Fejerverkų atliekos gali pridaryti daug žalos

Pasibaigus šventiniam maratonui apie ką tik praūžusį Naujųjų metų sutikimą viešosiose erdvėse primena anaiptol ne šventiškai atrodantys fejerverkų ir petardų likučiai. Atliekų tvarkymo specialistai įspėja, kad netinkamai išmestos šios atliekos gali sukelti daug žalos ne tik gamtai, bet ir pakenkti žmogaus sveikatai ar net atimti jo gyvybę.

Fejerverkų atliekos.<br>D.Umbraso nuotr.
Fejerverkų atliekos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-01-05 15:00, atnaujinta 2018-01-16 23:49

Fejerverkų ir petardų likučių daroma žala jau spėjo įsitikinti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro darbuotojai. Pačioje praėjusiųjų metų pabaigoje šio Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre nugriaudėjo sprogimas. Sprogimo metu užsidegė fejerverkų ar petardų atliekos, kurios liepsnodamos keliavo guminiu mechaninio rūšiavimo įrenginių transporteriu. Laimė, šio incidento metu nenukentėjo žmonės. Tačiau specialistai neslepia nuogąstavimų, kad praūžus šventėms ir į bendruosius atliekų konteinerius patekus dideliems kiekiams fejerverkų bei petardų likučių tokie atvejai gali kartotis ir turėti dar skaudesnių pasekmių.

Alytaus regionas pirmasis Lietuvoje pradėjo eksploatuoti mechaninio rūšiavimo įrenginius. Juose visos patenkančios atliekos yra susmulkinamos. Todėl į šiuos įrenginius patekę fejerverkų bei petardų likučiai taip pat būtų smulkinami. Tikimybė, kad į tokius įrenginius patekusios nesprogusios petardos gali susprogti jas smulkinant, yra didžiulė. Tai gali pakenkti ne tik sklandžiam įrenginių darbui: sprogusi petarda gali rimtai sužaloti prie šių įrenginių dirbantį žmogų.

Todėl specialistai visuomenės prašo elgtis ypač atidžiai ir gerai pagalvoti, kaip geriausia būtų išmesti susidariusius fejerverkų ar petardų likučius.

Jei iš kartono pagamintos petardos jau sprogo ir jų likučiai nėra pavojingi, juos galima išmesti į popieriui skirtus konteinerius. Tačiau neretai tokios petardos priskiriamos mišrioms atliekoms, nes jos būna pagamintos ne tik iš kartono, bet ir surištos vielos ar tekstilės virvele. Tokiu atveju petardų likučius reikėtų mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.

Jei petardos ar fejerverkai nesprogo, jeigu kieme aptiktos šio tipo atliekos kelia įtarimų, kad vis dar gali būti pavojingos, geriausia jas pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Jose fejerverkų, petardų likučiai bus tvarkomi kaip pavojingosios atliekos, imantis visų būtinų saugumo priemonių. Nesprogusių fejerverkų ar petardų, taip pat tvarkant teritoriją rastų fejerverkų, kurių veikimo principo nežinote, negalima palikti viešosiose erdvėse ar mesti į bendrųjų atliekų konteinerius. Jos gali pridaryti žalos tiek atsitiktiniam praeiviui ar ant žemės nukritusius petardos likučius patyrinėti sugalvojusiam vaikui, tiek atliekų rūšiavimo įrenginiams, kaip rodo ir Alytaus pavyzdys.

Kartais gyventojai, norėdami greitai ir efektyviai sunaikinti petardų ar fejerverkų likučius, sugalvoja juos sudeginti. Tačiau tai – ypač pavojingas sprendimas, galintis sukelti didelį gaisrą ir pavojų gyvybei. Neretai tokio tipo atliekose gali būti likusių plika akimi sunkiai matomų, tačiau pavojingų cheminių dalelių. Jų gali pakakti, kad vos įžiebus ugnį nugriaudėtų sprogimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.