Prie upės Kėdainiuose – šlykštus vaizdas: šiukšlintojui gresia iki 4300 eurų bauda

Palei Nevėžio upę pasivaikščioti mėgstantys žmonės šią savaitę neteko amo vaizdingoje vietoje pamatę suneštus šiukšlių kalnus. Kraštiečiai svarsto, kad šiukšles čia galėjo atvilkti benamiai asmenys, ruošdamiesi čia gyventi šiltuoju vasaros metu. Tuo tarpu specialistai sako, kad tokia veikla prilygsta šiukšlinimui ir jas tempiantys ir išmetantys asmenys gali būti nubausti.

 Palei Nevėžio upę pasivaikščioti mėgstantys žmonės šią savaitę neteko amo vaizdingoje vietoje pamatę suneštus šiukšlių kalnus. <br>G. Vaitiekūnienės nuotr.
 Palei Nevėžio upę pasivaikščioti mėgstantys žmonės šią savaitę neteko amo vaizdingoje vietoje pamatę suneštus šiukšlių kalnus. <br>G. Vaitiekūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Mar 29, 2019, 10:49 PM

Nuo baldų iki technikos

Už motokroso trasos prie Nevėžio upės pritempta įvairių baldų, buitinės technikos, kitokių nereikalingų daiktų. Matosi, kad čia ir laužas kūrentas, galbūt ir deginti laidai, siekiant juos atiduoti į supirktuvę. Vaizdelį išvydę žmonės ne juokais sunerimo, mat graži Nevėžio pakrantė yra paversta tikru šiukšlynu. Jie svarsto, kad šiukšles čia galėjo atvilkti benamiai asmenys, ruošdamiesi gyventi šiltuoju vasaros metu. Visos lovos sudėtos ratu aplink laužą, lyg įrengiant vietą nakvynei stovykloje.

Ne tik čia

Tiesa, kėdainiečiai apie rastus šiukšlių kalnus praneša vis dažniau. Po žiemos šiukšlynų aptinkama ne tik miesto, bet ir kaimiškose teritorijose. Nors šiukšlintojai gali būti nubausti, tačiau panašu, kad ir baudos taip elgtis jų neatgraso. 

Jei pamatote, kad šiukšlės yra verčiamos pamiškėse, laukuose, būtinai praneškite aplinkosaugininkams. Taip pat jei turite galimybę, galite užfiksuoti daromą pažeidimą, tada ir specialistams bus lengviau įrodyti, jog tai vieno ar kito žmogaus kaltė.

Šiukšlinti draudžiama

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad užteršus gamtą nedideliu kiekiu atliekų, teršėjų laukia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 90 eurų. Didėjant teršalų kiekiui didėja ir baudų dydžiai. O didžiausia atsakomybė tenka tiems, kas teršia pavojingomis atliekomis: aplinkos užteršimas vieno kubinio metro ir didesniu atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 1 400 eurų iki 2 400 eurų.

Aplinkos užteršimas penkių kubinių metrų ir didesniu pavojingų atliekų kiekiu jau baudžiamas net iki 4 300 eurų bauda. Atsižvelgiant į pažeidimus, būna ir dar griežtesnė atsakomybė. O greta šių baudų pažeidėjų dar laukia ir žalos gamtai atlyginimas, kurio sumos tikrai būna įspūdingos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.