Atgarsiai po „Darom“: atliekų mažiau, savanorių – daugiau

Viešosiose Lietuvos erdvėse atliekų kalnus tenka pastebėti vis rečiau. Tuo metu žmonių, norinčių bent vieną pavasario dieną skirti sutvarkyti ir pagražinti gimtajai šaliai, atsiranda vis daugiau.

Balandžio pabaigoje įvykusi akcija šiemet sulaukė rekordiško skaičiaus dalyvių visoje Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžio pabaigoje įvykusi akcija šiemet sulaukė rekordiško skaičiaus dalyvių visoje Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

May 25, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:00 PM

Tokias džiuginančias tendencijas skelbia akcijos „Darom“ rengėjai. Balandžio pabaigoje įvykusi akcija šiemet sulaukė rekordiško skaičiaus dalyvių visoje Lietuvoje. „Jei pernai akcijoje dalyvavo apie 200 tūkstančių žmonių, šiemet jų skaičius išaugo jau iki 250 tūkstančių. Aktyviai dalyvavo tiek pavieniai žmonės, tiek ir bendruomenės, mokyklos, įvairios organizacijos“, – pasakojo akciją rengiančios organizacijos „Darom“ aplinkosaugos skyriaus vadovė Roberta Deveikytė. Šiemet akcijos metu buvo valoma ne tik miestų ir miestelių viešosios erdvės bei miškingosios vietovės: pirmą kartą akcijos metu imtasi valyti ir vandens telkinius.

Organizatoriai skaičiuoja, kad visoje Lietuvoje buvo surinkta apie 2 tūkstančiai tonų šiukšlių. Tarp įdomiausių radinių šiemet pasitaikė pistoletai, vandenyje rastas tebeveikiantis laikrodis, žiedas su briliantu, sprogmuo iš Antrojo pasaulinio karo laikų. Nors apie atliekų rūšiavimą ir būtinybę stambiąsias atliekas vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles kalbama vis daugiau, vis dėlto rasta ir senų lovų, spintų, šaldytuvų, padangų.

Tačiau akcijos rengėjai pastebi, kad viešosiose vietose atliekų aptinkama kur kas mažiau nei prieš 7 metus, kai buvo pradėta organizuoti pirmoji „Darom“ akcija. „Ten, kur pirmaisiais metais būdavo šiukšlių kalnai, dabar jie daug mažesni arba jų visai nėra. Tai rodo, kad žmonės viešose erdvėse iš tiesų šiukšlina nebe tiek daug. Mažiau nei ankstesniais metais galėjome įsteigti ir tvarkymo taškų. Tiesa, reikėtų suprasti, kad balandžio 25-oji iš esmės buvo baigiamoji tvarkymosi proceso diena. Balandis tradiciškai skelbiamas švaros mėnesiu, todėl tikėtina, kad žmonės aplinką švarino ne tik akcijos dieną, bet ir visą mėnesį“, – teigė R.Deveikytė.

Didesnių incidentų akcijos metu šiemet buvo išvengta. Tiesa, pasitaikė bandymų piktnaudžiauti akcija ir kitų pastangomis bei lėšomis sutvarkyti savo suverstus šiukšlynus: buvo pranešta apie neišvežtas atliekas ne „Darom“ akcijos zonoje. Organizatorių nuomone, tokiais atvejais žmonės, patys ne vietoje suvertę neišrūšiuotų šiukšlių kalnus, bando apsimesti juos tiesiog atsitiktinai pastebėję ir prašo organizatorių išvežti atliekas. Tokia informacija akcijos metu taip pat yra fiksuojama ir perduodama savivaldybių žiniai.

Aštuntus metus vykusi akcija per savo istoriją į savanorišką aplinkos tvarkymą Lietuvoje yra įtraukusi daugiau kaip 1,1 milijoną dalyvių. Iš viso per akcijos gyvavimo metus šalyje surinkta apie 35 tūkstančiai tonų atliekų. Dalyviams ši akcija – puiki proga ne tik susitvarkyti gyvenamąją aplinką ir prisidėti prie gražesnės šalies, bet ir galimybė pamąstyti, kiek atliekų kasmet atsiranda dėl mūsų gyvenimo įpročių bei kaip bendromis jėgomis pasiekti, kad tiek menkiausia popieriaus skiautė, tiek senos padangos ar sulūžusi sofa pasiektų atliekų tvarkytojus, o ne pamiškes ar sąvartynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.