Konteineriuose – neperdirbamas plastikas: kaip atpažinti ?

Per pastarąjį penkmetį antrinių žaliavų konteineriuose akivaizdžiai sumažėjo PET butelių ir laikraščių. Tačiau padaugėjo kitų spausdintų leidinių ir skardinių. Taip pat daugėja beverčio plastiko atliekų – tokio, kuris negali būti perdirbamas. „Mes gyventojams rekomenduojame rinktis produktus pakuotėse, kurios yra paženklintos kaip perdirbamos, ir vėliau išmesti pakuotes į rūšiavimo konteinerius – taip išmestos pakuotės grįžta į gamybos ciklą ir yra taupomi gamtos ištekliai“, – sako „VSA Vilnius“ Atliekų paruošimo perdirbimui skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 1:58 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 PM

Plastiko tarą keičia skardinės

„Vartojimo ir gamybos tendencijos atsispindi ir atliekų struktūroje. Prieš porą metų uždraudus prekybą stipriaisiais alkoholiniais gėrimais didesniuose nei litro talpos PET buteliuose, jų kiekiai antrinių žaliavų konteineriuose sumažėjo iki penkių procentų. Tiesa, šį sumažėjimą kompensavo ūgtelėjęs skardinių atliekų kiekis. Taip pat konteinerių turinys patvirtina tendenciją, kad mažėja laikraščių paklausa – jų aptinkame net iki penkiolikos procentų mažiau nei prieš penkerius metus. Tačiau įdomu, kad apskritai spaudos atliekų nemažėja. Daugėja įvairių lankstinukų, bukletų, prekių katalogų ir žurnalų“, – teigė „VSA Vilnius“ Atliekų paruošimo perdirbimui skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas.

Beveik pusė plastiko – neperdirbamas

Plastikui skirtuose geltonuosiuose rūšiavimo konteineriuose padaugėjo atliekų, kurios pagamintos iš itin žemos kokybės plastiko. Randama nereikalingų produktų, įrankių ar žaislų, kurie pagaminti iš plastikinių gaminių ar lydinių, kurie negali būti perdirbami. Naujausi „VSA Vilnius“ duomenys rodo, kad plastikui skirtuose konteineriuose randama mažiau nei 50 proc. plastiko atliekų, kurias galima perdirbti. Net 23 proc. plastiko atliekų tinka tik deginimui, o 31 proc. – net deginimui netinkamos atliekos.

„Kai kurias šių atliekų netgi sunku pavadinti plastiku. Kokybišką plastiką panaudoti galima ne tik antrąkart, bet perdirbti jį kelias dešimtis kartų, tuo tarpu tai, ką randame konteineriuose, dažnai gali būti tinkama tik deginimui“, – sakė L.Kazlauskas.

Atkeliauja iš Kinijos

Specialistas mano, kad daug tokių žemiausios medžiagų kokybės gaminių atkeliauja iš Kinijos. „Toks plastikas net nebūna pažymėtas. O kokybiškesnių produktų gamintojai paprastai nurodo naudojamo plastiko tipą – HDPE, PP ar kitą, kuris yra svarbus rodiklis rūšiavimui ir tolimesniame perdirbimo procese. Gamintojai, naudodami tokius lydinius, pagamina produkciją pigiau, o vartotojai dažnai yra jautrūs kainai, todėl renkasi šiuos žemesnės kokybės, bet už tai pigesnius gaminius“, – aiškino L.Kazlauskas.

Iš neperdirbamo plastiko gaminami žaislai, darbo įrankiai, kalėdinės eglutės ir t.t. Dėl pastarųjų Atliekų departamento Atliekų valdymo skyriaus vedėja Laura Zukė pridūrė, kad norėdami tinkamai atsikratyti plastikinėmis eglutėmis gyventojai jas turėtų vežti į didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles. „Ten surinktos plastikinių eglučių atliekos bus atiduodamos atliekų tvarkytojui, kuris jas tinkamai sutvarkys“, – paaiškino L.Zukė.

Atpažinti kokybišką

Atliekų paruošimo perdirbimui skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas paaiškino, kaip atskirti kokybiško, perdirbti tinkamo plastiko gaminius. „Kokybiško plastiko produktus paprastai galima atskirti pagal tai, kad juose dažniausiai yra pažymėtas plastiko tipas. Iš viso yra išskiriami septyni plastiko tipai, kurie žymimi besisukančių rodyklių ženklu, viduje nurodant plastiko tipo numerį, o ženklo apačioje – kokios rūšies plastiko pakuotė yra. Visi šie plastikai pasižymi skirtingomis savybėmis – tvirtumu, atsparumu karščiui, šalčiui, saulės poveikiui ir taip toliau“.

„Iš minėtų plastikų perdirbtos pakuotės taip pat yra pažymimos, prieš žymėjimo raides parašant raidę R. Pavyzdžiui, perdirbtas vinilas žymimas RPVC, o perdirbtas polistirenas – RPS. Šios plastikų rūšys taip pat gali būti toliau perdirbamos“, – aiškino specialistas.

Anot jo dar verta paminėti suirstančio plastiko rūšį. „Šis plastikas dažnai naudojamas mažmeninės prekybos tinklų maišeliams gaminti. Maišelių medžiaga nėra perdirbama, nes ji bėgant laikui suyra. Tiesa, tam, kad maišelis suirtų, jam būtina sąveika su deguonimi. Todėl jeigu šie maišeliai nukeliauja į sąvartyną ir yra užverčiami atliekomis, deguonis iki jų neprasiskverbia ir tuomet maišelio irimo procesai sustoja“, – probleminę sritį akcentavo L. Kazlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.