Vilkų ir lūšių skaičiuotojams – staigmenos

Šiaurės Lietuvos miškuose vilkų ir lūšių pėdsakus skaičiavę miškininkai nustebo: ten, kur labiausiai tikėjosi, vilkų nerado. Bet pilkiai, pasirodo, niekur nedingo: Rokiškio rajone šią žiemą jie puotavo papjovę net aštuonis aptvare augintus danielius.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Feb 19, 2015, 3:03 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:05 PM

Panevėžio, Rokiškio, Biržų, Pasvalio ir Kupiškio miškuose suskaičiuota apie 50 vilkų ir per 30 lūšių. Tai tik apytiksliai skaičiai.

„Tiek pėdsakų radome, o ko neradome – niekas nežino“, – sakė Biržų miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Juozas Šuminas. Šių metų duomenimis, Pasvalio ir Biržų rajonų miškuose slankioja 11 vilkų ir 7 lūšys. Bet tai toli gražu neprilygsta rekordininku tapusiam Rokiškio rajonui. Čia skaičiuotojai surado 21 vilko ir 9 lūšių pėdsakus.

Skaičiuota pagal tam tikrą metodiką, pasirenkant labiausiai tikėtinus ir pamėgtus šių žvėrių maršrutus. Miškų urėdijų darbuotojai vilkų ir lūšių pėdsakus toje pačioje pasirinktoje teritorijoje skaičiavo dvi dienas.

Atrodytų, kad pirmą ir antrą dieną rastų pėdsakų skaičius turėtų sutapti. Tačiau taip nebuvo. Pavyzdžiui, Kupiškio rajono miškuose pirmą dieną buvo suskaičiuota 12 vilkų pėdsakai, o antrą dieną tose pačiose vietose tebuvo užfiksuotos vos 7 pilkių pėdos. Lūšių, tikėtina, gyvena 3.

Panevėžio miškuose suskaičiuota mažiausiai vilkų – užfiksuoti 6 plėšrūnų pėdsakai. Tačiau lūšių skaičius didžiausias – net 13.

Specialistai tvirtina, kad vilkai migruoja – per dieną jie gali nubėgti net pusšimtį kilometrų. Išgąsdinti šie žvėrys gali palikti pamėgtas vietas ir persikelti gyventi ten, kur jiems atrodo saugiau.

Biržų ir Pasvalio rajonuose esantis Guodžių durpynas nuo seno garsėjo kaip vilkų irštva.

Prieš kelerius metus iš šio durpyno atbėgantys vilkai pjovė apylinkių gyventojų gyvulius. Nuo medžiojančių plėšrūnų kentėjo ne tik avys ar veršeliai, bet ir gyventojų kiemuose grandinėmis prie būdų pririšti šunys.

Šią žiemą paaiškėjo, kad Guodžių durpyną vilkai paliko. Skaičiuotojams buvo staigmena, kad čia visai nerasta vilkų pėdsakų. Pilkius išgąsdino praėjusią vasarą durpyne kilęs triukšmas – jame žmonės pradėjo ūkinę veiklą.

Rokiškio rajone – tikras vilkų ir lūšių rekordas. Urėdijos specialistų teigimu, lyginant su 2013 metų žiema, vilkų rajono miškuose tikrai pagausėjo.

Šiaip jau vasarą ir rudenį į žmonių auginamus gyvulius nusitaikę plėšrūnai sugebėjo nuostolių pridaryti ir žiemą. Rokiškio rajone sausio mėnesį jie įsibrovė į aptvarą, kuriame laikomi danieliai. Per vieną naktį plėšrūnų aukomis tapo penki danielių jaunikliai ir trys patelės.

Dėl sniego stokos pernai neskaičiavo

Šių metų vilkų skaičiavimo duomenis surinks, pagal specialią metodiką apibendrins ir visuomenei skaičius pateiks Aplinkos ministerija. Tačiau jau pirminiai pėdsakų skaičiai Panevėžio apskrityje rodo, kad vilkų kone padvigubėjo.

Pastarąjį kartą vilkai buvo skaičiuojami 2013 metų žiemą. Tuomet Panevėžio regione suskaičiuoti 27 vilkai.

Visoje Lietuvoje tais metais buvo suskaičiuoti 208 vilkai.

Praėjusią žiemą vilkų populiacija nebuvo skaičiuojama dėl netinkamų sąlygų – žiemą miškuose nebuvo pakankamai sniego, kuriame atsispaudžia žvėrių pėdsakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.