalai, besėklės piktžolės, pievų žolė ar šienas, šiaudai, nukritę lapai, medienos pjovimo atliekos, pjuvenos, perpuvęs tvartų mėšlas, žievė, kompostas, durpės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją