Geros žinios: visų tirtų maudyklų vanduo atitinka higienos normas

Birželio mėnesio antrojoje pusėje gauta informacija apie 99 iš 120 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų vandens kokybę. Visose jose vandens kokybė atitiko Lietuvos higienos normos „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimus, pranešė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC).

Geros žinios: visų tirtų maudyklų vanduo atitinka higienos normas.<br>V.Balkūno nuotr.
Geros žinios: visų tirtų maudyklų vanduo atitinka higienos normas.<br>V.Balkūno nuotr.
Geros žinios: visų tirtų maudyklų vanduo atitinka higienos normas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Geros žinios: visų tirtų maudyklų vanduo atitinka higienos normas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narai valo ežerą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narai valo ežerą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 4:31 PM

Druskininkų, Vilniaus miestų, Lazdijų, Panevėžio, Ignalinos, Utenos rajonų maudyklose vandens mėginiai imti paskutinėmis birželio mėnesio dienomis. Kai bus gauti tyrimų rezultatai, informacija SMLPC interneto svetainės „Aplinkos sveikata−Maudyklos“ skiltyje bus atnaujinta.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens.

Papildomus tyrimus reikia atlikti, kai mikrobiologiniai parametrai neatitinka higienos normos reikalavimų.

Nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas vandens kokybės tyrimams atlikti turi būti paimtas papildomas mėginys, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys – praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos.

Gauta informacija ir apie 115 rekreacijai skirtų zonų vandens kokybę. Juose vandens kokybė atitiko higienos normos reikalavimus.

Visuomenei informacija apie maudyklų vandens kokybę taip pat turi būti skelbiama ir savivaldybių interneto svetainėse. O stenduose prie paplūdimių turi būti skelbiami naujausi maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.