Už kenksmingus dūmus, virstančius iš dūmtraukio, – solidžios baudos

Aplinkosauginė akcija „Kaminukas“ baigėsi. Šiemet sausį – intensyviausią šildymo sezono mėnesį – šalyje buvo nustatyti 85 oro taršos atvejai. Tai perpus mažiau pažeidimų, nei buvo nustatyta pernykštės akcijos metu. Pažeidėjams skirta 3608 eurų baudų.

Nors atliekas deginti griežtai draudžiama, deja, pasitaiko atvejų, kai kurui naudojama dažyta ir kitaip apdirbta mediena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors atliekas deginti griežtai draudžiama, deja, pasitaiko atvejų, kai kurui naudojama dažyta ir kitaip apdirbta mediena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2017, 5:37 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:12 PM

Jau tradicine tampančios akcijos „Kaminukas“ tikslas – mažinti oro taršą iš šildymo įrenginių ir užkirsti kelią neteisėtam atliekų deginimui. Šiemet ji prasidėjo sausio 6 d. ir tęsėsi iki vasario 15 d.

Visų regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai tikrino, kaip jų prižiūrimose teritorijose eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks kuras deginamas.

Pavyzdžiui, Panevėžio rajone buvo nustatyti trys buitinių atliekų deginimo atvejai, kai gyventojai vykdė veiklą be leidimo ir pažeidė atliekų tvarkymo taisykles.

Dar vienas pažeidėjas buvo nustatytas Ramygaloje – gamybinėse patalpose žmogus degino elektros laidus. Įkliuvo pažeidėjas Rokiškyje – viename iš autoservisų pričiuptas buitinių atliekų degintojas bei Pasvalio rajono Joniškėlio apyl. seniūnijoje – taip pat buvo deginamos buitinės atliekos bei baldinės plokštės.

Anot Aplinkos ministerijos, nors atliekas deginti griežtai draudžiama, deja, pasitaiko atvejų, kai kurui naudojama dažyta ir kitaip apdirbta mediena, baldų gamybos atliekos, seni langai, laminuotos plokštės. Jas deginant į aplinkos orą išsiskiria kenksmingos medžiagos.

Aplinkosaugos pareigūnai pasirinktinai tikrino, ar nedeginamos atliekos transporto priemonių remonto dirbtuvėse, garažų bendrijose, baldų gamybos ir medžio apdirbimo įmonėse, individualių namų rajonuose. Jie surengė per 300 reidų, patikrino 1368 objektus.

Nors akcija „Kaminukas“ baigėsi, aplinkosaugininkai ir toliau tikrins įmones, ar šios nedegina atliekų. Gyventojai, įtariantys, kad jų kaimynystėje deginamos atliekos, apie tai gali pranešti vietos aplinkos apsaugos agentūrai arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.