Kinija stiprina kovą su klimato kaita, įvesdama prekybos taršos leidimais schemą

Kinija penktadienį įdiegė seniai lauktą prekybos taršos leidimais schemą, turinčią tapti svarbia priemone, padėsiančia mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir iki 2060 metų šaliai tapti klimatui neutralia.

Kinija, Honkongas. <br>123rf.com nuotr.
Kinija, Honkongas. <br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-16 10:14

Kinija, daugiausiai anglies junginių į atmosferą išmetanti šalis, siekia tapti pasauline lydere sprendžiant klimato krizę prieš artėjantį itin svarbų Jungtinių Tautų viršūnių susitikimą, vyksiantį lapkritį Glazge.

Kinija sulaukė pagyrimų, kad paklojo pamatus taršos leidimų rinkai, turinčiai tapti didžiausia pasaulyje. Naujoji tvarka tūkstančius Kinijos įmonių privers mažinti savo išmetalų kiekį, kitaip jos sulauks griežtų ekonominių sankcijų.

Keliomis dienomis anksčiau Europos Sąjunga pristatė savo išsamų planą, kaip bus siekiama, kad Bendrija iki 2050 metų taptų klimatui neutrali.

Vis dėlto tebekyla didelių klausimų dėl Kinijos prekybos taršos leidimais pirminės schemos riboto masto ir veiksmingumo, juolab kad teisė teršti šalyje įvertinta gana pigiai.

Analitikai ir ekspertai sako, kad Kinijai reikia nuveikti daugiau, jeigu ji nori įgyvendinti savo aplinkosauginius uždavinius, įskaitant siekį užtikrinti, kad nuo 2030 metų į atmosferą išleidžiamų anglies junginių kiekis nebedidėtų.

Kinija apie planus įkurti prekybos taršos leidimais nacionalinę rinką paskelbė prieš dešimtmetį, bet pažanga buvo lėta, spaudžiant įtakingai anglių pramonei, taip pat prioritetą skiriant ekonomikos augimui, o ne aplinkos apsaugai.

Pagal naująją schemą pirmąkart bus nustatytas taršos limitas stambiosioms energetikos įmonėms, taip pat bus suteikta teisė įsigyti taršos leidimų iš kitų, mažiau teršiančių įmonių.

Iš pradžių ši rinka apims 2 225 didžiąsias energijos gamintojas, kurių deginamas iškastinis kuras sudaro apie septintadalį pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, rodo Tarptautinės energetikos agentūros duomenys.

2019 metais šių energijos gamintojų tarša sudarė 30 proc. viso Kinijos pramonės į atmosferą išleisto anglies junginių kiekio – 13,92 mlrd. tonų.

JAV banko „Citigroup“ vertinimai rodo, kad šiemet bus nupirkta taršos leidimų už 800 mln. JAV dolerių (676,4 mln. eurų), o iki šio dešimtmečio pabaigos suma turėtų išaugti iki 25 mlrd. dolerių (apie 21 mlrd. eurų).

Tokiu atveju Kinijos schema savo mastu atitiktų apie trečdalį Europos taršos leidimų rinkos, kuri šiuo metu yra didžiausia pasaulyje.

Iš pradžių planuota, kad Kinijos schema bus daug didesnio masto ir apims septynis sektorius įskaitant civilinę aviaciją ir naftos pramonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.