Vilniui iš Klaipėdos atvežė sunkvežimį smarvės

Klaipėdiečiai vakar sunkvežimiu į Vilnių atgabeno džiovinto techninio komposto ir dumblo tikėdamiesi, kad ministerijų valdininkai pajus, kuo uostamiesčio gyventojams tenka kvėpuoti kiekvieną dieną.

Šis iš Klaipėdos atvažiavęs smarvę skleidžiantis sunkvežimis prie Aplinkos ministerijos Vilniuje stovėjo visą dieną.
Šis iš Klaipėdos atvažiavęs smarvę skleidžiantis sunkvežimis prie Aplinkos ministerijos Vilniuje stovėjo visą dieną.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Sep 7, 2018, 10:15 AM

Smarvę skleidžiantis sunkvežimis prie Aplinkos ministerijos stovėjo visą dieną. Mašiną su dvokiančiu kroviniu buvo norima pastatyti ir prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri taip pat nereaguoja į klaipėdiečių skundus.

Tačiau aplink ją yra daug kavinių, tad buvo nuspręsta negadinti apetito čia užsukantiems niekuo dėtiems žmonėms.

Pietinėje Klaipėdos dalyje smarvė nuodija gyvenimą žmonėms jau keletą metų. Tačiau šiemet ji tapo nebepakenčiama.

Socialiniame tinkle „Facebook“ į grupę susibūrę klaipėdiečiai seniai dejuoja, kad iš kažkur sklinda nemalonūs kvapai, primenantys nevalytus tualetus. O prieš porą savaičių žmonėms gyvenimą apkartino dar ir nemalonūs keptų blynų ar ne kartą kaitinto aliejaus kvapai, kurie esą gali sklisti iš bendrovės „Mestilla“.

Reaguodamas į miestiečių pasipiktinimą Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas susitiko su rapsų aliejų spaudžiančios ir jį perdirbančios „Mestillos“ vadovu Arūnu Zubu.

Jis tikino, kad su bjauriais kvapais jo įmonė neturi nieko bendra: „Jokių problemų, jokių technologinių nukrypimų ar sutrikimų gamyboje nebuvo jau visus metus. Gal ir sklido kokių nors kvapų, bet tikrai ne iš mūsų.“

A.Zubas aiškino, kad bendrovėje jau seniai įdiegta sistema, kuri kvapus naikina vandeniu ir ozonu.

Esą jų kaimynystėje yra nedidelė egzotinio aliejaus spaudyklėlė, tad svarstė, gal nemalonūs kvapai sklinda iš jos.

Žmonės nuolat piktinasi dėl erzinančių kvapų, sklindančių iš Dumpių pusės, – vandenvalos, atliekų tvarkymo ir kitų įmonių. Jie skundžiasi, kad dėl to skauda ir svaigsta galva, pykina.

Tačiau ir šių įmonių vadovai dievagojasi, kad dėl to yra visiškai nekalti.

Neseniai uostamiestyje sudaryta operatyvaus reagavimo tarpžinybinė grupė. Jos tikslas – kuo greičiau ir efektyviau kovoti su oro taršos ir triukšmo problemomis.

Nutarus, kad laukti malonės iš valstybinių institucijų nėra kada, sutarta su Klaipėdos universitetu – miesto reikmėms bus naudojama universiteto mobilioji oro taršos tyrimų laboratorija. Planuojama, kad pietinėje miesto dalyje kvapus ji pradės fiksuoti rugsėjo pabaigoje.

Dvoko kamuojami klaipėdiečiai jau ėmė trukdyti dirbti Bendrojo pagalbos centro (BPC) specialistams – dėl mieste sklindančios smarvės per kelias dienas jie pagalbos tarnybos telefonais skambino daugiau kaip pusšimtį kartų.

BPC viešai paprašė žmonių nebeskambinti dėl smarvės, mat po pirmųjų gyventojų skambučių iškart buvo pranešta visoms už tai atsakingoms institucijoms.

Dėl triukšmo – du ikiteisminiai tyrimai

Klaipėdiečius kamuoja ne tik smarvė. Prokurorai bandys išsiaiškinti, kas kaltas dėl galimos oro taršos centrinėje uostamiesčio dalyje.

Atsižvelgusi į klaipėdiečių skundus, kad jie net karštą dieną vengia atidaryti savo namų langus, nes metalo dulkės skverbiasi į butus, nusėda ant palangių, baldų, grindų, ir įvertinusi asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją“ pareiškimą dėl viršytų oro taršos normų, Klaipėdos apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Tyrimas atliekamas ne dėl kokios nors vienos ar kelių uosto kompanijų veiklos. Bus siekiama išsiaiškinti, kas iš tikrųjų atsitiko, iš kur tie teršalai galėjo patekti į orą ir į žmonių butus, ir tik po to bus galima vertinti, kas galbūt kaltas“, – sakė Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

Prokuratūroje atliekamas ir viešojo intereso gynimo procesas, pradėtas pagal tą patį pareiškimą.

Asociacija prašo kreiptis į teismą ir stabdyti ar riboti vienos krovos bendrovių tam tikros srities veiklą.

Šalia uosto esančio Vitės kvartalo gyventojai seniai skundžiasi iš kaimynų pusės atpučiamais kvapais ir dulkėmis, baiminasi dėl grėsmės savo sveikatai.

Jie mano, kad taršos šaltinis – bendrovė KLASCO, o juodos dulkės esą sklinda nuo čia kraunamos metalo rūdos – naftos kokso (nuotr.). Jo čia suversti ištisi kalnai.

Krovos bendrovės vadovai neatmeta, kad galėjo prisidėti prie bendrojo taršos fono, kurį paskatino dar ir sausra, tačiau tikina, jog įmonėje jau taikomos papildomos krovos poveikį aplinkai mažinančios priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.