JT atmeta raginimą atidėti klimato susitikimą

Jungtinės Tautos antradienį atmetė pasaulinio daugiau kaip 1,5 tūkst. nevyriausybinių organizacijų tinklo raginimą atidėti būsimą viršūnių susitikimą klimato klausimais Jungtinėje Karalystėje, motyvuotą tuo, kad dėl vakcinų nuo COVID-19 trūkumo besivystančios šalys gali atsidurti paraštėse.

 JT atmeta raginimą atidėti klimato susitikimą.<br> AP/Scanpix nuotr.
 JT atmeta raginimą atidėti klimato susitikimą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 10:44 PM

Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencija (COP26) turi įvykti lapkritį Glazgo mieste Škotijoje.

„Kol kas jokių pokyčių neplanuojama, tačiau suprantame susirūpinimą“, – sakė JT atstovas spaudai Farhanas Haqas ir pridūrė, kad „pasaulinė mokslo bendruomenė aiškiai nurodė, kad klimato kaita dabar yra pasaulinė ekstremali situacija“.

Augantis COVID-19 atvejų skaičius, nevienodas skiepijimas pasaulyje ir griežti karantino reikalavimai maždaug 60-čiai „raudonojo sąrašo“ šalių bei teritorijų, norinčių dalyvauti 12 dienų truksiančiose JT derybose dėl klimato, reiškia, kad „saugi, įtrauki ir teisinga pasaulinė klimato konferencija yra neįmanoma“, paskelbė aplinkosaugos grupė „Climate Action Network“ (CAN).

„Nerimaujame, kad labiausiai klimato krizės veikiamos šalys, nesulaukiančios turtingųjų valstybių paramos apsirūpinant vakcinomis, bus paliktos nuošalyje“, – sakė CAN vykdomoji direktorė Tasneem Essop.

„JT klimato derybas visuomet lydėdavo... galios disbalansas, o dabar dar prisidėjo sveikatos krizė“, – sakė ji.

Britanijos vyriausybė sako, jog neseniai paskelbta JT klimato ataskaita parodo, „kodėl COP26 turi įvykti šį lapkritį“. Pasaulio lyderiams esą reikia „susirinkti ir paskelbti ryžtingų įsipareigojimų kovoti su klimato kaita“.

Britanija yra sakiusi, kad padengs delegatų, kuriems teks laikytis karantino, apgyvendinimo išlaidas, ir pasiūlė greit parūpinti vakcinų.

Tačiau dėl jų kreipęsi delegatai dar nėra paskiepyti, nurodo CAN.

Šiuo metu nuo COVID-19 yra pasiskiepiję daugiau kaip 55 proc. europiečių ir tik maždaug 3 proc. afrikiečių.

Pilietinės visuomenės aktyvistų, vaidinančių itin svarbų registruotų stebėtojų vaidmenį, galimybės patekti į konferenciją tikriausiai taip pat bus ribotos, įspėjo CAN.

COP26 priimti sprendimai tokiais klausimais, kaip kovos su klimato kaita finansavimas, tarptautinė taršos leidimų rinka ir pagalba neturtingoms, didelę klimato kaitos žalą jau patiriančioms šalims, labai paveiks besivystančias valstybes.

„Jei COP26 vyks taip, kaip dabar planuojama, tai, baiminuosi, galės dalyvauti tik turtingosios šalys ir nevyriausybinės organizacijos iš tų šalių“, – sakė Mohamedas Adowas, seniai šias derybas stebintis Nairobyje įsikūrusio strateginių studijų centro „Power Shift Africa“ direktorius.

„Tai neatitinka JT proceso principų ir atveria kelią turtingosioms šalims manipuliuoti derybomis“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.