Formuoti atliekų surinkimo aikštelių tinklą baigė ir Vilnius

Vis daugiau savivaldybių Lietuvoje žengia dar vieną žingsnį geresnio atliekų tvarkymo link, baigdamos uždaryti senuosius sąvartynus ir atidarydamos stambiagabaričių atliekų surinkimo bei žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

Vilniaus regione jau įrengta 16 stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vilniaus regione jau įrengta 16 stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Mar 19, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:02 PM

Neseniai šių vietovių sąrašą papildė ir Vilniaus regionas. Čia jau įrengta 16 stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių, 6 kompostavimo aikštelės bei uždaryta 13 senųjų sąvartynų. Visame Vilniaus regione modernizuojant atliekų tvarkymo sistemą buvo ne tik įrengtos modernios aikštelės, bet ir įsigyta šiuolaikiška technika. Tam, kad žaliosios atliekos kompostavimo aikštelėse būtų laikomos ir kompostuojamos tinkamai, buvo įsigytas specialus krautuvas su kaušu, skirtas kompostui vartyti, taip pat kompostuojamų atliekų smulkintuvas, sijotuvas, didelių gabaritų atliekų smulkintuvas ir kita būtina technika.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras skelbia, kad įsigijus šią įrangą pavyko sėkmingai užbaigti reikšmingą atliekų tvarkymo sistemos Vilniaus regione modernizavimo etapą. Todėl gyventojai jau gali sulūžusius baldus, senų langų rėmus ar sugedusią buitinę techniką atvežti į bet kurią iš stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių, o žaliąsias atliekas – į kompostavimo aikšteles.

Pastaruoju metu didžiųjų miestų gyventojams vis daugėjo galimybių tinkamai atsisveikinti su didelių gabaritų arba žaliosiomis atliekomis. Šių metų pradžioje apie baigtus vykdyti didelių gabaritų atliekų surinkimo ir kompostavimo aikštelių įrengimo darbus paskelbė ir Kauno regionas. Tuo metu Klaipėdos rajone, Vėžaičiuose šiemet buvo įrengta visiškai nauja stambiagabaričių atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė.

Šių metų sausio 15-ąją skelbtais Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, Lietuvoje veikia 48 žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės. Jose priimamos želdynų karpymo atliekos, nukritę lapai, žolės, gėlių, piktžolių, vaisių ir daržovių liekanos, taip pat medžio žievė, drožlės, pjuvenos, skiedros bei smulkios nugenėtų medžių ir krūmų šakos.

Dar daugiau šalyje įrengta didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių. Aplinkos apsaugos agentūros šių metų sausio duomenimis, Lietuvoje šiuo metu veikia 88 tokio tipo aikštelės, suskirstytos pagal apskritis. Jose priimamos didelių gabaritų atliekos: seni baldai, radiatoriai, durys, langai, kilimai, dviračiai, buitinė technika, taip pat vaikiški vežimėliai bei naudotos padangos. Vien Vilniuje veikia šešios aikštelės, iš gyventojų priimančios stambiagabarites atliekas.

Šalinti žaliąsias atliekas sąvartynuose Lietuvoje draudžiama dar nuo 2003-ųjų pradžios. Šio tipo atliekos pūdamos išskiria kenksmingas medžiagas, be to, smarkiai didina bendrą atliekų tūrį. Tuo tarpu stambiagabaritėmis atliekomis gyventojai neretai bando nusikratyti išmesdami jas įvairiuose gamtos kampeliuose. Tačiau specialistai įspėja, kad už tokį elgesį gresia didelės baudos, todėl geriau atliekas iš karto nuvežti į specialias aikšteles, kuriose dauguma jų iš gyventojų priimamos nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.