Rūšiuoti atliekas uteniškius skatina dovanomis

Atliekų tvarkymo specialistai nuolat garsiai primena gyventojams, kad pasenusius stambius namų apyvokos prietaisus reikia ne slapčia tempti prie buitinių atliekų konteinerių ar juolab į pamiškes, bet vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Tačiau kartais tokie raginimai veikia dar efektyviau, jeigu sąmoningą gyventojų elgesį žadama paskatinti dovanomis.

Atliekų tvarkymo specialistai nuolat garsiai primena gyventojams, kad pasenusius stambius namų apyvokos prietaisus reikia ne slapčia tempti prie buitinių atliekų konteinerių ar juolab į pamiškes, bet vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Atliekų tvarkymo specialistai nuolat garsiai primena gyventojams, kad pasenusius stambius namų apyvokos prietaisus reikia ne slapčia tempti prie buitinių atliekų konteinerių ar juolab į pamiškes, bet vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-05-20 11:50, atnaujinta 2017-11-27 17:54

Pavyzdžiui, Utenos regiono atliekų tvarkymo centras (URATC) paskelbė, kad į Mockėnų kaime esančią šio centro eksploatuojamą aikštelę elektros ar elektroninės įrangos atliekas atvežę gyventojai dovanų gaus po žaliųjų atliekų dirvožemio gerinimo priemonės maišą, kurio talpa 60 litrų. Šis pasiūlymas galioja nuo gegužės 1 iki rugpjūčio 31 dienos.

URATC atstovė Oksana Gilė informavo, kad šiai dienai dovanų išdalinta 12 žaliųjų atliekų dirvožemio gerinimo priemonės maišų. „Planuojame jų išdalinti kuo daugiau, tačiau tai, be abejo, priklausys nuo gyventojų aktyvumo dalyvaujant šioje akcijoje“, – teigė O.Gilė.

Dovanos laukia tų gyventojų, kurie į URATC eksploatuojamą aikštelę atveš pilnos komplektacijos nenaudojamos elektros ar elektroninės įrangos atliekas. Tai yra, galima atvežti pasenusias skalbimo mašinas, virykles, indaploves, mikrobangų krosneles, televizorius, šaldytuvus, skalbimo mašinas, taip pat elektroninius radiatorius bei kompiuterius.

„Organizuodami šią akciją tikimės, kad tai bus viena iš efektyvesnių skatinimo priemonių rūšiuoti elektronines atliekas. Taip pat norime, kad Utenos regiono gyventojai išbandytų mūsų gaminamą žaliųjų atliekų dirvožemio gerinimo priemonę savo daržuose ar gėlynuose“, – pasakojo URATC atstovė O.Gilė.

Norintys išbandyti dirvožemio gerinimo priemonę ir atvežę pasenusią buitinę techniką ar elektroninę įrangą į aikštelę gali nemažai sutaupyti. Perkantiems šią priemonę vienas kubinis jos metras kainuoja beveik 16 eurų. Aikštelė Mockūnų kaime veikia kasdien, išskyrus pirmadienius ir sekmadienius.

Tokių aikštelių, kuriose iš gyventojų nemokamai priimamos elektros bei elektroninės atliekos, visoje Lietuvoje yra apie 90. Jose galima saugiai palikti minėtas atliekas, užuot išmetus jas tam netinkamose vietose. Patekusios į aplinką ir veikiant išorės veiksniams, šio tipo atliekos gali išskirti kenksmingas medžiagas. Vandenį ir gruntą elektros ir elektroninės atliekos gali užteršti gyvsidabriu, švinu ir kitomis žmogaus organizmui bei gamtai žalingomis medžiagomis. Tiesa, svarbu žinoti, kad nemokamai iš gyventojų aikštelėse priimamos neišardytos, pilnos komplektacijos elektros bei elektroninės įrangos atliekos.

ES statistikos tarnybos „Eurostat“ šių metų gegužę paskelbtais duomenimis, 2012 m. vienam Lietuvos gyventojui teko po 4,772 kilogramo surinktų elektros ir elektronikos atliekų. Pagal šį rodiklį Lietuva gerokai aplenkė Latviją (2,307 kg vienam gyventojui) ir šiek tiek – Estiją (4,132 kg vienam gyventojui), tačiau nuo daugelio Vakarų Europos valstybių vis dar atsiliko. Remiantis pateikta statistika, elektros ir elektroninės įrangos rūšiavimo pirmūne galima laikyti Norvegiją: čia per metus vienam gyventojui tenka 20,903 kilogramo surinktų šio tipo atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.