Nustatyta „Nordic sugar“ iš vamzdžio paleistų atliekų padaryta žala gamtai

Šių metų pradžioje Kėdainiuose kone pasikartojo „Grigeo Klaipėda“ skandalas, kai buvo rastas bendrovei „Nordic sugar“ priklausantis nelegalus nuotekų leistuvas, kuriuo teršalai bėgo į bevardį upelį. Aplinkosaugininkams rasti paslėptą vamzdį padėjo įmonėje ilgus metus dirbęs asmuo. Praėjus keliems mėnesiams, jau nustatyta ir gamtai padaryta žala, tačiau pareigūnai jos dydžio kol kas dar neatskleidžia.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

Apr 21, 2020, 2:21 PM

Pradėjo tyrimą

Jau po poros dienų – sausio 24 dieną – įmonės atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Šių metų sausio 24 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 270 str. 1 d. (Aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimas).

Ikiteisminį tyrimą atlieka Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnai, ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras“, – informavo Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė.

Žalą nustatė

R. Stundienės teigimu, padaryta žala gamtai jau yra nustatyta, tačiau kokio ji dydžio – atskleisti negalima, mat kol kas yra atliekami ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai.

LR BK nurodo, kad tas, kas pažeidė teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisykles, jeigu tai sukėlė pavojų žmogaus gyvybei ar sveikatai arba dėl to galėjo būti padaryta didelės žalos orui, žemei, vandeniui, gyvūnams ar augalams ar atsirasti kitų sunkių padarinių aplinkai, yra baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Sankcijos taikomos ir kai žala gamtai padaroma per neatsargumą.

Primename, kad tuoj po įvykio įmonė „Nordic Sugar“ pateikė savo poziciją. Pasak įmonės atstovų, tai, kas iš vamzdžio tekėjo į upelį, tebuvo kondensatas, o įvykis esą buvo vienkartinis.

„Dėl sugedusio siurblio susidaręs perteklinis kondensato kiekis nebegalėjo būti perduotas į savivaldybės vandens valymo įrenginius. Spėjama, kad darbuotojas, nesilaikydamas įmonės instrukcijų atsuko  sklendę ir kondensatas ištekėjo į upelį. Kondensatas – tai vanduo, kuris išgaunamas garinimo būdu iš cukraus tirpalo“, – aiškino įmonės atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.