Derybose dėl klimato sveikinamas JAV ir Kinijos susitarimas

Ketvirtadienį ekspertai atsargiai pritarė bendram Kinijos ir JAV susitarimui šį dešimtmetį paspartinti veiksmus dėl klimato kaitos, nes COP26 derybos artėja prie pabaigos, o aiškaus plano, kaip apriboti klimato atšilimą iki 1,5 laipsnio pagal Celsijų, nėra.

Klimato konferencija COP26.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Klimato konferencija COP26.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
JAV energetikos departamento vadovė Jennifer Granholm konferencijoje COP26.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
JAV energetikos departamento vadovė Jennifer Granholm konferencijoje COP26.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-11-11 16:32

Netikėtoje deklaracijoje, kurią trečiadienį vakare pristatė pasiuntiniai Johnas Kerry ir Xie Zhenhua, teigiama, kad dvi didžiausios pasaulio teršėjos „pripažįsta klimato krizės rimtumą ir skubumą.“

Svarbu tai, kad dokumente pažymima, jog anglies dioksido tarša turi sumažėti dar šį dešimtmetį, ir įsipareigojama skubiai mažinti metano – galingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – išmetimą.

Apžvalgininkai teigė, kad paktas, kuriame nedaug detalių, turėtų išsklaidyti nuogąstavimus, kad įtampa tarp JAV ir Kinijos gali sužlugdyti derybas dvi savaites Glazge vykstančiame JT aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos.

„Tai, kad JAV ir Kinija glaudžiai bendradarbiauja klimato kaitos ir metano išmetimo mažinimo srityje, gali būti tik gera žinia, – sakė Bernice Lee, tyrimų centro „Chatham House“ tyrimų direktorė. – Tačiau šio pareiškimo nepakanka, kad susitarimas būtų sudarytas. Tikrasis išbandymas Vašingtonui ir Pekinui – kaip stipriai jie stengsis čia, Glazge, pasiekti susitarimą dėl 1,5 laipsnio.“

Delegacijos iš beveik 200 šalių dalyvauja derybose, kuriomis siekiama, kad Paryžiaus susitarime nustatyti temperatūros tikslai būtų įgyvendinti.

Pagal šį svarbų 2015 metų susitarimą šalys pažadėjo apriboti klimato atšilimą iki „gerokai mažiau“ nei dviejų laipsnių Celsijaus ir siekti saugesnės 1,5 laipsnio ribos, reikšmingai mažinant išmetamųjų teršalų kiekį.

Tačiau, nuo tada praėjus šešeriems metams, anglies dioksido tarša toliau didėjo, o stipresnės ir dažnesnės ekstremalios sausros, potvyniai bei audros siejamos su 1,1 laipsnio atšilimu, kurį jau sukėlė žmonės.

Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas sakė, kad JAV ir Kinijos susitarimas turės „teigiamos įtakos“ diskusijoms Glazge.

„Nepaisant visų sunkumų, kuriuos jos abi patiria kitose srityse, šis klausimas dabar yra svarbesnis už kitus klausimus... tai padeda pasaulio bendruomenei suvokti faktą, kad turime veikti dabar“, – sakė jis agentūrai AFP.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.