Didžiosios Britanijos karalienė: kalbos apie klimatą nieko nedarant „erzina“

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ketvirtadienį sukritikavo pasaulio lyderius, „kalbančius, bet nedarančius“ dėl klimato kaitos.

Elizabeth II.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Elizabeth II.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 3:28 PM, atnaujinta Oct 15, 2021, 3:35 PM

95 metų monarchė, kurios komentaras buvo nugirstas per mikrofoną jai pradedant Velso parlamento sesiją Kardife, tikriausiai turėjo galvoje lyderius, nedalyvausiančius būsimoje svarbioje aplinkosaugos konferencijoje COP26 Škotijos mieste Glazge.

Velso parlamento pirmininkei Elin Jones karalienė pasakė: „Keista, ar ne? Vis girdžiu apie COP... Vis dar nežinau, kas atvyksta. Jokio supratimo. Žinome tik apie žmones, kurie neatvyks... Išties erzina, kai jie kalba, bet nedaro.“

Visi nekantriai laukia spalio 31-ąją prasidėsiančios, dvi savaites truksiančios JT konferencijos Glazge ir žinių, ar joje dalyvaus Kinijos – didžiausios teršėjos pasaulyje – lyderis Xi Jinpingas.

Taip pat neaišku, ar susitikime dalyvaus Indijos – trečios pasaulyje šalies pagal taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis – premjeras Narendra Modi.

Apie Elizabeth II komentarą pranešta po jos vyriausiojo sūnaus, sosto įpėdinio princo Charleso ir vaikaičio princo Williamo viešo įsikišimo šią savaitę.

Princas Charlesas, kuriam seniai rūpi aplinkosaugos klausimai, pirmadienį interviu transliuotojui BBC sakė nerimaujantis, kad pasaulio lyderiai „tik pakalbės“, o ne imsis realių veiksmų.

Williamas kitame, ketvirtadienį parodytame interviu BBC paragino ne vien „protingai pakalbėti“ ir sukritikavo kosmoso turizmą.

„Mums reikia, kad vieni geriausių pasaulio protų... susitelktų į bandymus pataisyti šią planetą, o ne bandytų ieškoti kitos vietos nukeliauti ir gyventi“, – pridūrė jis.

Velso politikė E.Jones karalienei pasakė mačiusi Williamą per televiziją „sakant, kad nėra prasmės keliauti į kosmosą, [kad] mums reikia gelbėti Žemę“.

Karalienė nusišypsojo ir atsakė: „Taip, skaičiau apie tai.“ Ji, Charlesas, Williamas ir kiti svarbūs karališkosios šeimos nariai turi dalyvauti COP26 renginiuose.

Šiame susitikime bus stengiamasi įtikinti dideles besivystančias ekonomikas labiau mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, o turtingąsias valstybes – skirti daugiau lėšų, kad neturtingesnės šalys galėtų prisitaikyti prie klimato kaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.