Jurbarko gyventojus ragina aktyviau rūšiuoti atliekas

Visoje Lietuvoje atliekų tvarkytojai nuolat skelbia akcijas, kurių metu patys iš gyventojų sutartu laiku sutartoje vietoje surenka stambiagabarites atliekas. Viena tokių akcijų neseniai vyko ir Jurbarko rajone: bendrovė „Jurbarko komunalininkas“ keturias dienas iš Jurbarko rajono seniūnijų ir Jurbarko miesto gyventojų nemokamai rinko senas lengvųjų automobilių padangas bei didžiąsias atliekas.

Jurbarkiečiai stambiąsias atliekas rūšiuoja gana vangiai ir vienintelės Jurbarko mieste esančios stambiagabaritės atliekų aikštelės paslauga naudojasi palyginti retai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Jurbarkiečiai stambiąsias atliekas rūšiuoja gana vangiai ir vienintelės Jurbarko mieste esančios stambiagabaritės atliekų aikštelės paslauga naudojasi palyginti retai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 3, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 6:39 PM

Kiek gyventojų pasinaudojo šia galimybe ir prie seniūnijų pastatų arba konteinerių aikštelių sutartu laiku išnešė didžiąsias atliekas, kol kas duomenų nėra. Tačiau „Jurbarko komunalininko“ atstovė teigė, jog apskritai jurbarkiečiai stambiąsias atliekas rūšiuoja gana vangiai ir vienintelės Jurbarko mieste esančios stambiagabaritės atliekų aikštelės paslauga naudojasi palyginti retai.

Atliekų tvarkytojai gyventojams primena, kad stambiąsias atliekas iš gyventojų priimanti didžiųjų atliekų surinkimo aikštelė Jurbarke yra įrengta Statybininkų gatvėje. Aikštelė veikia kasdien, išskyrus sekmadienį ir pirmadienį.

Stambiųjų atliekų aikštelėse gyventojai gali nemokamai palikti statybos ir griovimo atliekas, taip pat pavojingas atliekas, tokias kaip dažų ir tepalų likučiai. Aikštelėse taip pat iš gyventojų priimamos senos automobilių padangos, langų rėmai, durys, baldai, buitinė technika ir kitos stambiagabaritės atliekos.

Minėtas atliekas būtina rūšiuoti tam, kad jos keliautų ne į konteinerius bei sąvartynus, bet būtų pagal galimybes perdirbamos arba saugomos taip, kad nekiltų pavojaus nei aplinkai, nei žmogaus sveikatai. Ypač pavojingosios, įvairių chemikalų savo sudėtyje turinčios atliekos irdamos daro žalą gruntiniams vandenims, atmosferai bei žmogaus sveikatai. Tuo metu ne vietoje išmesti baldai, skalbimo mašinos ar šaldytuvai aplinką užgriozdina ilgam ir daugybę metų išlieka nesuirę.

Todėl atliekų tvarkytojai primena, kad Tauragės rajone veikia net keturios stambiagabarites atliekas priimančios aikštelės. Po vieną jų yra įrengta Tauragėje, Jurbarke, Šilalėje bei Pagėgiuose.

Nemokamai per metus iš vieno gyventojo priimamas tam tikras kiekis konkrečių atliekų. Pavyzdžiui, per metus vienas regiono gyventojas į aikštelę gali nemokamai priduoti iki 10 kilogramų dažų atliekų, iki 5 kilogramų vaistų, iki 5 kilogramų pesticidų, iki 200 kilogramų baterijų ir akumuliatorių atliekų.

Taip pat per metus vienas žmogus gali nemokamai pristatyti 5 naudotas padangas, po 20 kilogramų tekstilės gaminių bei drabužių, 50 kilogramų popieriaus bei kartono atliekų. Stiklo atliekų į aikštelę galima nemokamai priduoti iki 100 kilogramų. Visas šias atliekas galima perdirbti ir taip sutaupyti daugybę išteklių bei lėšų, reikalingų gaminant naujus gaminius. Pavyzdžiui, viena tona perdirbto popieriaus padeda išsaugoti 17 medžių ir sutaupyti tūkstančius litrų vandens.

Pasitikslinti nemokamai galimų priduoti atliekų kiekius, taip pat sužinoti konkrečius aikštelių adresus bei darbo laiką gyventojai gali Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.