Susirengus pailsėti gamtoje reikia nepamiršti ir šiukšlių maišų

Pagaliau įsibėgėjus šiltajam sezonui po gražiausius šalies kampelius vėl pasipils poilsiautojai. Savo ruožtu aplinkosaugininkai primena, kaip būtina elgtis, kad poilsiavietės miškuose bei saugomose teritorijose ilgai džiugintų poilsiautojus ir neprimintų sąvartynų.

Todėl vykstant poilsiauti į gamtą būtina nepamiršti ne tik užkandžių ar maudymosi kostiumėlio: būtini ir keli patvarūs šiukšlių maišai bei suvokimas, kad savo atliekas būtina pasiimti su savimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Todėl vykstant poilsiauti į gamtą būtina nepamiršti ne tik užkandžių ar maudymosi kostiumėlio: būtini ir keli patvarūs šiukšlių maišai bei suvokimas, kad savo atliekas būtina pasiimti su savimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Apr 24, 2015, 12:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:10 AM

Apie tai, kad stovyklaujant būtina susirinkti visas iki vienos susidariusias atliekas, regis, gyventojai įsisąmonina vis dažniau. Tačiau net ir tokiu atveju nereiškia, kad pilnutėlį maišą su atliekomis palikę prie perpildyto konteinerio miško glūdumoje galite jaustis padarę gerą darbą.

Pirmiausia reikia įsidėmėti Lietuvoje prieš kelerius metus įsigaliojusią tvarką, kur įpareigoja žmones susirinkti visas atliekas, esančias 5 metrų spinduliu aplink poilsiavietę. Tai yra, tokio dydžio teritorijoje reikia surinkti ne tik savas atliekas, bet ir svetimas, jei tokių radote nusižiūrėtoje poilsiavietėje.

Jei maišus su surinktomis šiukšlėmis palikote prie poilsiavietėje esančios perpildytos šiukšliadėžės arba nuvežėte į tokią pat perpildytą konteinerių aikštelę, esančiai arčiausiai poilsiavietės, už tai jums nepadėkos nei gamta, nei atliekų tvarkytojai, nei regiono gyventojai. Neretai laiką gamtoje leidžiantys žmonės piktinasi, kad konteineriai yra perpildyti arba jų apskritai nėra – esą kur tada mesti šiukšles? Tačiau atliekų tvarkytojai informuoja, kad sąmoningas poilsiautojas atliekas turėtų parsivežti namo, ten išrūšiuoti ir išmesti.

Mat vaizdingiausiose Lietuvos vietose, pavyzdžiui, Dzūkijoje praleisti savaitgalių gamtoje suvažiuoja poilsiautojai iš visos šalies. Ypač po šiltesnių savaitgalių šalia šiukšliadėžių ar konteinerių stūkso atliekų kalnai. Net jei didžioji dalis jų ir būna maišeliuose, tvarkingo vaizdo tai anaiptol neprimena. Atliekas sukrovę poilsiautojai tikisi, kad kažkas jas išveš už juos. Tačiau už atliekų išvežimą atsirandančius kaštus tenka padengti tos vietovės gyventojams. Vadinasi, už šiukšles, kurias suveža poilsiautojai iš visos Lietuvos, sumoka keli šimtai ar tūkstančiai vaizdingos vietovės gyventojų.

Tam, kad būtų išvengiama tokios neteisybės, o ir miškai bei saugomos teritorijos atrodytų patraukliau ir išvengtų šiukšlių kalnų, kai kuriose gražiose vietovėse konteinerių skaičiai yra ne didinami, bet mažinami. Tuomet poilsiautojai yra priversti visas atliekas, kurios susidarė jiems leidžiant laiką galvoje, vežtis namo, o ne užkrauti ant vietinių pečių.

Praktika rodo, kad tokia tvarka pasiteisina. Pavyzdžiui, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro specialistai mena atvejį, kai viena miškuose esanti konteinerių aikštelė buvo nuolat perpildoma. Būdavo akivaizdu, kad čia šiukšles palieka ne tik poilsiautojai, bet ir tiesiog pro šalį važiuojantys žmonės, kurie, užuot išmetę atliekas savo namuose, tempdavo jas į netoliese esančią miško aikštelę. Todėl prie perpildytų konteinerių nuolat stūksojo daugybė pilnutėlių šiukšlių maišų. Tačiau kai specialistai nusprendė išvežti šiuos konteinerius ir panaikinti aikštelę, neliko ir problemos: žmonės nedrįso tuščioje aikštelėje toliau krauti šiukšlių kalnų, tad atliekas veždavosi namo.

Todėl vykstant poilsiauti į gamtą būtina nepamiršti ne tik užkandžių ar maudymosi kostiumėlio: būtini ir keli patvarūs šiukšlių maišai bei suvokimas, kad savo atliekas būtina pasiimti su savimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?