Nelegalių statybų medžiotojams atvers informacinę sistemą „Infostatyba“

Ką stato? Ar teisėtai stato? Šie klausimai dažnai kyla gyventojams, stebintiems, kaip po jų langais statybininkai kažkam kloja pamatus. Netrukus atsakymų žmonės galės rasti ir elektroninėje informacinėje siste-moje „Infostatyba“.

Atsiradusi galimybė peržiūrėti projektinius dokumentus bus geras kontrolės įrankis. Apie neteisėtas statybas bus galima sužinoti ankstyviausiame jų etape. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Atsiradusi galimybė peržiūrėti projektinius dokumentus bus geras kontrolės įrankis. Apie neteisėtas statybas bus galima sužinoti ankstyviausiame jų etape. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Atsiradusi galimybė peržiūrėti projektinius dokumentus bus geras kontrolės įrankis. Apie neteisėtas statybas bus galima sužinoti ankstyviausiame jų etape. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atsiradusi galimybė peržiūrėti projektinius dokumentus bus geras kontrolės įrankis. Apie neteisėtas statybas bus galima sužinoti ankstyviausiame jų etape. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Pasak M.Narmonto, teisminių ginčų nė nekils, kai informacija apie projektus bus prieinama viešai. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pasak M.Narmonto, teisminių ginčų nė nekils, kai informacija apie projektus bus prieinama viešai. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pasak M.Pakalnio, nors projektiniai pasiūlymai viešinami, visuomenė negali patikrinti, ar tai, ką ji matė ir vertino, vėliau nepakito.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pasak M.Pakalnio, nors projektiniai pasiūlymai viešinami, visuomenė negali patikrinti, ar tai, ką ji matė ir vertino, vėliau nepakito.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 3:32 PM, atnaujinta Dec 22, 2017, 1:02 PM

Šiuo metu gauti išsamios informacijos apie naujai kylančius statinius dar nėra galimybės. O jos dažnai pasigendama. Ypač tada, kai pastatai ima kilti patraukliose vietose arba tada, kai pamatams duobes ekskavatoriai ima rausti daugiabučių kieme.

Tačiau po Naujųjų metų situacija keisis. Nuo 2018-ųjų pradžios bus privalu elektroninėje informacinėje sistemoje „Infostatyba“ viešai teikti statomų objektų dokumentus. Taigi visuomenei apie juos bus pateikta daug daugiau informacijos.

Striuka informacijos

Šiuo metu informacine sistema „Infostatyba“ naudojasi visos savivaldybės išduodamos statybos leidimus. Tačiau duomenis joje pagal kompetenciją gali stebėti tik dalis statybos leidimo išdavimo proceso dalyvių – savivaldybės, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, statytojai bei projektus tikrinančios institucijos.

Visi kiti tegali tenkintis informacija apie tai, kada nurodytu adresu išduotas – jei apskritai išduotas – leidimas statyti, griauti ar rekonstruoti.

Pasak Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento direktoriaus Mariaus Narmonto, rengiantis atverti informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenis, būta nemažai diskusijų.

„Apie autoriaus teisių apsaugą kalbėjome su Architektų rūmais, konsultavomės ir su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija. Išsiaiškinome, kokius duomenis galima atverti, o kokių – ne, pavyzdžiui, negalima skelbti asmens kodų, tačiau galima palikti privataus užsakovo vardą ir pavardę“, – sakė M.Narmontas.

Aplinkos ministerija laikosi nuostatos, kad jau tada, kai yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas, turi būti sudaryta galimybė visa tai peržiūrėti.

Kontroliuos valdininkus

30 dienų. Tiek laiko šiuo metu skirta tam, kad teismuose būtų galima užginčyti išduotą statybos leidimą. Tačiau realiai to padaryti fiziniam asmeniui net neįmanoma. Ir tai sukelia įtarimo dėl neteisėtų statybų pojūtį.

„Užtat atsiradusi galimybė peržiūrėti projektinius dokumentus bus geras kontrolės įrankis. Nes apie neteisėtas statybas bus galima sužinoti ankstyviausiame jų etape.

Šiuo metu statybos dokumentų išsireikalauti pavyksta nebent per teismą. Savivaldybės jų neduoda – esą, taip jos gina autorių teises. Tai saviveikla. O juk teisminių ginčų nė nekils, kai informacija bus prieinama viešai“, – kalbėjo M.Narmontas.

Pasak aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės, kiekvienas architektūros kūrinys daro įtaką kasdieniam gyvenimui. Tai viešas interesas, todėl ir informacija apie kūrinį turi būti pasiekiama visuomenei.

„Informacinėje sistemoje „Infostatyba“ bus regima, ar projektas buvo aktyviai derinamas, ar tai padaryta automatiškai – sistema rodo, kai prie jo net nebūna prisiliečiama.

Bus matoma ir tai, koks valstybės tarnautojas nuolat suderina „kreivus“ projektus. Taip pat ir tai, kokių pastabų jis teikė projektams. Ar jos pagrįstos, kokybiškos? Ar tai tik atsirašinėjimas? Juk projektuotojai neretai skundžiasi, kad, norėdami atmesti projektą, valdininkai parašo bet kokią nekokybišką pastabą, ir tenka viską perdaryti.

Taigi viešumas ir tarnautojus skatins dirbti kokybiškai, nes jie žinos, kad viskas bus matoma viešai ir gali būti kritikuojama“, – kalbėjo R.Brandišauskienė.

Išgrynins viešinimo tvarką

Pasak M.Narmonto, painoka šiuo metu yra ir projektų viešinimo tvarka. Vienokia ji pagal Statybos įstatymą, kitokia – pagal Teritorijų planavimo įstatymą. Be to, projektinius pasiūlymus savivaldybės šiuo metu viešina savo interneto svetainėse ir kiekviena tai daro skirtingai ir painiai.

Todėl rengiant Statybų įstatymo pakeitimus norima suvienodinti tvarką ir projektinius pasiūlymus viešinti vienodai – būtent per informacinę sistemą „Infostatyba“. Taip bus aiškiau ir visuomenei, ir savivaldai.

Kitąmet bus galima nesunkiai išsiaiškinti, kas ir ką stato tam tikroje vietoje.

Viešumas naikina įtarimus

Mindaugas Pakalnis

Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas

„Šiuo metu dar neturime teisės viešai skelbti projektų. Vis dėlto projektiniai pasiūlymai viešinami, bet visuomenė negali patikrinti, ar tai, ką ji matė ir vertino, vėliau nepakito – ar pagal tą projektą, kuriam buvo pritarta, ir vyksta statybos. Tai tam tikras viešinimo sistemos trūkumas, kurio neliks atvėrus informacinę sistemą „Infostatyba“.

Savo ruožtu tai sumažintų ir nepagrįstų žmonių skundų – įtarimų, kad kas nors statoma nelegaliai.

Dar viena sritis – daugiabučiai, kurie atsiranda tarp kitų, šiek tiek anksčiau iškilusių pastatų. Taip nutinka, kai statytojai vietoj vieno įgyvendina kelis nekilnojamojo turto vienetus – juos suskaido statybų metu.

Ir žmonėms tai dažnai kelia įtarimų, kad statytojai elgiasi nesąžiningai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.