Neringą nuo šiukšlių kalnų saugo ir vietiniai, ir turistai

Artėjantis atostogų sezonas vėl būrius Lietuvos bei užsienio poilsiautojų sutrauks į Neringą – vieną gražiausių mūsų šalies kampelių. Sezoniškumo įtaką Neringos savivaldybėje itin jaučia ne tik apgyvendinimo ir turizmo sektoriaus atstovai, bet ir regiono aplinkosaugininkai. Visgi jie sako pastebintys, kad lankytojų sąmoningumas didėja ir į atliekų surinkimą bei rūšiavimą poilsiautojai kreipia vis daugiau dėmesio.

Neringos lankytojų sąmoningumas didėja ir į atliekų surinkimą bei rūšiavimą poilsiautojai kreipia vis daugiau dėmesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neringos lankytojų sąmoningumas didėja ir į atliekų surinkimą bei rūšiavimą poilsiautojai kreipia vis daugiau dėmesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-05-25 11:07, atnaujinta 2017-11-26 19:26

Neringos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo ir statybų skyriaus vyriausiasis specialistas Viktoras Kolokšanskis sako, kad didesnis lankytojų sąmoningumas akivaizdus jau vien važiuojant visas Neringos gyvenvietes jungiančiu keliu Smiltynė – Nida. „Lyginant su ankstesniais metais, situacija atliekų atžvilgiu gerėja ir, pastebime, skiriasi nuo kitų regionų. Tai lemia tiek žmonių sąmoningumas, tiek įpareigojanti aplinka“, – teigė V. Kolokšanskis.

Sezoniškumo ir poilsiautojų srautų įtaka ypač akivaizdi pažvelgus į komunalinių atliekų statistiką. Pavyzdžiui, žiemos metu savivaldybėje per mėnesį surenkama 70-80 tonų komunalinių atliekų, tuo metu vasarą šis skaičius išauga net iki 390 tonų per mėnesį. Antrąjį metų ketvirtį gerokai šokteli didžiųjų atliekų kiekiai: kol vietos gyventojai bei verslo atstovai ruošiasi artėjančiam vasaros sezonui, stambagiabaričių atliekų – tokių kaip baldai ar namų apyvokos reikmenys – surenkama net iki 100 tonų per ketvirtį. Tuo metu, pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku šio tipo atliekų surenkama 3-4 kartus mažiau.

Plastiko atliekų per pirmąjį metų ketvirtį surenkama vos po 2-3 tonas, o atšilus orams ir plūstelėjus poilsiautojams šių atliekų kiekis per ketvirtį pasiekia ir 30 tonų.

Nors turizmo sezonas ženkliai pakeičia tiek kurortų kasdienybę, tiek ir atliekų tvarkytojams kylančius iššūkius, papildomų konteinerių rūšiuojamoms atliekoms kurortuose nestatoma. Išimtis – masiniai renginiai. Pasak V.Kolokšanskio, rūšiavimo aikštelių tinklas Neringos savivaldybėje ir taip yra pavyzdinis Lietuvoje: viena aikštelė tenka maždaug 70 gyventojų, todėl poreikio dar labiau tankinti jų tinklą nėra. „Vasaros sezono metu plečiamas mišrių komunalinių atliekų konteinerių ir šiukšlių dėžių tinklas, daugiausia paplūdimiuose ir žaliosiose zonose“, – pasakojo V.Kolokšanskis.

Žinoma, atliekų rūšiavimo uždavinius tenka spręsti ne tik sezono metu, bet ir visus metus. Kaip pastebėjo savivaldybės atstovas, kalbant apie nuolatinius Neringos gyventojus daugiausia problemų kelia netinkamai atsikratomos statybinės bei elektros ir elektronikos atliekos. Tačiau pastarųjų atliekų surinkimo situaciją turėtų ženkliai pagerinti stambiagabaričių atliekų aikštelė, kuri bendruomenei buvo pristatyta tik praėjusiais metais.

Žaliąsias atliekas surinkti ir kompostuoti Neringos gyventojams pavyksta sėkmingai, nes tai daroma toli gražu nebe pirmus metus. Dar 2009 m. šiai savivaldybei buvo įteiktas Auksinės krivūlės apdovanojimas už skatinimą kompostuoti atliekas jų susidarymo vietoje. „Mes pirmieji šalyje gyventojams pradėjome dalinti kompostavimo konteinerius: šią naujovę bendruomenė priėmė labai palankiai“, – pasakojo Neringos savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene Sandra Vaišvilaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?