Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną

Nuo pirmadienio Kaune sklindantis nemalonus kvapas ne juokais supykdė kauniečius. Į portalą lrytas.lt kreipęsis gyventojas teigia, kad smarvė yra apėmusi visą miestą, o būnant namuose neįmanoma nei prasiverti langų. Socialiniuose tinkluose sparčiai sklinda ir kitų kauniečių skundai, tačiau problemos sprendimo nematyti – jau pirmadienį pasklidusių kvapų kaltininkas vis dar neaiškus.

Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno tarnybos sukeltos ant kojų: smarvės šaltinio nepavyksta rasti jau trečią dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 10:02 PM

Aplinkos apsaugos departamento atstovai teigia, kad trečiadienį situacija jau geresnė ir nemalonaus kvapo mieste beveik nebesijaučia, tačiau kas miesto orą užtvindė mėšlo kvapu, atsakyti negali.

„Per vakar ir šiandieną Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai (Kauno AAI) ieško nemalonaus kvapo šaltinio, kuris nuo pirmadienio vakaro jaučiamas Kauno mieste.

Ieškant taršos šaltinio buvo patikrinta daug objektų, pavyzdžiui nuotekų išleistuvai, atliekų rūšiavimo aikštelės, nuotekų valymo įmonė, sąvartynas ir kt. Šiandien Kauno AAI į pagalbą pasitelkė rajono Aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnus, jiems apžiūrėjus aplinkines teritorijas galimų taršos šaltinių neaptikta“, – lrytas.lt pranešė AAD.

Nors daugumos kauniečių akys krypsta į šalia esančias nuotekų valymo bei atliekų tvarkymo įmones, pastarosios tikina, kad mieste tvyrančio kvapo kaltininkų reikėtų ieškoti kitur.

„Gedimų neužfiksuota nei viename tinkle. Gedimų nėra ir nuotekų valymo įrenginiuose, kurie galėtų sukelti tokį kvapą. O kvapas pasklido ne tik Kaune, bet ir Kauno rajone, jis jautėsi net ir 20 km už Kauno, todėl tai negali būti Kauno miesto problema susijusi su nuotekų tinklais“, –sako UAB „Kauno vandenys“ technikos direktorius Darius Gražys.

Kvapo, sako „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius, negalėtų skleisti ir šalia greitkelio esanti Kauno kogeneracinė jėgainė. „Kauno kogeneracinė jėgainė veikia įprastu režimu, į išorę kvapai nesklinda, kvapas nėra jaučiamas ir jėgainės teritorijoje“, – tvirtina jis.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (RATC) taip pat tikina, kad mieste sklindančio kvapo kaltininkai – ne jie.

„Tai ne atliekų kvapas, tai – mėšlo/fekalijų kvapas. Kauno MBA gamykloje gedimų, galėjusių sukelti nemalonius kvapus, nebuvo nustatyta, aplinkosauga pažeidimų taip pat nenustatė“, – portalui lrytas.lt pranešė veiklos administravimo direktorė Violeta Dumčienė.

„Mūsų gamybos vadovas su aplinkosauga bendrauja kone kiekvieną dieną, ir šiandien buvo aplinkosaugininkai, darė tyrimus, tikrino, nieko nenustatė. Praeitą savaitę buvo ekspertai iš Italijos, žiūrėjo technologijas, džiaugėsi, kaip viskas pagerėję. Bent dabar, dėl tų kvapų, kurie labiau primena nuotekų ir pasklido po miestą, mes tikrai nesame atsakingi“, – sakė RATC atstovas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad Kauno departamentas gavo kelias dešimtis gyventojų pranešimų apie kvapus Kaune. Besijaudinantiems dėl nemalonaus kvapo poveikio sveikatai NVSC sako, kad „Apie šio kvapo poveikį gyventojų sveikatai bus galima spręsti sužinojus kvapo šaltinį.“

Kadangi kvapų šaltinis vis dar neaiškus, AAD sako, kad tikrinti bandys ūkininkus.

„Taip pat bendradarbiaujant su seniūnijomis yra renkama informacija apie ūkininkus, kurie galėjo šiomis dienomis tręšti laukus ar kitais būdais skleisti mėšlo kvapą. Šiuo metu tęsiama mėšlo kvapo šaltinio paieška“, – pranešė AAD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.