Tinkamai atsikratyti atliekų – su asmens dokumentu

Susiruošėte išmesti seną šaldytuvą arba sofą, kelias automobilio padangas arba po remonto likusių dažų bei lakų likučius? O gal pagaliau prisirengėte iš savo regiono atliekų tvarkymo centro pasiimti kompostavimo dėžę, kurioje galėsite kompostuoti žaliąsias atliekas ir pasigaminti puikaus komposto?

Šiuo metu visoje Lietuvoje skaičiuojama beveik 90 stambiagabaričių atliekų aikštelių. Jose galima ne tik nemokamai palikti seną buitinę techniką, pasenusius baldus, dviračius, langų rėmus ar kitas stambiagabarites atliekas, užuot tempus jas prie šiukšlių konteinerių.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Šiuo metu visoje Lietuvoje skaičiuojama beveik 90 stambiagabaričių atliekų aikštelių. Jose galima ne tik nemokamai palikti seną buitinę techniką, pasenusius baldus, dviračius, langų rėmus ar kitas stambiagabarites atliekas, užuot tempus jas prie šiukšlių konteinerių.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 29, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 7:56 PM

Pirmiausia, žinoma, rekomenduojama išsiaiškinti vietos, kur galite palikti stambiagabarites atliekas arba pasiimti kompostavimo dėžę, darbo laiką ir adresą. Tačiau tam, kad kelionė nenueitų veltui, rekomenduojama ir pasidomėti, kokius dokumentus reikia pateikti atvykus į stambiagabaričių atliekų aikštelę arba regioninį atliekų tvarkymo centrą.

Pavyzdžiui, Alytuje gyvenanti Vida, besiruošianti persikraustyti į kitą būstą, atidėjo kelis nusidėvėjusius baldus, kuriuos ketina vežti į stambiagabaričių atliekų aikštelę. Jų Alytaus mieste veikia dvi, o Alytaus rajone – dar trys.

Tačiau paskutinę akimirką moteris sudvejojo, ar ji gali vežti senus baldus atiduoti į Alytaus stambiagabaričių atliekų aikštelę: mat moters gyvenamoji vieta kol kas yra registruota ne Alytuje, bet kitame šalies mieste. Iki šio stambiagabaričių atliekų aikštelės specialiai vežti keletą senų baldų reikėtų beveik tris šimtus kilometrų, taigi tai atsieitų daug laiko ir pinigų.

Pasiskambinusi į vieną Alytuje veikiančių aikštelių moteris pasiteiravo, ar, nepaisant to, jog gyvenamoji vieta registruota kitame mieste, šioje aikštelėje iš jos priimtų atliekas. Telefonu atsiliepęs aikštelės darbuotojas pasiteiravo, kiek kokių atliekų ketinama atvežti, ir, išgirdęs, kad tebus keli baldai, užtikrino, kad problemų nekils.

Jeigu ir jums aktuali tokia situacija, vertėtų žinoti, kad geriausia, žinoma, registruoti gyvenamąją vietą ten, kur iš tikrųjų gyveni ir būtent į šios teritorijos atliekų aikštelę vežti stambiagabarites atliekas. Tačiau jei atsitiko taip, kad, pavyzdžiui, keičiate gyvenamąją vietą ir įregistruoti naujosios dar nespėjote, verta apie tai iš anksto informuoti aikštelės darbuotojus ir atsiklausti, ar atliekos bus priimamos.

Tačiau visais atvejais vykstant į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę būtina pasiimti asmens dokumentą.

Panaši tvarka galioja ir gyventojams nemokamai pasiimant kompostavimo dėžes. Daugeliu atvejų jos taip pat dalinamos stambiagabaričių atliekų aikštelėse. Į jas vykstantys gyventojai specialistams turi pateikti asmens dokumentą, taip pat nurodyti namų valdos ar sodo sklypo, kuriame ketinama statyti kompostavimo dėžę, tikslų adresą.

Taip pat stambiagabaričių atliekų aikštelės atstovas atvykėlių gali paprašyti parodyti individualią sutartį su atliekų vežėju – ją privalo būti sudarę sodų valdų savininkai, norintys nemokamai gauti kompostavimo dėžę. Atvykusiems rekomenduojama su savimi turėti ir namų valdos ar sodo sklypo nuosavybės patvirtinimą.

Šiuo metu visoje Lietuvoje skaičiuojama beveik 90 stambiagabaričių atliekų aikštelių. Jose galima ne tik nemokamai palikti seną buitinę techniką, pasenusius baldus, dviračius, langų rėmus ar kitas stambiagabarites atliekas, užuot tempus jas prie šiukšlių konteinerių, bet ir pasiimti kompostavimo dėžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.