Ėmeisi remonto – pasirūpink ir atliekomis

Vasara daugeliui reiškia ne tik atostogas ir poilsį, bet ir planus bent šiek tiek pagražinti savo namus. Būstuose menkiausias remonto detales ar dekoravimo darbus planuojame itin kruopščiai, tačiau reikia pagalvoti ne tik apie tai, kaip remontuosime namus, bet ir kur dėsime statybines bei remonto atliekas.

Patys gyventojai turi būti suinteresuoti atskirti statybines bei remonto atliekas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patys gyventojai turi būti suinteresuoti atskirti statybines bei remonto atliekas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 8, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:01 PM

Praėjusiųjų metų pabaigoje įsigaliojo patikslintos Statybinių atliekų tvarkymo taisyklės, įpareigojančios nuo šiol statybvietėje susidarančias atliekas ne tik rūšiuoti, bet ir laikyti atskirai. Šios taisyklės aktualios įmonėms, kurios verčiasi statybos ir remonto darbais. Tačiau ir gyventojai, savo namuose atliekantys remonto darbus, turi žinoti, kad statybines atliekas būtina atskirti nuo kitų, o išmesti joms jokiu būdu netinka komunalinių atliekų konteineriai.

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius sako, kad patys gyventojai yra suinteresuoti atskirti statybines bei remonto atliekas. „Tarp statybinių ar remonto atliekų vis tiek namuose neretai atsiranda ir komunalinių šiukšlių. Jei žmogus jas neišrūšiuotas išveš į atliekų surinkimo aikštelę, ten patikrinus paaiškės, kad tarp atvežtų statybinių atliekų yra ir kitokių, tada žmogui teks už atvežtas neišrūšiuotas atliekas susimokėti“, – aiškino viceministras.

A.Genevičius pabrėžė, kad stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių yra kiekvienoje savivaldybėje. Iš viso jų Lietuvoje skaičiuojama beveik 90. Į jas atvežti tam tikrus kiekius statybos bei remonto atliekų gyventojai gali nemokamai. Dar viena išeitis, kaip tvarkyti statybines atliekas – susitarti su konkretaus žmogaus rajoną aptarnaujančiais vežėjais dėl atliekų išvežimo. Tačiau tokiu atveju, be abejo, už šią paslaugą reikės sumokėti papildomai.

Pats blogiausias būdas atsikratyti senų tapetų, dažų ir kitokių statybos bei remonto darbų likučių – krauti juos prie komunalinių atliekų konteinerių arba kitose tam netinkamose vietose. Viceministras pastebi, kad kartais gyventojai tiesiog nepasidomi atliekų išmetimo galimybėmis ir savo nuožiūra jas meta bet kur, nors vos už kelių žingsnių yra tam skirta vieta.

„Viena tokia atliekų surinkimo aikštelė, kurioje priimamos ir statybinės atliekos, yra prie Gariūnų. Aikštelė talpi, tvarkinga, pats esu ten vežęs priduoti atliekas. Tačiau teko pastebėti, kad tiesiog kitoje pusėje kelio, kur anksčiau buvo žvyrduobės, primesta statybinių atliekų. Apmaudu dėl tokio gyventojų elgesio, ypač kai visai šalia – puiki aikštelė“, – pasakojo viceministras.

Sužinoti artimiausių stambiagabaričių atliekų aikštelių adresus gyventojai gali Aplinkos ministerijos arba regionų atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose. Netinkamai išmestos statybinės bei remonto atliekos ne tik užima daug vietos, užgriozdina konteinerius ar viešąsias erdves, bet ir kenkia aplinkai bei žmogaus sveikatai. Statybos bei remonto darbams naudojamų medžiagų likučiuose neretai būna asbesto, įvairių lakų ir kitokių cheminių medžiagų. Veikiant išorės veiksniams, irdamos atliekos skleidžia teršalus į aplinką ir taip kenkia tiek dirvožemiui bei gruntiniams vandenims, tiek ir šalia gyvenančių žmonių sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.