Gėlės, kurios simbolizuoja ne vien liūdesį

Chrizantemos prisimenamos artėjant Vėlinėms. Nors šiomis gėlėmis įpratome nukloti artimųjų kapus, floristai siūlo chrizantemomis drąsiai puošti balkonus, namų, biurų palanges.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-10-31 05:00, atnaujinta 2018-01-24 01:18

Kauno rajone, netoli Zapyškio, įsikūręs Simas Zareckas – vienas didžiausių chrizantemų augintojų ir žinovų Lietuvoje.

Prieš 15 metų šias gėles auginti pradėjusio vyro ūkyje auga per šimtą rūšių įvairių formų, dydžių ir spalvų chrizantemų. Daugiausia – krūminių, kurios Lietuvoje gerokai paklausesnės už skinamas, rašo „Laikinoji sostinė“.

S.Zareckas sako, jog daugelis žmonių į šias rudenines gėles dėmesį atkreipia tik prieš pat Vėlines.

Išradingesnieji chrizantemas perka arba patys augina kaip puikią kiemo arba namų puošmeną.

Stebina spalvų įvairove

Kauniečio šiltnamiuose žydi smulkiais, vidutinio dydžio ir stambiais žiedais pasidabinusios vadinamosios karališkosios chrizantemos.

Gėlių augintojas nuolat stengiasi pasiūlyti naujų, Europoje madingų, o pas mus dar nematytų šių rudeninių gėlių. Todėl vienų augalų žiedai primena saulutes, kitų – vasarinius astrus, jurginus ar ramunes.

Chrizantemų spalvų įvairovė – nuo baltos iki juodos.

„Anksčiau populiarios buvo vien baltais, geltonais ir rusvais žiedynais pasipuošusios chrizantemos, o dabar jų galima išvysti rausvų, violetinių, vyšninių ir net juodų. Nerasite tik mėlynų chrizantemų. Tokių kol kas niekas neaugina“, – tikino pašnekovas.

Pastaruoju metu vis madingesni tampa viename vazone žydintys 3 ar net 7 skirtingų spalvų chrizantemų kupstai.

Pavyksta pražydinti anksčiau

Žinant, kaip tinkamai auginti chrizantemas, jomis galima džiaugtis nuo rugpjūčio pabaigos iki pat šalnų.

„Chrizantemoms reikalingas derlingas dirvožemis ir išpurenta humusinga žemė. Pavėsyje jos taip pat nenori augti – kaip ir daugeliui gėlių joms reikia saulės ir nuo vėjo apsaugotos vietos. Augimo laikotarpiu gėles reikia dažnai laistyti, kai jos pražysta, liejama rečiau“, – aiškino S.Zareckas.

Šias rudenines gėles auginantys žmonės žino paslapčių, kaip pražydinti augalus anksčiau, nei jie išskleistų žiedus gamtoje.

„Chrizantemos įprastai pražysta rugsėjo pradžioje, kai naktis tęsiasi maždaug 14 valandų, o diena 10. Kad žydėtų anksčiau, augalai tiesiog apgaunami dirbtinai trumpinant dieną. Gėlės tam tikru metu uždengiamos plėvele ir atidengiamos po kelių valandų“, – sakė augalų mėgėjas.

Gėlių grožiui kenkia lietus

Nors daugelis įsitikinę, jog chrizantemos yra itin atsparios šalčiui, tai netiesa.

„Netikėkite gėlių pardavėjais, kurie tikina, kad chrizantemų žiedai net paragavę šalčių ilgai džiugins. Kol chrizantemos dar neišskleidusios pumpurų, jos išgyvena, net jeigu kelias naktis spaudžia šaltukas. Žinoma, kai kurie pumpurai apšąla, todėl juos reikia nugnybti.

Žydinčioms gėlėms nekenkia tik mažas šaltis. Karališkas chrizantemas nušaldyti gali ir 1 ar 2 laipsnių žemiau nulio temperatūra, kitų veislių gėlės ištveria iki 4 laipsnių šalčio“, – aiškino gėlininkas.

Šalnoms bene atspariausios smulkiažiedės geltonos chrizantemos. Šių gėlių, ypač stambiažiedžių, grožiui kenkia gausus lietus.

Žiemoja lauke ar rūsyje

Chrizantemos, nelygu veislė, žydi maždaug 2–5 savaites.

Kai šios gėlės peržydi, nereikėtų skubėti jų išmesti. Chrizantemų augintojas patarė nupjauti augalų stiebus, kad liktų maždaug 5–8 centimetrų ilgio stiebai.

„Atsparias šalčiui, ypač smulkiažiedes, chrizantemas galima tiesiog palikti žiemoti lauke. Prieš šalčius augalus reikėtų pamulčiuoti durpėmis arba pjuvenomis, galima uždengti eglišakėmis.

Gėles, kurios šalčiui nėra atsparios, siūlyčiau persodinti į didesnius vazonus, nunešti į rūsį ar šiltnamį ir nepamiršti retkarčiais palaistyti. Perlaistyti nereikia, nes augalai gali supūti“, – kalbėjo pašnekovas.

Vasario ar kovo mėnesį chrizantemas patariama atnešti į kambarį ir pradėti laistyti kiek gausiau.

Išaugusius aukštus ūglius reikia nuskabyti, kad susiformuotų gražūs krūmeliai. Kai baigiasi šalnos, gėlės susodinamos lauke. Dauginti chrizantemas pavasarį galima ūgliais.

Iš chrizantemų kuria ir nuotakų puokštes

Antanas Mažonas

Floristas

„Lietuvoje dar nuo sovietmečio chrizantemos siejamos su kapų ar gedulo gėlėmis, tačiau kitose kultūrose ir pagal šiuolaikinių floristų sampratą jos turi visiškai kitokią prasmę.

Japonijoje šios gėlės laikomos tokiomis svarbiomis, jog ypač gerais darbais nusipelniusiems žmonėms teikiami Chrizantemos ordinai. Japonai chrizantemas laiko ilgo gyvenimo, sėkmės ir laimės simboliu, o jų žiedais anksčiau buvo puošiami valdovų sostai. Iš šių augalų žiedų gaminama ypatingo skonio arbata, kuri padeda atsipalaiduoti, nusiraminti.

Europoje šios gėlės pradėtos auginti XVIII amžiuje. Chrizantemos yra daugelio floristinių kompozicijų elementas. Iš jų kuriamos šventinės puokštės, net nuotakų. Šios gėlės nuo vasaros pabaigos plačiai naudojamos puošti stalams ir erdvėms. Chrizantemos taip pat tinka pagražinti kiemą, laiptus, terasas, namų ir biurų palanges.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.