Rokiškyje apsispręsta dėl atliekų tvarkymo

Rokiškio rajono savivaldybė praėjusį mėnesį patvirtino savo atliekų tvarkymo 2015-2020 m. planą, kuris šioje srityje numato nemažai uždavinių ir naujovių.

Rokiškio rajone planuojama siekti, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau atliekų, o kuo daugiau jų būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudojama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rokiškio rajone planuojama siekti, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau atliekų, o kuo daugiau jų būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudojama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-06-17 09:31, atnaujinta 2017-11-22 00:09

Plano rengėjai konstatavo, kad nemažai ES numatytų uždavinių ir įpareigojimų savivaldybei jau pavyko pasiekti. Tačiau lieka vis dar palyginti daug sričių, kuriose reikės didelio ir vietos valdžios, ir atliekų tvarkytojų, ir gyventojų indėlio.

Pirmasis signalas, kad savivaldybėje būtina imtis permainų – augantis komunalinių atliekų kiekis. Pernai Rokiškio rajono savivaldybėje susidarė apie 8424 tonos mišrių buitinių atliekų. Tai yra, daugiau kaip 257 kilogramai vienam gyventojui. Per pastaruosius trejus metus vienam gyventojui tenkanti buitinių atliekų dalis išaugo daugiau kaip 16 kilogramų. Tuo metu gyventojų skaičius per tą patį laikotarpį nors ir nežymiai, tačiau mažėjo.

Taip pat iki 2013 m. Rokiškio rajono savivaldybėje buvo planuota perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti ne mažiau kaip pusę komunalinių atliekų kiekio. Šio tipo atliekų šalinimas sąvartynuose – viena opiausių atliekų tvarkymo sektoriaus problemų: dideliais kiekiais jos patenka į sąvartynus ir ten išskiria kenksmingas dujas, tuo metu patekusios, pavyzdžiui, į mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginius jos galėtų būti perdirbamos ir panaudojamos biodujų gamybai. Kol kas rokiškiečiams pasiekti numatyto tikslo nepavyko: Panevėžio regioniniame sąvartyne šalinama apie 85 procentai Rokiškio savivaldybėje susidariusių komunalinių atliekų.

Mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginys Panevėžio regione turėtų pradėti veikti jau šių metų pabaigoje: į jį gabenti komunalines atliekas galės ir Rokiškio savivaldybė. Tačiau ir kitomis priemonėmis planuojama siekti, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau atliekų, o kuo daugiau jų būtų perdirbama ar kitaip pakartotinai panaudojama.

Pirmuoju prioritetu mažinant atliekų kiekius plane, kaip ir Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane, numatyta atliekų prevencija. Tai yra, efektyvios priemonės, padedančios išvengti atliekų susidarymo. Tuo tikslu Rokiškio savivaldybėje ketinama aktyviai viešinti informaciją apie savivaldybių teritorijose veikiančias elektros ir elektroninės įrangos, baldų ir kitų daiktų taisyklas bei dirbtuves. Be to, stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse ketinama organizuoti pakartotiniam naudojamui tinkamų gaminių – tokių kaip baldai ar buitinė technika – priėmimą.

Atskirai, kaip ir numatoma valstybiniame plane, ketinama surinkti tekstilės atliekas. Iki 2020 m. Rokiškio rajone planuojama pastatyti 40 tekstilės konteinerių: vienas jų per metus galėtų surinkti beveik pustrečio tūkstančio kilogramų tekstilės atliekų. Šios atliekos galėtų būti perdirbamos, panaudojamos naujų gaminių gamybai, o ne keliautų į regioninį sąvartyną.

Artimiausius kelerius metus taip pat ketinama siekti, kad kuo daugiau regiono gyventojų gautų viešąsias komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas. Dar iki 2009 m. buvo numatyta, kad jos turi būti prieinamos mažiausiai 95 procentams savivaldybės teritorijos gyventojų. Tuo metu iš tiesų tokia tvarkymo paslauga teikiama 89 procentams Rokiškio gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.