Žvilgsnis po namus: kiek juose yra pavojingųjų atliekų?

Išgirdę raginimus atidžiau tvarkyti pavojingąsias atliekas, turbūt daugelis žmonių numoja ranka: esą jiems tai neaktualu, nes jų buityje tokių atliekų nesusidaro. Tačiau iš tiesų yra priešingai: apsidairę savo namuose kone kiekvienas rastume bent dešimt gaminių, kuriuos galima priskirti pavojingosioms atliekoms.

Namų vaistinėlė – dar viena vieta, kur pavojingos atliekos kaupiasi palyginti sparčiai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Namų vaistinėlė – dar viena vieta, kur pavojingos atliekos kaupiasi palyginti sparčiai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 26, 2015, 2:03 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 6:40 AM

Atliekų tvarkymo specialistai viešai ne kartą yra pabrėžę, kad žmonės paprasčiausiai nežino, kokios atliekos priskiriamos pavojingoms, todėl neretai meta jas į komunalinių atliekų konteinerius nesukdami sau galvos. Tačiau taip elgtis pavojinga, nes tokios atliekos keliauja į sąvartynus ir juose paliekamos irti, kartu skleisdamos į aplinką kenksmingas medžiagas. Ką jau kalbėti apie atvejus, kai, pavyzdžiui, šalia konteinerio nukritusia pasenusių vaistų pakuote susidomi vaikai: tada gali iškilti pavojus netgi žmogaus gyvybei.

Kad tokių atvejų pavyktų išvengti, verta įsidėmėti, kokios dažniausios buityje susidarančios atliekos priskiriamos pavojingoms. Žinodami tai ir suvokdami, kuo rizikuojame išmesdami jas į komunalinių atliekų konteinerį, lengviau priimsime sprendimą nesielgti taip neatsakingai ir pavojingas atliekas išvešime į stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Vonios kambarys – vieta, kur daugelio namuose išvengti pavojingųjų atliekų praktiškai neįmanoma. Pavojingoms atliekoms priskiriamos dirginančios, toksiškos, ėdžios, labai degios atliekos, taip pat lakų, dažų, klijų, tirpiklių ir skiediklių atliekos. Be to, pavojingoms priskiriamos ir aerozolinių flakonų atliekos. Taigi tokie vonios kambaryje dažnai laikomi gaminiai kaip įvairios cheminės valymo ir plovimo priemonės, oro gaivikliai yra priskiriami pavojingoms atliekoms ir negali būti metami į šiukšliadėžę. Dėl tos pačios priežasties atskirai turi būti surenkami ir tušti nagų lako buteliukai, įvairios purškiamos plaukų formavimo priemonės, pavyzdžiui, lakas ar putos.

Namų vaistinėlė – dar viena vieta, kur pavojingos atliekos kaupiasi palyginti sparčiai. Pasenę vaistai yra priskiriami pavojingoms atliekoms ir turi būti atiduodami jų tvarkytojams arba atnešami į vaistines. Tas pats galioja kalbant ir apie gyvsidabrio turinčias atliekas. Todėl, pavyzdžiui, sugedusio termometro jokiu būdu negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerį: sudužęs jis taptų ypač pavojingas žmogaus sveikatai.

Auginančių kambarinius augalus, puoselėjančių gėlynus kieme ar besirūpinančių sodu ar daržu namuose yra dar vienas pavojingųjų atliekų šaltinis. Tai įvairios trąšos, augalų apsaugos priemonės, kurių likučius taip pat reikia tvarkyti kaip pavojingas atliekas.

Dar viena atliekų rūšis, kurios nepavyksta išvengti daugelyje namų – išeikvotos baterijos bei akumuliatoriai. Net ir mažiausių nešiojamųjų baterijų negalima mesti kartu su, pavyzdžiui, virtuvės bei žaliosiomis atliekomis: jos turi būti atiduodamos pavojingųjų atliekų surinkėjams arba išmestos specialiai tam įrengtose dėžėse, kurių yra prekybos centruose, bibliotekose, ugdymo įstaigose ir kitose vietose. Irdamos baterijos į aplinką taip pat skleidžia kenksmingas medžiagas, todėl geriausia pasirūpinti, kad išeikvotos jos neliktų namuose, o būtų išmestos tam skirtose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.