Žagarės vyšnių festivalyje neliks aplinką teršiančių plastikinių indų

Liepos 19 – 21 d. Žagarę jau penkioliktą kartą sudrebins ir vyšnių uogomis bei uogiene pakvips 15-asis jubiliejinis Žagarės vyšnių festivalis 2019 skambiu pavadinimu „Trys kadencijos“. Be įspūdingos koncertinės programos Vyšnių festivalyje bus gausu įvairių, netikėtų sporto pasirodymų bei varžybų ir kultūrinių, pramoginių renginių. Jubiliejinis festivalis šiais metais taps draugišku aplinkai – be vienkartinių plastikinių indų.

 Jubiliejinis festivalis šiais metais taps draugišku aplinkai – be vienkartinių plastikinių indų.<br> lrytas.lt nuotr.
 Jubiliejinis festivalis šiais metais taps draugišku aplinkai – be vienkartinių plastikinių indų.<br> lrytas.lt nuotr.
 Jubiliejinis festivalis šiais metais taps draugišku aplinkai – be vienkartinių plastikinių indų.<br> lrytas.lt nuotr.
 Jubiliejinis festivalis šiais metais taps draugišku aplinkai – be vienkartinių plastikinių indų.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2019, 11:13 AM, atnaujinta Jul 15, 2019, 11:15 AM

Viena didžiausių šių dienų aplinkosaugos problemų yra atliekos, jų kiekiai ir daroma žala. Ypač atkreiptinas dėmesys į milžiniškais mastais naudojamus vienkartinius plastikinius indus, kurių neigiama įtaka gamtai – didžiulė. Plastikiniai gaminiai neretai patenka į aplinką, teršdami ją, neigiamai veikdami ekosistemas, biologinę įvairovę ir žmonių sveikatą. Plastiko atliekų problema yra ne tik rajono ar Lietuvos, bet pasaulinio masto. Plastikas dirvožemyje ar vandenyje suyra tik per kelis šimtus metų. Pasak specialistų, jei nepakeisime įpročių, 2050 metais vandenynuose bus daugiau plastiko nei žuvų.

Žagarės regioninio parko direkcija, siekdama skatinti visuomenės sąmoningumą ir atkreipti dėmesį į aplinkos užterštumą, atliekų mažinimą, organizuoja įvairias akcijas, renginius ir švietėjiškus projektus. Pirmą kartą idėja renginių metu atsisakyti plastiko indų kilo dar 2018 m. pavasarį organizuojant aplinkos tvarkymo akciją „DAROM“.

O šių metų kovą, inicijuota Žagarės regioninio parko direkcijos, Joniškio rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą, draudžiantį bet kokių viešųjų renginių metu naudoti vienkartinius plastikinius indus ir tapo pirmąja tokia savivaldybe Lietuvoje.

Vienkartiniai plastikiniai indai labai dažnai naudojami, nes taip tiesiog patogiau. Bet ar dažnas susimąsto, kur jie nugula po šventės? Į sąvartyną, pamiškę ar tampa paukščių, gyvūnų „maistu“, pražudydami juos. Viena iš alternatyvų vienkartiniam plastikui renginiuose – daugkartinio naudojimo plastikiniai indai, kuriems taikoma užstato sistema.

Būtent ši priemonė bus pasitelkta ir jubiliejinio penkioliktojo Žagarės vyšnių festivalio „Trys kadencijos“ metu. Festivalio lankytojai, pirkdami pilstomus gėrimus, paliks ir vieno euro depozitą už vyšnių piešiniu išmargintą daugkartinio naudojimo stiklinę. Tą pačią stiklinę bus galima naudoti perkant gėrimus pas skirtingus prekybininkus.

Vykstant namo stiklinę bus galima grąžinti prie didžiosios scenos parke įrengtoje pažymėtoje grąžinimo vietoje ir atgauti vieną eurą, arba vežtis namo kaip Vyšnių festivalio suvenyrą. Festivalio lankytojus kviečiame atsinešti bei naudoti ir savo termopuodelius, dubenėlius ir pan., į kuriuos prekybininkai taip pat pils gėrimus ir dės maistą.

Kviečiame atvykti į Žagarę, susipažinti su jos istorija, paragauti žagarvyšnių ar jų uogienės ir sudalyvauti jubiliejinio Žagarės vyšnių festivalio „Trys kadencijos“ renginiuose, kurie visi nemokami! O kartu ir aktyviai palaikyti draugišką aplinkai idėją ir geru pavydžiu užkrėsti vis daugiau aplinkinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.